Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Αναγνώριση και ένταξη στην ΕΕ αυτή είναι η λύση - ΣΕΡΝΤΑΡΝΤΕΝΚΤΑΣ: Οι συνομιλίες πρέπει να τερματιστούν γιατί δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα

 
Η όποια λύση βρεθεί στο τέλος της ημέρας δεν θα πρέπει να απειλεί τη μορφή διαβίωσης και στις δύο πλευρές. 
 
Στο μέλλον μπορούμε να ζούμε ως δύο ίσα κράτη όπως η Γαλλία με τη Γερμανία εντός της ΕΕ χωρίς σύνορα, στην ίδια οικονομική ζώνη.  

Με ωμότητα που πολλές φορές θυμίζει τον πατέρα του, ο Σερντάρ Ντενκτάς καταγράφει με κάθετο τρόπο την άποψή του στο Κυπριακό.  

Για τον ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος στα κατεχόμενα οι συνομιλίες πρέπει να τερματιστούν γιατί δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. 

Ζητά από τους δύο ηγέτες να μιλήσουν με ειλικρίνεια στη διεθνή κοινότητα και να της πουν ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με αυτό τον τρόπο. 

Για τον ίδιο η μόνη δυνατή λύση είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, εν συνεχεία αυτό να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εντός της ΕΕ ως δύο χωριστά κράτη να διευθετήσουν δύο μόνο θέματα, περιουσιακό και εδαφικό. 

Σε συνέντευξή του στον «Φ» ο Σερντάρ Ντενκτάς, αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Την προτρέπει να κοιτάξει το συμφέρον της που είναικατά την άποψή του η λύση δύο κρατών και απ’ αυτό θα ωφεληθεί καθώς θα έχει μπροστά της την τεράστια τουρκική αγορά των 85 εκατομμυρίων που θα της προσφέρουν οικονομικό όφελος.  
- Ακόμα και πριν από λίγο καιρό κάποιοι υποστήριζαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση πριν το τέλος του έτους. Φτάσαμε στο τέλος του έτους αλλά τίποτε δεν έγινε. Μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι ο λόγος που δεν επιτεύχθηκε;

Αυτό το ακούμε από το 2007. Μας έλεγαν πως το 2008 θα είναι έτος λύσης, μετά μας είπαν αρχές του 2009, αργότερα, αρχές του 2010 και ύστερα τέλος του χρόνου. 


Τίποτε δεν επιτεύχθηκε, γιατί συνεχίζεται το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. 
Οι θέσεις της κάθε πλευράς είναι πολύ διαφορετικές. Οι όροι εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ έχουν ξεπεραστεί. 
Μέσα σ’ όλες αυτές τις συνθήκες η εξεύρεση λύσης είναι σχεδόν αδύνατη. Χάνουμε το χρόνο μας, αλλά σπαταλούμε και το χρόνο της διεθνούς κοινότητας.

- Γιατί θεωρείτε ότι οι όροι εντολής του ΓΓέχουν ξεπεραστεί;
Οι όροι εντολής βρίσκονται σε ισχύ από το 1964 και βρισκόμαστε στο 2010. 


Οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί πάρα πολύ. Τίποτε δεν είναι το ίδιο. Και στις δύο πλευρές οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει καινούργιες ζωές και οι περισσότεροι είναι ευτυχισμένοι με τη ζωή τους. Από την άλλη αισθάνονται ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να λυθεί.

Αυτό που λέμε ως Δημοκρατικό κόμμα είναι πως όντως υπάρχει κάτι που πρέπει να επιλυθεί. Και τι είναι αυτό; Το θέμα των περιουσιών και το εδαφικό. Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να συζητούμε διακυβέρνηση και διαμοιρασμό εξουσίας. Όλα αυτά είναι αχρείαστα.
 

- Γιατί το λέτε αυτό; Οι δύο πλευρές συζητούν εδώ και καιρό αυτό το θέμα και η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει το διάλογο. Πρέπει να παραδεχθούμε τις πραγματικότητες και να μιλήσουμε στη διεθνή κοινότητα χωριστά ως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. 

Να σταματήσουμε να τους ξεγελούμε λέγοντάς τους ότι θέλουμε λύση. Δεν τους λέμε ότι αυτό που θέλουν οι Ελληνοκύπριοι για να βρεθεί λύση είναι διευθέτηση του περιουσιακού και του εδαφικού και ότι αυτό που θέλουμε ως Τουρκοκύπριοι είναι η αναγνώριση της δικής μας οντότητας.

Όταν μιλήσουμε στη διεθνή κοινότητα γι’ αυτή την πραγματικότητα τότε θα κινηθούν πάνω σ’ αυτή τη γραμμή. 
Όλοι λένε ότι θέλουν λύση. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; 

Ο κόσμος και στις δύο πλευρές βλέπει ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις, ότι ο ένας δεν σκοτώνει τον άλλο... 

- Εκφράζονται όμως φόβοι και από τις δύο πλευρές.
Αυτό γίνεται για σκοπούς προπαγάνδας. 


Ήταν καλύτερα τα πράγματα πριν το 1974 και όλα όσα συνέβαιναν. Τότε ο κόσμος φοβόταν και δεν τολμούσε να κάνει επενδύσεις. Μόνο μετά το 1974 ο κόσμος άρχισε να επενδύει, το επίπεδο ζωής έχει ανέβει. Αυτές είναι οι πραγματικότητες.

Η όποια λύση βρεθεί στο τέλος της ημέρας δεν θα πρέπει να απειλεί αυτή τη σημερινή μορφή διαβίωσης και στις δύο πλευρές. Στο μέλλον μπορούμε να ζούμε ως δύο ίσα κράτη όπως η Γαλλία με τη Γερμανία εντός της ΕΕ χωρίς σύνορα, στην ίδια οικονομική ζώνη. 

- Βάσει αυτών που λέτε πώς μπορεί να επιλυθεί το περιουσιακό; Ήδη αυτό έχει αρχίσει. Διά νόμου ο κάθε ένας έχει δικαίωμα στην περιουσία του. 


Αλλά για χάρη ολόκληρου του λαού θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως είτε μέσω ανταλλαγής είτε αποζημίωσης θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Έχουμε συστήσει ένα γραφείο στο οποίο προσφεύγουν άτομα για τις περιουσίες τους. 

Θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να μπορούν περισσότεροι να έρχονται και να έχουν δικαίωμα να ανταλλάσσουν την περιουσία τους, να παίρνουν αποζημίωση ή ακόμα να μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν. Θα πάρει κάποιο χρόνο.

Στο τέλος θα δούμε τι έχουμε στα χέρια μας. Μετά την ένταξή μας στην ΕΕ ως χωριστό κράτος τότε θα μπορούν να εφαρμοστούν οι ελευθερίες διακίνησης και εγκατάστασης και δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. 

Όταν δεν θα έχουμε να ανησυχούμε για τον τρόπο διακυβέρνησης και το πώς θα διαμοιραστεί η εξουσία τότε όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα. 

Γιατί να ασχολούμαστε με το διαμοιρασμό εξουσίας; Μας επιβλήθηκε στο παρελθόν και διήρκεσε μόνο τρία χρόνια από το 1960 ώς το ’63. 

Έκτοτε εκείνη η συμφωνία δεν υφίσταται. Γιατί εγώ ο Τουρκοκύπριος να αφήσω εσένα τον Ελληνοκύπριο να ζεις με το φόβο για το μέλλον των παιδιών σου και το αντίθετο;
- Το εδαφικό πώς μπορεί να επιλυθεί; Αυτό είναι ακόμα πιο εύκολο εάν οι δύο πλευρές δεν συμπεριφερθούν με απληστία επιχειρώντας να πάρουν περισσότερη γη. 


Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτό το νησί ανήκει και στους δύο μας. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Στο τέλος η γη που θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι τέτοια που να καλύπτει όλες τους τις ανάγκες. Το ίδιο ισχύει και για τους Ελληνοκύπριους.  


- Λένε ότι η διακυβέρνηση είναι πιο εύκολο θέμα από το περιουσιακό και το εδαφικό. Εξαρτάται από τη βάση της συζήτησης.

Εάν ξέρουν ότι στο τέλος αυτής της συζήτησης θα προκύψουν δύο κράτη τότε ο διάλογος θα είναι πολύ πιο εύκολος. Εάν επιμένουν ότι θα κυβερνήσουν μαζί τότε καθίσταται πιο δύσκολο και άλυτο. 

- Ξέρουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα δεχθούν λύση δύο κρατών. Τι γίνεται με την Τουρκία θα δεχθείότι η λύση του Κυπριακού θα είναι δύο χωριστά κράτη; 

Αυτές τις μέρες, αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι το πώς «ο λαός μου» νιώθει και όχι τι σκέφτεται η Τουρκία. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ο κόσμος λέει πως «το κράτος μας» πρέπει να συνεχίσει όπως είναι ακόμα και μετά τη λύση.

Αυτό νιώθει ο κόσμος κι αυτό τον κάνει να νιώθει ασφάλεια και για το μέλλον. Ένας από τους φόβους των Τουρκοκυπρίων είναι πως οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να διοικούν ολόκληρο το νησί και να το κάνουν ελληνικό.

Αν δεν ισχύει αυτό τότε οι Ελληνοκύπριοι να δεχθούν τις πραγματικότητες, αφού στο τέλος εντός της ΕΕ ως δύο χωριστά κράτη θα μπορούν να απολαμβάνουν όλες τις ελευθερίες.
- Πώς θα ενταχθούν οι Τουρκοκύπριοι στην ΕΕ; 

Ως χωριστό κράτος μέσα από ενταξιακή διαδικασία. - Δηλαδή πρώτα να υπάρξει αναγνώριση, μετά να ακολουθήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με την ένταξη ως ξεχωριστό κράτος όλα τα ζητήματα θα λυθούν. Ναι. 

Στο μεσοδιάστημα μπορούμε να συζητούμε περιουσιακό και εδαφικό. Μπορεί να χρειαστούν τρία χρόνια για ολοκλήρωση των ενταξιακών. Δεν είναι όμως προτιμότερο να χάσουμε τρία χρόνια παρά 40;
 

- Αν δεν υπάρξει αναγνώριση δεν μπορεί να υπάρξει λύση; 
Αυτή είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος. Δεν θα υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα για να συζητούμε. Στο τέλος της ημέρας αυτή είναι και η πιο βιώσιμη λύση. 

- Υπάρχει και ο φόβος ότι μπορεί να γίνει ένα τουρκικό νησί. Υπάρχει τρόπος να μετακινηθεί το νησί μακριά από την Τουρκία; 


Είναι μόλις 40 μίλια μακριά.
Το ότι βρίσκεται τόσο κοντά μια αγορά 85 εκατομμυρίων με πολύ δυναμισμό είναι κάτι που πάντα θα επηρεάζει το νησί. 

Αν είμαστε έξυπνοι ως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και βρεθούμε στην ΕΕ ως δύο χωριστά κράτη θα έχουμε ενώπιόν μας μια τεράστια αγορά που θα μας ωφελήσει. 

Η Τουρκία ποτέ δεν είχε πολιτική για να καταλάβει ολόκληρο το νησί και να το κάνει τουρκικό. Ποτέ δεν είχε αυτή την πολιτική.

Λέγεται όμως πολλές φορές ότι η οικονομία θα είναι πολύ καλύτερη με μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα προκαλεί προβλήματα συνεχώς.
 

Ως χωριστά κράτη μέλη της ΕΕ μόνο όφελος θα έχουμε. Αν υποθέσουμε ότι οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και η Τουρκία σε δέκα χρόνια γίνει μέλος της ΕΕ, δεν θα υπάρχει τότε κίνδυνος;
 

Αυτό που λέω είναι πιο βιώσιμο και παρέχει μεγαλύτερη εγγύηση για τους Ελληνοκύπριους να μην ανησυχούν. 


Ο Ερογλου δεν έχει άποψη
- Τι λένε τα άλλα τ/κ κόμματα; - Δύο από τα κόμματα υποστηρίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ούτε κι εγώ ξέρω τι υποστηρίζει αυτή τη στιγμή.  
- Ο κ. Έρογλου υποστήριζε τη λύση δύο κρατών. 

- Ήταν μόνο λόγια. Ουσιαστικά δεν είχε άποψη. Την εποχή του Ντενκτάς δεν ασχολείτο με το Κυπριακό. 
 
Την περίοδο Ταλάτ απλώς έκανε αντιπολιτευτικές ομιλίες στην άποψη του Ταλάτ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Για πρώτη φορά βρίσκεται στις συνομιλίες και το μόνο που λέει είναι ότι ακολουθεί τα βήματα του Ταλάτ. - Θα πρέπει οι δύο ηγέτες να τερματίσουν το διάλογο;  
- Εδώ και δύο βδομάδες ζητώ από τον Έρογλου εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση της Γενεύης να τερματίσουν τις συνομιλίες και να ανακοινώσουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα. Αν αυτός ήταν ο τρόπος τότε θα λυνόταν μέχρι σήμερα.
 
Οι Τ/κ δεν εμπιστεύονται την Τουρκία
 
- Αυτό που πιστεύει η ε/κ πλευρά είναι πως τα πάντα εξαρτώνται από την Τουρκία και ότι ο Τ/κ ηγέτης κάνει αυτό που θέλει η Άγκυρα. Τα πράγματα άρχισαν να διαφοροποιούνται. 
 
Μπορεί να εκπροσωπούμε το 10% αλλά όταν μιλάμε για το Κυπριακό τόσο εδώ όσο και στην Τουρκία όλο και περισσότεροι μάς ακούνε. Αυτό δεν θα συμβεί αυτή τη φορά.

- Πιστεύετε ότι οι Τ/κ είναι τόσο δυνατοί που μπορεί να πάνε ενάντια στην
Τουρκία να κάνουν αυτό οι ίδιοι θέλουν;

Σε κάποιο σημείο αυτό θα συμβεί, όλο και πλησιάζουμε προς αυτό. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ΕΕ και τον ΟΗΕ είναι πολύ μεγάλη.
 
Αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την τουρκική κυβέρνηση άρχισε να αυξάνεται. Θα έρθει η ώρα που οι Τ/κ θα πουν «φτάνει πια» και θα τους ακούσει η τουρκική κοινή γνώμη. 
 
Ας μην ξεχνάμε ότι τον ερχόμενο χρόνο θα γίνουν εκλογές στην Τουρκία. Από την εποχή του σχεδίου Ανάν τίποτε δεν άλλαξε για τους Τ/κ.
 
- Δεν έχει βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο έκτοτε και σημειώθηκε και ανάπτυξη;
 
Είχαμε μια καλή περίοδο όταν ο Ταλάτ ήταν «πρωθυπουργός» και εγώ «αναπληρωτής πρωθυπουργός». Τότε λαμβάναμε αποφάσεις για σωστές πολιτικές. 
 
Όταν όμως ο Ταλάτ έγινε «πρόεδρος» και με άφησε με τον Φερντί Σογιέρ, όλα πήγαν προς την άλλη κατεύθυνση. 
 
Μετά το 2006 πήραν τον κατήφορο, κάθε μέρα γίνονται και χειρότερα. 
Και αυτό δεν οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
 
Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι η ένταξη στην ΕΕ
 
- Οι σχέσεις σας με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι και οι καλύτερες αυτή την περίοδο; Αυτό είναι γεγονός, αλλά δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε. Εμείς λέμε αυτά που πιστεύουμε, όμως αυτοί δεν θέλουν να τα ακούνε. 
 
Εγώ πάντως τους σέβομαι γιατί τους έχει εκλέξει ο λαός της Τουρκίας. Όμως απαιτώ κι από αυτούς να με σέβονται ως εκλελεγμένο αντιπρόσωπο του «λαού».
 
- Αν πάμε πίσω στο 2003-2004 φαινόταν ότι οι σχέσεις σας με τον Ερντογάν ήταν άριστες. Γνώριζα τον Ερντογάν από την εποχή που ήταν δήμαρχος και τον φιλοξένησα αρκετές φορές. Όταν ανήλθαν στην εξουσία και ειδικότερα μετά το σχέδιο Ανάν άλλαξαν.
 
- Ενδεχομένως η τουρκική κυβέρνηση να νιώθει ότι πλέον δεν έχει το βάρος της ευθύνης της μη επίτευξης λύσης του Κυπριακού. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα δικά τους πολιτικά οφέλη και δεν τους κατακρίνω γι’ αυτό. 
 
Εγώ κατηγορώ τις δικές μας «κυβερνήσεις» που δεν σκέφτηκαν το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων. 
 
Δεν κατηγορώ την Τουρκία αλλά τους δικούς μας. Η Τουρκία έχει κάνει βήματα στο Κυπριακό για τα οποία ούτε εμείς οι Τ/κ δεν συμφωνούμε.
- Όπως;

Το να συνεχίσουν οι συνομιλίες μετά το σχέδιο Ανάν. Συμφωνούσα με τον Παπαδόπουλο ότι δεν ήταν ένα βιώσιμο σχέδιο. Όμως ήταν το πρώτο ουσιαστικό σχέδιο που Τ/κ και Ε/κ είχαν ενώπιόν τους. 
 
Μετά την απόρριψη του σχεδίου εκείνου από τους Ε/κ θα έπρεπε να δράσουμε διαφορετικά και όχι να περιμένουμε να αναμένουμε πότε θα εκλεγεί νέος ηγέτες στην άλλη πλευρά για να επαναρχίσουμε συνομιλίες από την αρχή. - Γίνεται πολύς λόγος για τη σύγκρουση Ερντογάν με κάποιες καταστάσειςεντός Τουρκίας όπως ο στρατός.

Δεν θα το έλεγα σύγκρουση αλλά κάνει σημαντικά βήματα και σπάζει κάποιους καθρέφτες εντός της ίδιας της Τουρκίας. Αυτό το πετυγχάνει χρησιμοποιώντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. 
 
Μ’ αυτά που κάνει δημιουργεί ανησυχία ότι οδηγεί την Τουρκία προς ένα ισλαμικό αντί ένα κοσμικό κράτος. Οι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους και των ιδεών του Ατατούρκ εκφράζουν ανησυχίες ότι ο Ερντογάν οδηγεί τη χώρα σε ένα μοντέλο Ιράν. 

- Πώς μπορεί να κατηγορείται κάποιος ότι κινείται
προς τον ισλαμικό κόσμο την ώρα που προσπαθεί να εντάξει τη χώρα του στην ΕΕ;

Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ, αλλά να χρησιμοποιήσει εκείνο το δρόμο μέχρι να αποδυναμώσει όλους εκείνους που αντιπολιτεύονται σ’ αυτό που θέλει να κάνει. Και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα να προχωρήσει. 

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ 
 
- Πιστεύετε ότι ο Ταλάτ ήθελε να πετύχει λύση; Πραγματικά προσπάθησε να βρει λύση και ήταν ειλικρινής σε αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι εκεί έξω στον κόσμο που δεν εμπιστεύεται ο ένας την ηγεσία του άλλου. 

- Πολλοί πίστεψαν πως η παρουσία Χριστόφια-Ταλάτ αλλά κι η παρουσία Ερντογάν-Παπανδρέου ήταν μια χρυσή ευκαιρία για λύση.

Ε, τότε γιατί δεν το έλυσαν; 
Αν δεν μπόρεσαν ο Κληρίδης και ο Ντενκτάς να το λύσουν κανένας άλλος δεν μπορεί. Αυτό που εκείνοι θα υπέγραφαν θα γινόταν αποδεκτό από όλους και θα το χειροκροτούσαν.
 
Τώρα έχουμε τον Χριστόφια και τον Έρογλου που δεν τυγχάνουν της ίδιας υποστήριξης όπως οι δύο προηγουμένως. Άρα πώς θα το λύσουν; 
 
Και δεν είναι μόνο η υπογραφή αλλά και η εφαρμογή χωρίς προβλήματα που μετρά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: