Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Τουρκική ενθάρρυνση στην αλβανική αδιαλλαξία




Ιδιαίτερη δραστηριότητα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που βρίσκονται στο υπέδαφός τους αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες της Βαλκανικής, η Τουρκία και η Κύπρος. Σε συνεργασία, φυσικά, με διεθνείς ομίλους και εταιρείες.

Με τον τρόπο αυτό οι γειτονικές χώρες -κι από τη στιγμή που φαίνεται οριστικά πως ναυαγεί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που θα καθιστούσε την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό δίαυλο διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων- καθίστανται σημαντικοί παίκτες στο ευρωπαϊκό αλλά στην ουσία παγκόσμιο σκάκι της διαχείρισης των πηγών.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα και την αξιοποίηση των πόρων αυτών, η Αλβανία έχει προχωρήσει ήδη σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Δυρραχίου, απέναντι από την Κέρκυρα, όπου εντοπίζονται αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, σύμφωνα με μελέτη του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η εταιρεία Petromanas Energy διεξάγει ήδη έρευνες στην περιοχή από τις αρχές Νοεμβρίου.
Η εταιρεία αυτή είναι διεθνής, δραστηριοποιείται μόνο στην Αλβανία και έχει υπογράψει αποκλειστικές συμφωνίες με την αλβανική κυβέρνηση για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Μόνη και σιωπηλή η Ελλάδα
Τα Τίρανα μπαίνουν τελευταία στον χορό της έρευνας υδρογονανθράκων, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της ευρύτερης περιοχής, αφήνοντας μόνη την Αθήνα, η οποία έχει καθυστερήσει την προώθηση ανάλογων ερευνών.
Και μάλιστα οι Αλβανοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι σεισμικές έρευνες στην ενδοχώρα.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες πάντως και έπειτα από καθυστέρηση μηνών, ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης προανήγγειλε την ίδρυση του Εθνικού Φορέα Ερευνας Υδρογονανθράκων. Οπως υπογράμμισε, υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που υπάρχουν, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αλβανικής πλευράς, «κρύβονται» περίπου 42 εκατ. βαρέλια στις πετρελαιοφόρες περιοχές της Κουτσόβας και του Πατός-Μαρίνεζ της περιφέρειας Φίερι στην κεντρική και νότια Αλβανία.

Η Αλβανία είχε προχωρήσει από το 1994 σε παραχώρηση περιοχών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Κέρκυρας, στην εταιρεία Hamilton, και στη συνέχεια στην εταιρεία Chevron, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη θέση της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ των νησιών Οθωνοί, Μαθράκι και Ερεικούσσα.

Αλβανική πρόκληση
Σημειώνεται ότι με απόφαση αλβανικού δικαστηρίου ακυρώθηκε προσφάτως η συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ο νόμος που επιτρέπει την είσοδο και παραμονή επί των αλβανικών εδαφών ναυτικής μονάδας της Αγκυρας.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αποκτά ναυτική παρουσία στην Αδριατική, δηλαδή πολύ μακριά από το Αιγαίο, στο οποίο διατείνεται ότι έχει ζωτικά συμφέροντα.

Περίπου στο ίδιο διάστημα η Τουρκία έχει προχωρήσει στα απαραίτητα πρώτα τρία στάδια που σε ορίζοντα το πολύ διετίας θα δίνουν στην κρατική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) το δικαίωμα έρευνας, γεώτρησης και ενδεχομένως εκμετάλλευσης στο Αιγαίο.
Σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή στον Νότο στα ανοιχτά της Τουρκίας έως τα χωρικά ύδατα της Κύπρου φέρεται να πραγματοποίησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού και του τουρκικού Τύπου, στις αρχές Νοεμβρίου το ερευνητικό και πλήρως εξοπλισμένο σκάφος Bilim.

Τουρκικές επενδύσεις 4 δισ.
Παράλληλα, σε 500 εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έως το 2015 σκοπεύει να προβεί με νέους συνεταίρους η ΤΡΑΟ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μεχμέτ Ουισάλ, η ΤΡΑΟ σχεδιάζει να προβεί σε επενδύσεις ύψους 4 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ εάν υπάρξουν θετικές ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαίου, οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 10 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε από το τουρκικό κράτος το 1954 με σκοπό την έρευνα, την εξόρυξη, την παραγωγή και την επεξεργασία υδρογονανθράκων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην ΤΡΑΟ και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, για την πραγματοποίηση στη Μεσόγειο τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε έκταση που θα καλύψει 1.012 τ.χλμ.

Στο μεταξύ ιδιαίτερη δραστηριότητα για την αξιοποίηση ενεργειακών πηγών σε περιοχές της δικαιοδοσίας της αναπτύσσει η Κύπρος, διαψεύδοντας έμπρακτα πληροφορίες που την έφερναν να υποχωρεί φοβούμενη ενδεχόμενες «κυρώσεις» εκ μέρους της Τουρκίας.

Κύπρος: Θα διεξαχτούν κανονικά
Η κυπριακή κυβέρνηση με επίσημη ανακοίνωσή της στα τέλη Σεπτεμβρίου εμμένει στον αρχικό της σχεδιασμό για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι έρευνες θα διεξαχτούν κανονικά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η Κύπρος, η οποία ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο υπεράκτιων αδειοδοτήσεων το 2007, όταν δημοπρατήθηκαν 11 ερευνητικά πεδία, έχει ήδη εξαγγείλει δεύτερο γύρο παραχωρήσεων για υποθαλάσσια έρευνα. Ο γύρος αυτός θα αφορά συνολικά 12 περιοχές.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία ερευνών, καθώς και το δικαίωμα να διεξαγάγουν αργότερα δικές τους έρευνες και γεωτρήσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS), στον βυθό στη λεκάνη της Λεβαντινής στην Ανατολική Μεσόγειο -μέρος της οποίας ανήκει στην ΑΟΖ της Κύπρου- βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου (περίπου 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και περίπου 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου). *

Δεν υπάρχουν σχόλια: