Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πολλές νεκρολογίες για τη χώρα σε μια τραγωδία χωρίς Κάθαρση



Ποτέ άλλοτε δεν ακούστηκαν τόσες πολλές νεκρολογίες για τη χώρα σε μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Όλοι οι ομιλητές, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, παρουσίασαν την κατάσταση της χώρας με τα πιο μελανά χρώματα και το μέλλον της βυθισμένο σε αβεβαιότητα.

Σαν τις μοιρολογίστρες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας και διεκτραγωδούσαν την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο λαός, μίλησαν για την απώλεια θέσεων εργασίας, για την ανέχεια, για τις μειώσεις των εισοδημάτων, για τα μαύρα Χριστούγεννα δηλαδή που μας περιμένουν και τις επόμενες ακόμη πιο μαύρες ημέρες, εβδομάδες και μήνες που θα ακολουθήσουν.

Αναζήτησαν όλοι το DNA του Έλληνα και τον κάλεσαν να σηκώσει το κεφάλι, αυτό το κεφάλι που οι ίδιοι πέτυχαν να χαμηλώσει ταπεινωμένο – επιτυγχάνοντας αυτό που δεν κατόρθωσαν στίφη κατακτητών από καταβολής ελληνικού Έθνους.

Ο Αλάριχος να είχε περάσει από τη χώρα, τέτοια καταστροφή δεν θα την είχε πετύχει. Αυτή είναι η αλήθεια κι’ ας εξέφρασε διαφορετική γνώμη από του βήματος της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, παραθέτοντας σειρά στοιχείων, τα οποία, αν και ακριβή, δεν σημαίνουν τίποτε.

Διότι την ίδια ώρα που η Ελλάδα παρουσίαζε αυτήν την πρόοδο, οι υπόλοιπες χώρες προόδευαν ακόμη περισσότερο. Διότι μετά το 1981 και μέχρι σήμερα, η σύγκλιση με την Ευρώπη παραμένει μηδενική.

«Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς», είπε στην ομιλία του ο υπουργός των Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο οποίος για άλλη μια φορά περιορίστηκε να επιτεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είπε λέξη για την κατάσταση που η προ-προηγούμενη είχε κληροδοτήσει. Και βέβαια, ούτε λόγος για αυτά που θα κληροδοτηθούν στην επόμενη κυβέρνηση.

Υπεραμύνθηκε του Μνημονίου ο κ. Παπακωνσταντίνου – και ενώ είχε προηγηθεί πλειάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι διαγραμμένοι από το κόμμα βουλευτές, υποστηρίζοντας (ξανά) ότι «αυτά δεν είναι μέτρα ΠΑΣΟΚ».

Είπε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, τόκοι και άλλες υποχρεώσεις του Κράτους.

«Δεν θα χρεοκοπήσουμε», διακήρυξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, επιμένοντας ότι το 2013 βγαίνουμε από το Μνημόνιο.

Αλλά αν και έκανε σωστές επισημάνσεις (έστω και με καθυστέρηση τουλάχιστον είκοσι χρόνων) για το διογκωμένο κράτος και τα προνόμια, αλλά και για την επίθεση που δέχεται το ευρώ, αν και έκανε την αυτοκριτική του χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό, επέμεινε στα ίδια ψέματα – αν και πλέον δεν τα χρειάζεται:  Ότι η χώρα μπήκε δύο φορές σε επιτήρηση και τις δύο επί ημερών Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά, την πρώτη φορά, το 2004, η επιτήρηση ήλθε λόγω της δημιουργικής λογιστικής και των πλαστών στοιχείων και των swaps, δια των οποίων έγινε τεχνητή μείωση του ελλείμματος, των κυβερνήσεων Σημίτη. Και την δεύτερη φορά, λόγω βεβαίως της πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Είπε επίσης ο κ. Παπανδρέου ότι ο μηχανισμός στήριξης στήθηκε από την Ελλάδα εκ του μηδενός, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός είχε εφαρμοστεί προηγουμένως στην Ουγγαρία.

Αναλαμβάνοντας δεν να κάνει μια αυτοκριτική εκ μέρους συνολικά του πολιτικού συστήματος, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε μια σειρά αθλιότητες στις οποίες προέβη το πελατειακό σύστημα επί δεκαετίες – και στις οποίες έλαβαν μέρος όλοι.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από το Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί «εξαιρετικό παράδειγμα του πως δεν πρέπει να ασκείται η οικονομική πολιτική», κάνοντας αναφορά στα αιματηρά μέτρα που μειώνουν περισσότερο το ΑΕΠ, παρά το έλλειμμα.

«Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε», κατέληξε ο κ. Σαμαράς. «Γιατί είναι απολύτως άδικο και αποδεικνύεται πολλαπλά αναποτελεσματικό. Μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές τις ψηφίζουμε, γιατί είναι μέρος του δικού μας προγράμματος. Αλλά από μόνες τους δεν αρκούν πια. Χρειάζεται να φύγουμε μπροστά με ανάκαμψη. Με επανεκκίνηση της οικονομίας. Κι αυτό ούτε το κάνετε, ούτε το συνειδητοποιείτε καν».

Η γ.γ. του ΚΚΕ δήλωσε πως «η πάλη πρέπει να γίνει έξω από το κοινοβούλιο», υπογραμμίζοντας ότι η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει, προτείνοντας στην κυβέρνηση να δηλώσει ότι «δεν πληρώνει το χρέος». 

«Ζούμε την κατάληξη μιας πορείας λαθεμένης», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση της οικονομίας.

«Περνάμε μια μεγάλη κρίση που θέλει γενναίες αποφάσεις. Δεν τις βλέπω», τόνισε, προσθέτοντας πως πρέπει να αλλάξουμε ρότα.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε στην ομιλία του πως «με τον προϋπολογισμό μας ζητάτε να ξεχάσουμε την Ελλάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, να γίνει έτος μηδέν το 2011 για την ελληνική κοινωνία, και μετά να συζητάμε για μια χώρα τριτοκοσμική. Αυτό ζητάτε εκβιαστικά να ψηφίσουν και οι βουλευτές της πλειοψηφίας».

Ακούσαμε πολλά χθες κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού. Δεν ακούσαμε, όμως, λέξη για τους υπευθύνους και πώς θα τιμωρηθούν όλοι αυτοί. Δεν ακούσαμε αν πρόκειται να υπάρξει κάποιος πολιτικός κολασμός.

Και όσο δεν γίνεται αυτό – όσο σωστά, αν και γενικόλογα, επιχειρήματα ακούγονται ένθεν κακείθεν – όσο δεν επέρχεται Κάθαρση, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να ανακτηθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη του κόσμου στην πολιτική και στους πολιτικούς.

Δεν πρόκειται για επίθεση στον κοινοβουλευτισμό – ας μην ανησυχεί ο κ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πρόκειται για επίθεση στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό, που προσπαθεί να επιβιώσει πάνω στα ερείπια.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: