Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Τα πετρέλαια του Αιγαίου μύθοι, πραγματικότητα και παγίδες


Μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η έντονη ανακίνηση θεμάτων  που σχετίζονται με την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας.

Όπως θα δούμε και παρακάτω χωρίς να υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία  οι Έλληνες κοντεύουμε να πειστούμε ότι κολυμπάμε  στο πετρέλαιο και ότι αν δεχθούμε την συνεκμετάλλευση αυτών με την Τουρκία δηλαδή αν απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν έχουμε λύση το οικονομικό μας πρόβλημα και μας μένουν  κάποια ψιλά για να  ζήσουμε άνετα.

Βέβαια αν αποδειχθούν αναληθείς τέτοιες υποθέσεις-ελπίδες και αν αποδεχθούμε την πολιτική  της συναξιοποίησης  στο τέλος κινδυνεύουμε να έχουμε δώσει το μισό Αιγαίο στην Τουρκία χωρίς κανένα όφελος.

Καταρχήν δεν υπάρχει πουθενά καμία σοβαρή επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει  ότι στο Αιγαίο υπάρχουν πλούσια αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Για να απομυθοποιήσουμε κάποια πράγματα θεωρητικά πετρέλαιο μπορεί να υπάρχει παντού αυτό που ενδιαφέρει είναι το κόστος εξόρυξης του και το μέγεθος των απολήψιμων αποθεμάτων προσοχή των αποθεμάτων που μπορούμε να πάρουμε και όχι γενικά των θεωρητικών αποθεμάτων που μπορεί να κρύβει μια περιοχή.

Αυτό που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι το γνωστό κοίτασμα του Πρίνου μεταξύ Καβάλας και Θάσου και ένα δεύτερο κοίτασμα που εντοπίσθηκε εκείνη περίπου την εποχή του «Μπάμπουρα» που επειδή βρίσκεται μεταξύ Θάσου και Τουρκίας  δεν έχουν γίνει γεωτρήσεις για περαιτέρω αξιολόγηση γιατί εμπίπτει στην διαμάχη με την Τουρκία περί υφαλοκρηπίδας των νησιών ή όχι.

Να σημειώσουμε ότι το κοίτασμα του Πρίνου ήταν ένα μικρό ιδιαίτερα δύστροπο κοίτασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο που αύξανε σημαντικά το κόστος διύλισης του, όχι ιδιαίτερα κερδοφόρο και για αυτό άλλαξε πολλά κοινοπρακτικά σχήματα  η εκμετάλλευση του.

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Αιγαίο στηρίζονται σε γεωφυσικές-σεισμικές μεθόδους.
Χωρίς να έχω στοιχεία μάλλον είναι πολύ γενικές και είναι δύσκολο να έχουν καταλήξει σε τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα.

Οι έξοδοι των Τουρκικών ερευνητικών στο Αιγαίο από την εποχή του Σισμίκ μάλλον  πρέπει να έχουν ως στόχο περισσότερο την αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στο αρχιπέλαγος παρά την εξαγωγή ασφαλών επιστημονικών αποδείξεων.

Από έρευνες που έγιναν σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας από ξένες εταιρίες μετά από παραχώρηση δικαιωμάτων  δεν προέκυψαν στοιχεία τέτοια που να δικαιολογούν την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων σαν αυτά που αναφέρονται σε δημοσιεύματα.

Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι η τεράστια γεωπολιτική αξία του Αιγαίου για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, και η μοναδικότητα του για την Ελλάδα.

Αν οι πεδιάδες της Θεσσαλίας  της Μακεδονίας και της Θράκης  είναι η καρδιά μας  το Αιγαίο είναι ο πνεύμονας μας.

Είναι δυνατόν, λοιπόν, χωρίς να υπάρχουν  σοβαρές ερευνητικές μελέτες Τούρκοι υπουργοί να μας προτρέπουν πρώτα να στήσουμε εξέδρες πετρελαίου και μετά να λύσουμε τις διαφορές μας χωρίς να υπάρχει επίσημη κυβερνητική αντίδραση.
Μήπως η προπαγάνδα που αναπτύσσεται για τα υποτιθέμενα πλούσια αποθέματα πετρελαίου είναι δόλια και κατευθυνόμενη προς έναν λαό που μαστίζεται από οικονομικά προβλήματα με σκοπό  να σπάσουν οι άμυνες του στην παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με προειλημμένες  αποφάσεις.
Aris. A
(η εικόνα είναι απο σχετικό δημοσίευμα στο χθεσινό ΕΘΝΟΣ)
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: