Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ανησυχία της Τουρκίας για το «πάγωμα» των ισραηλινών εποικισμών

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πολύ ανήσυχος για την αποτυχία των ΗΠΑ να επιτύχουν την εφαρμογή και ενός νέου μορατόριου για το πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών.

Τις ανησυχίες του ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε σε συνέντευξή του,που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, στο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.


«Η αποτυχία των αμερικανικών προσπαθειών για να πειστεί το Ισραήλ να παγώσει τις εποικιστικές του δραστηριότητες είναι μια πηγή μεγάλων ανησυχιών για την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Συρία.


«Η αντίδραση του Ισραήλ προκαλεί πολλές αμφιβολίες για το εάν πραγματικά θέλει την ειρήνη», εκτίμησε ο κ. Ερντογάν.


«Συνεχίζοντας την πολιτική του εποικισμού το Ισραήλ καταπατά τους διεθνείς κανόνες και οδηγεί την ειρηνευτική διαδικασία σε αδιέξοδο», σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό.


Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Ερντογάν εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συρίας και Ισραήλ είναι μια σημαντική, κρίσιμη διαδικασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.


«Το Ισραήλ θα πρέπει να δείξει με τις πράξεις του την επιθυμία του για ειρήνη. 

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία του προβλήματος της Συρίας και του ρόλου της Τουρκίας και να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ να τροποποιήσει την παρούσα πολιτική του που υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ερντογάν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: