Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

«Δημοκρατική αυτονομία» ζητούν οι Κούρδοι



Ειδικού Συνεργάτη 

Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Αυτονομίας της Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ ενέκρινε το προσχέδιο του Μοντέλου Αυτονομίας των Κούρδων της Τουρκίας. Στο προσχέδιο προβλέπονται επιγραμματικά τα εξής:

-Η Τουρκία και το Κουρδιστάν θα είναι κοινή πατρίδα
-Το Δημοκρατικό Αυτόνομο Κουρδιστάν θα έχει δική του σημαία και δικά του σύμβολα.
-Επίσης, θα έχει δική του πολιτοφυλακή για αυτοάμυνα.

Το προσχέδιο χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο ως ένα βήμα για την ανακήρυξη ανεξάρτητου Κουρδιστάν, κάτι που διέψευσε η ηγεσία του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Ο κ. Ντεμιρτάς , ένας εκ των αρχηγών του  Κόμματος, σε ομιλία του στο ξενοδοχείο  Ελίτ στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με θέμα το «Κουρδικό  Πρόβλημα», ανέλυσε τις θέσεις των ομοεθνών του για τη «δημοκρατική αυτονομία». Το μοντέλο αυτό , είπε, διαλύει τις ανησυχίες που εκφράζονται εδώ και χρόνια για το διαμελισμό της Τουρκίας. Κατά την άποψη του η Τουρκία μπορεί να διαιρεθεί σε 20-25 διοικητικές περιοχές με δικά τους κοινοβούλια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άναψε πράσινο φως για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στην καθημερινή ζωή. Προειδοποίησε ,όμως, ότι επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η τουρκική.

Το Γενικό Επιτελείο ενοχλημένο από τις δηλώσεις του Προέδρου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εκτεταμένη χρήση της κουρδικής γλώσσας.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Τσελίκ ζήτησε από το Γενικό Επιτελείο να εγκαταλείψει τις παλιές του συνήθειες και να μην αναμιγνύεται στην πολιτική ζωή της χώρας και να ασκεί μόνο τα στρατιωτικά του καθήκοντα.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: