Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πούλησε και το ΔΝΤ τον χρυσό του




Ό,τι ακριβώς έκαναν το 2003 οι φωστήρες της Ελλάδας, έπραξαν χθες οι φωστήρες του ΔΝΤ.

Όπως ανακοινώθηκε,  το ΔΝΤ ολοκλήρωσε χθες την πώληση του ενός ογδόου του αποθέματός του σε χρυσό (403,3 τόνους) προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά του και εφαρμόζοντας απόφαση του 2008, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Πράγματι, πριν από το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, το ΔΝΤ αντιμετώπιζε την δική του κρίση. Αλλά ως γνωστόν το πρόβλημα… λύθηκε δια της χρεοκοπίας χωρών όπως η Ελλάδα, οπότε άρχισαν και πάλι (δια των τόκων) να γεμίζουν τα ταμεία του Ταμείου.

Παρ’ όλα αυτά, οι του ΔΝΤ αποφάσισαν να εφαρμόσουν την απόφαση του 2008 και χθες προχώρησαν στην πώληση του χρυσού στις κεντρικές τράπεζες και στην αγορά, χωρίς να αποκαλύψει το ποσό που άντλησε. Περισσότερο από το μισό του χρυσού που πούλησε το ΔΝΤ αγοράστηκε από τις κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, του Μαυρικίου και του Μπαγκλαντές.

Το γεγονός οδήγησε το πολύτιμο μέταλλο σε νέα ανοδική κούρσα, σημειώνοντας νέα άνοδο της τάξης του 0,4%, φθάνοντας στα 1.391,02 δολάρια η ουγγιά.

Φέτος, ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 27%, φθάνοντας ακόμη και στα επίπεδα – ρεκόρ των 1.431, 25 δολαρίων η ουγγιά, ενώ προβλέπεται ότι το 2010 θα είναι η δέκατη συνεχόμενη χρονιά με κέρδη.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 22 Αυγούστου του 2003, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε πουλήσει μυστικά 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματά της, ανακοινώνοντας ότι η απόφαση για πώληση ελήφθη επειδή ο χρυσός είχε… μηδενική απόδοση!

Τα χρήματα από την πώληση του ελληνικού χρυσού είχαν επενδυθεί σε ευρωπαϊκά ομόλογα. Επρόκειτο για 207 εκ ευρώ και η ζημιά υπολογίζεται άνω των 300 εκ ευρώ, καθώς η «μηδενική απόδοση» εξελίχθηκε σε κούρσα ανόδου.

Και βέβαια, αν εκείνοι οι είκοσι τόνοι είχαν μείνει στην Ελλάδα, σήμερα θα άξιζαν διπλάσια χρήματα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: