Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Κυκλοφορία παράνομου βίντεο από την καθημερινή ζωή στη Βόρεια Κορέα


Ένα βίντεο το οποίο τράβηξε μια ομάδα βορειοκορεατών ερασιτεχνών δημοσιογράφων και κατόρθωσε να το βγάλει παράνομα έξω από τη χώρα, με τον κίνδυνο της εσχάτης των ποινών, καταδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στην  καθημερινή ζωή της χώρας. 

Στο πρώτο μέρος του βίντεο φαίνεται ένα κορίτσι 23 ετών, σε άθλια κατάσταση ψάχνοντας στους αγρούς τροφή για τα ζώα της τη στιγμή που η ίδια δεν έχει τίποτα να φαει. Αμέσως μετά παρουσιάζεται μια εργαζόμενη η οποία διαφιλονικεί με ένα αστυφύλακα καθώς ο τελευταίος δεν την αφήνει να επιβιβαστεί σε φορτηγό για να πάει στη δουλειά της , εάν πρώτα δεν τον δωροδοκήσει δίνοντάς του χρήματα. 

Στο τρίτο μέρος ένας οδηγός φορτηγού με το ψευδώνυμο Kim Dong-Cheol  είναι ένας από τους βορειοκορεάτες που πέρασαν παράνομα τόσο αυτό όσο και άλλα βίντεο μέσω Κίνας στη Δύση, και που με αλλοιωμένη φωνή και πρόσωπο, κάνει λόγο για μια σταδιακή μεταβολή που συντελείται στην κοινωνία της Βόρειας Κορέας η οποία ζητά πλέον από το δικτατορικό καθεστώς της χώρας «άνοιγμα και μεταρρυθμίσεις». 

Ο ίδιος εξηγεί περαιτέρω πως μετά την αποτυχημένη απόπειρα του καθεστώτος να μεταρρυθμίσει το νόμισμα, οι αυτοκτονίες και οι άστεγοι έχουν αυξηθεί, ενώ φυλλάδια με συνθήματα για δημοκρατικά ανοίγματα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στην καθημερινή ζωή του ταλαίπωρου αυτού λαού. 


Ο αρχισυντάκτης Jiro Ishimaru της έκδοσης Asiapress μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Talegraph εξηγεί «Οι αρχές δεν εμπνέουν πια ούτε το φόβο μα ούτε και το σεβασμό στο λαό της Β. Κορέας. 

Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή που συντελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα». 
Παρόλα αυτά το δικτατορικό καθεστώς της χώρας αρνείται τις συνομιλίες με το Νότο ώστε να χαλαρώσουν τόσο οι διεθνείς κυρώσεις αλλά και να δεχθεί σιτιστική βοήθεια καθώς δε θέλει να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: