Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΣΟΚ εναντίον… ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ εναντίον… ΠΑΣΟΚ

  και στο βάθος συνέδριο;
Αντώνης Θ. Σκυλλάκος
Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει από το ίδιο του το κόμμα μορατόριουμ ενός χρόνου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στην καλύτερη περίπτωση, ξάφνιασε. 

Όχι μόνον τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και τους υπουργούς και όσους πληροφορήθηκαν από τις εφημερίδες ότι στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι, με τον τρόπο αυτό, να αποδώσει καρπούς η προσπάθεια της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Ο αιφνιδιασμός, έχει να κάνει με το γεγονός ότι «μορατόριουμ» συνήθως ζητείται από «εχθρικούς» πολιτικούς χώρους και όχι από το κόμμα στο οποίο ένας πολιτικός αρχηγός προεδρεύει και μάλιστα είναι πανίσχυρος, χωρίς καμιά αμφισβήτηση. 

Όμως πίσω από αυτό τον αιφνιδιασμό, κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια: τα διαρθρωτικά μέτρα που καλείται να πάρει το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες 100 μέρες- ως την 4η δόση του δανείου από το μηχανισμό στήριξης θα το φέρουν αντιμέτωπο με τον… εαυτό του.

Με την κοινωνική του βάση, τα μέλη και τα στελέχη του, με τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ τα οποία ελέγχει και που επί σειρά ετών αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του.

Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, οφείλει να αντιπαρατεθεί με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει και όπου και αν αυτό μπορεί να οδηγήσει!

Ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την κατάσταση και η Ιπποκράτους σε συνεργασία με υπουργούς καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. 

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μέρες αργότερα (την Τετάρτη) ο πρωθυπουργός μιλούσε για την αναγκαιότητα συναίνεσης και από τα πολιτικά κόμματα και από τους κοινωνικούς εταίρους.

Την ίδια μέρα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ζήτησε συναίνεση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με αφορμή τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Υπουργοί νευραλγικών-παραγωγικών υπουργείων, όπως και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, καλούνται να πετύχουν εργασιακή ειρήνη υπερασπιζόμενοι μέτρα που στο βάθος της καρδιάς τους δεν τα πιστεύουν!

Ίσως γι’ αυτό, το μορατόριουμ που ζήτησε ο πρωθυπουργός, από τις πρώτες μέρες, δείχνει ότι θα πάρει τη μορφή ενός… διαλόγου σε φιλικό-συντροφικό κλίμα, με μεγάλη δόση συναισθηματισμού και χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης. 

Ενός διαλόγου στον οποίο σημαντικό ρόλο -όπως ελπίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο- μπορεί να παίξουν οι κοινοί αγώνες του παρελθόντος. Κάτι σαν… πολιτικό μασάζ ένα πράμα.

Και μάλλον είναι ευτυχής συγκυρία που αυτή τη χρονική περίοδο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται από το σκληρό μηχανισμό και έχει φάει το ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη με το… κουτάλι.

Συντροφικό μπρα ντε φερ
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης ξεκίνησε το δύσκολο εγχείρημα με μια συνάντηση με τον Νίκο Φωτόπουλο συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που μπλόκαρε τη συνάντηση της τρόικας με την υπ.ΕΚ. Τίνα Μπιρμπίλη. 

Ο Φωτόπουλος ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος πριν από περίπου 10 μήνες, θεωρείται από τους «σκληρούς» συνδικαλιστές – αν και στην Ιπποκράτους πλέον όλους «σκληρούς» τους θεωρούν. 

Οι δηλώσεις του φιλοξενούνται πάντα στο BlogSpot «Βαθύ πράσινο», την ιστοσελίδα της «Αριστεράς του ΠΑΣΟΚ» , ανάμεσα στις φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, του Αραφάτ και φυσικά του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.

Μαζί με τα άρθρα του Νίκου Κοτζιά, παλιού σύμβουλου του Γ. Παπανδρέου που πλέον ασκεί κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική. Ωστόσο, Καρχιμάκης και Φωτόπουλος λέγεται ότι έχουν μια πολύ καλή προσωπική σχέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το… επίσημο ΠΑΣΟΚ θα χτυπήσει την πόρτα της ΕΥΔΑΠ. Εκεί, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. 

Ο Θανάσης Δημούδης, επίσης στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, προσφάτως έκανε μια δήλωση που αφήνει παράθυρο συναίνεσης σε περικοπές: 
«Γιατί να κάνουν περικοπές σε εμάς; Δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση με άλλες ΔΕΚΟ, που είναι προβληματικές. Η ΕΥΔΑΠ δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μας προτείνουν περικοπές, ανάλογα με τις προτάσεις, θα το σκεφτούμε και θα το συζητήσουμε».

Στο συνδικαλιστικό κίνημα όμως, η ΕΥΔΑΠ αποτελεί μια εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ να αντιτίθενται σθεναρά στις επιχειρούμενες αλλαγές.

Οι περισσότεροι διεμήνυσαν ήδη στην Ιπποκράτους ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου για μορατόριουμ κάνοντας το έργο του Μ. Καρχιμάκη πιο δύσκολο.

Οι «πράσινοι» συνδικαλιστές τονίζουν ότι το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο και οποιαδήποτε νύξη για συναίνεση σε νέα μέτρα θα αποτελέσει λόγο… λιθοβολισμού αυτού που θα τολμήσει να την κάνει. 

Η Ιπποκράτους, στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει, φροντίζει να δέχεται ότι η αντίδρασή τους εδράζεται σε λογικές αντιρρήσεις και διαφωνίες, ζητώντας σταθερά και -ενίοτε πιεστικά αλλά ευγενικά- να δεχθούν και οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους ότι η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Για το λόγο αυτό, θα ζητάει οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών να είναι «λογικές» και να μην υπάρξουν «ακραίες επιλογές αγώνα».
Σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ, το μόνο που δεν σκέφτεται το ΠΑΣΟΚ είναι να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες και τις πιθανές κινητοποιήσεις με επίδειξη πυγμής.

Αναζητείται διέξοδος
Yπουργοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού, βλέποντας τα σύννεφα να συσσωρεύονται όχι μόνον πάνω από την Ιπποκράτους αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου, αρχίζουν να σκέφτονται τρόπους διεξόδου από την κρίση.

Οι «καντρίλιες» των υπουργών καταγράφονται πλέον σε καθημερινή βάση. 
Ο πρωθυπουργός είναι σταθερά υπέρ της λογικής να εκφράζονται όλες οι απόψεις, αλλά αρχίζει να συνυπολογίζει το κόστος που σωρεύουν οι τριβές και οι διαφωνίες.

Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί την ψήφο στις περιφερειακές εκλογές ως πράσινο φως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, συνεργάτες του πρωθυπουργού αρχίζουν να σκέφτονται ότι πιθανό επόμενο βήμα μπορεί να αποτελέσει η «αναβάπτιση» της κυβερνητικής πολιτικής από την κομματική βάση.

Και επειδή κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι δεν θα ήταν αρκετό να γίνει από μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, συζητούν το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτατου συνεδρίου, ώστε να υπάρξει νέα ψήφος εμπιστοσύνης στους χειρισμούς που γίνονται και αναγκαστικά δεν είχαν καταγραφεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ωστόσο και αυτό εμπεριέχει κινδύνους και να στρέψει το ΠΑΣΟΚ στην εσωστρέφεια.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: