Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αλή Αχμέτι: Διαφωνία με Μπουτάρη για το «Σλαβομακεδονία»



Μπορεί ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης να θεωρεί ως καλύτερη λύση για το όνομα το «Σλαβομακεδονία», δεν έχουν όμως την ίδια γνώμη (ευτυχώς) οι Αλβανοί των Σκοπίων.

Ο αρχηγός του Αλβανικού Κόμματος DUI Αλή Αχμέτι ξεκαθάρισε στον Νίκολα Γκρούεφσκι, με το κόμμα του οποίου οι Αλβανοί των Σκοπίων μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό ότι πρέπει να βρεθεί λύση με βάση τα συμφέροντα του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλή Αχμέτι είπε στον Γκρούεφσκι ότι δεν θα είναι πάντοτε σε θέση να καθησυχάζει τους Αλβανούς, που εμφανίζονται όλο και περισσότερο δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η χώρα απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ λόγω της μη επίλυσης του προβλήματος του ονόματος.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Αχμέτι κατέστησε απολύτως σαφές ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν έχει πολιτικό ορίζοντα και πως οι Αλβανοί, που δεν δέχονται το όνομα «Σλαβομακεδονία», καθώς με τον τρόπο αυτό αγνοείται η δική τους αλβανική καταγωγή, χάνουν την υπομονή τους.

Είπε επίσης ο Αχμέτι πως οι πολίτες που εκπροσωπεί θεωρούν ότι δεν πρέπει να μπαίνουν τα κομματικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του κράτους, γεγονός το οποίο εντείνει την δυσαρέσκεια μεταξύ του αλβανικού πληθυσμού.

Επί του προκειμένου, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το 2001 στα Σκόπια είχαν ξεσπάσει τρομερές εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων, που δεν θα σταματούσαν αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε σε σημαντικές υποχωρήσεις έναντι των Αλβανών.

Επομένως,  μικρή σημασία έχουν όσα θεωρεί ως «καλύτερη λύση» ο κ. Μπουτάρης, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων Utrinski Vesnik δήλωσε: «Καλύτερη ιδέα για το όνομα είναι το Σλαβομακεδονία. Η ονομασία αυτή είναι καλύτερη από το Βόρεια ή Ανω Μακεδονία». Κατηγόρησε επίσης τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι επιδιώκει για προσωπικό όφελος, τη διατήρηση μίας κατάστασης «που μας κρατάει όλους ομήρους ενός εθνικοπατριωτισμού».

Ακολούθως, προχώρησε σε μια ανάλυση της «ιστορικής πραγματικότητας», βάσει της οποίας θεωρεί ότι οι Σλάβοι της περιοχής έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται «Μακεδόνες», διατυπώνοντας παράλληλα και την απορία του:

«Οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ. Χ. Στην περιοχή ζούσαν άλλοι λαοί, πολύ πριν απ' αυτούς. Το γεγονός ότι οι Σλάβοι μετακινήθηκαν και ζουν στην περιοχή αιώνες τώρα, σίγουρα τους δίνει τη δυνατότητα να αποκαλούνται Μακεδόνες, όμως είναι απαραίτητο ένα ειδικό χαρακτηριστικό για να υπάρξει μία διάκριση, διότι εδώ, και πριν απ' αυτούς ζούσαν Μακεδόνες. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα και πρέπει να γίνει σαφές σε όλους. Αυτό που μου φαίνεται παράξενο είναι γιατί ένας Σλάβος ή μία ομάδα που κατάγεται από Σλάβους, οι οποίοι ως λαός έχουν κάνει πάρα πολλά και έχουν μία σημαντική ιστορία, για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανοι, ζητούν και θέλουν και άλλα πράγματα και άλλη ιστορία, με την οποία θα υπερηφανεύονται».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μπουτάρης διαφωνεί με σειρά ενεργειών των Σκοπιανών:  «Νομίζω ότι μία μεγάλη εστία έντασης θα αποτελέσει το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια (...). Θεωρώ τεράστιο λάθος το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο θα προκαλέσει οργή στην Ελλάδα και θα χειροτερέψει τα πράγματα (...). Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, για προσωπικό όφελος, φαίνεται να επιδιώκει τη διατήρηση μίας κατάστασης, η οποία μας κρατάει όλους, ομήρους ενός εθνικοπατριωτισμού».

Χθες, ο κ. Μπουτάρης συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και όπως ανακοινώθηκε η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Μάλιστα, ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, που θα ορκιστεί με πολιτικό όρκο, ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν οι δωροεπιταγές που δίνει ο Δήμος στους απόρους και το ποσό θα αναλάβει να διαχειρίζεται η Εκκλησία.

 «Συμφωνήσαμε, δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, «οι πράξεις του δήμου και της Εκκλησίας να δημιουργούν ένα δίκτυο υποστήριξης ατόμων της πόλης που έχουν ανάγκη. Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα συσσίτια για τους απόρους. Ο δήμος θα καταργήσει τις δωροεπιταγές που δίνει στους απόρους, κι αυτό το ποσό θα πηγαίνει στην Εκκλησία, διότι η ελεημοσύνη είναι κατ’ εξοχήν πράξη της Εκκλησίας και όχι του δήμου. Ο μητροπολίτης μάς ενημέρωσε για τα οικοτροφεία σπουδαστών που έχει η Εκκλησία και συμφωνήσαμε για το θέμα της αντιμετώπισης ατόμων, που είναι εθισμένα σε ουσίες».

«Συμφωνώ με όσα είπε ο δήμαρχος», τόνισε με τη σειρά του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και σημείωσε: «Θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα με αμοιβαία εμπιστοσύνη, διότι οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόμαστε είναι οι ίδιοι κι έχουν τις ίδιες ανάγκες. Βλέπω τις προϋποθέσεις πάρα πολύ καλές για συνεργασία και για εξυπηρέτηση του λαού μας. Στα επιμέρους, αν καμιά φορά υπάρχει μία διαφορετική άποψη, και αυτό είναι σεβαστό και είναι μέσα στα ανθρώπινα πράγματα. Κατά τα άλλα, δεν έχουμε τίποτε το οποίο να μας διαιρεί, όλα μας ενώνουν και προπάντων ο λαός και η πόλη της Θεσσαλονίκης με όλες τις ευεργετικές συνέπειες».

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε τα παράπονά του στο νέο δήμαρχο για την ηχορύπανση από τα μπαράκια που λειτουργούν στην περιοχή της Μητρόπολης και ο κ. Μπουτάρης είπε πως δεν να αφήσει έτσι το θέμα, καθώς κάποιοι μαγαζάτορες υπερβάλλουν και η υπερβολή αυτή «θα κοπεί μαχαίρι». 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: