Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση μερίσματος 25% και αύξηση κρατήσεων έως 35%

Μείωση μερίσματος 25% και αύξηση κρατήσεων έως 35%

Προτάσεις-βόμβα για τη διάσωση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού
ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ
Σε συμπεράσματα–βόμβα για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού καταλήγει η αναλογιστική μελέτη που έκανε για λογαριασμό των δύο ομοσπονδιακών συνδικαλιστικών ενώσεων της ΕΛ.ΑΣ. (της ΠΟΑΞΙΑ και της ΠΟΑΣΥ) το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕ) και η οποία δημοσιεύεται σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα στον «Ε».

Σε αυτή ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής του τμήματος Στατιστικής Νίκος Φράγκος, αφού διαπιστώνει κακοδιαχείριση, προτείνει ως λύση στο πρόβλημα τόσο την αύξηση των εισφορών των μελών του αλλά και την παράλληλη μείωση των μερισμάτων σε δυο διαφορετικά ποσοστά.

Λύση όμως η οποία ήδη πυροδοτεί θύελλα αντιδράσεων αφού για άλλη μια φορά καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο» οι μέτοχοι και οι μερισματούχοι του ταμείου οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κακοδιαχείριση των προηγουμένων διοικήσεων. 

Οι κατεξοχήν διαμαρτυρόμενοι όμως είναι οι αστυνομικοί οι οποίοι θεωρούν εαυτούς τούς περισσότερο θιγόμενους, αφού από τη μια εκείνοι είναι η μεγάλη πλειοψηφία των μερισματούχων και από την άλλη δεν συμμετείχαν ποτέ με εκπροσώπους τους στη διοίκηση του ταμείου.
Η αναλογιστική μελέτη ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου και αποτέλεσε γροθιά στο στομάχι των αστυνομικών.

«Το Ταμείο δυστυχώς έχει καταρρεύσει», αναφέρει στα συμπεράσματά του ο καθηγητής και συμπληρώνει: «Ένας από τους κύριους λόγους είναι η αλόγιστη αύξηση της τιμής του μεριδίου την περίοδο 1998-2006, βλ. σελίδα 16. 

Βέβαια δεν είναι ο μόνος λόγος: Η διαχείριση της περιουσίας, αν και δεν έχω λεπτομερή στοιχεία, δεν πρέπει να ήταν η πλέον ενδεδειγμένη».

Η λύση που προτείνεται για το πρόβλημα είναι αποκαρδιωτική. «Θα πρέπει να υπάρξει επέμβαση στο επίπεδο των παροχών, των εισφορών ή και των δύο, σε συνδυασμό πάντοτε με την ενίσχυση των υφισταμένων κοινωνικών πόρων που είναι χρήματα του ελληνικού λαού προοριζόμενα για όλους τους μετόχους – μερισματούχους. 

Υπάρχει περιθώριο και δυνατότητα εκλογίκευσης της σχέσης εισφορών και παροχών με τη χρήση είτε επιμήκυνσης του χρόνου υπηρεσίας είτε μείωσης της τιμής του μερίσματος είτε και των δύο», αναφέρει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Η εκλογίκευση της σχέσης εισφορών – παροχών μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση του Ταμείου. Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η μείωση της τιμής του μεριδίου μερίσματος και η αύξηση των εισφορών των μελών του Ταμείου, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Παραθέτουμε δύο προτάσεις:
Πρόταση Α: αύξηση των εισφορών κατά 25% & μείωση της τιμής του μεριδίου μερίσματος κατά 25%.
Πρόταση Β: αύξηση των εισφορών κατά 25% & μείωση της τιμής του μεριδίου μερίσματος κατά 35%».
Κάθετα αντίθετοι οι αστυνομικοί
Η εκδοχή όμως αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκει αντίθετους τους αστυνομικούς.

«Εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό», δήλωσε συγκεκριμένα στον «Ε» ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, Δημήτρης Γεωργατζής, και πρόσθεσε: «Ο καθηγητής λέει αυτό που βλέπει από τα νούμερα. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι εμείς συμφωνούμε μαζί του. Για εμάς η μελέτη είναι ένας μπούσουλας.

Ήδη έγινε μια επιτροπή στο Αρχηγείο και μελετάτε ποια μπορεί να είναι η λύση. Εκείνο όμως που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι να τα πληρώσουν όλα οι αστυνομικοί από την τσέπη τους. Τη μελέτη στις 24 του μήνα τη στείλαμε στο ΜΤΣ και τώρα αναμένουμε τον υπουργό Άμυνας να ορίσει ραντεβού για να του την παραδώσουμε και να συζητήσουμε τις πιθανές λύσεις».

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Τους άναψε…  φωτιές το σχέδιο νόμου
ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των εποχικών πυροσβεστών προκαλεί το σχέδιο νόμου που απεργάζεται η κυβέρνηση και παρουσίασε σε Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Μανώλης Όθωνας, υφ. Προστασίας του Πολίτη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΥΠ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης- Διάσωσης) κ. Παπαντώνης κατηγορεί τον κ. Όθωνα πως «είναι ανακόλουθος προς αυτά που είχε δεσμευθεί».

Τις έντονες αντιδράσεις προκαλεί το άρθρο 2 του επίμαχου σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το οποίο μένουν εκτός Πυροσβεστικού Σώματος όλοι οι απόφοιτοι δημοτικού, δηλαδή πάνω από 800 πυροσβέστες που εργάζονταν για χρόνια ως συμβασιούχοι. 

«Δεν είναι δυνατόν να πετιούνται στο δρόμο συνάδερφοί μας που ζουν οικογένειες με αυτή τη δουλειά. 
Πάνω από το 12% των πυροσβεστών έχει τελειώσει το δημοτικό», δηλώνουν συμβασιούχοι και υπογραμμίζουν πως «θα προβούν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που καταστεί νόμος του κράτους».

«Φωτιές» ανάβει και το άρθρο που ναι μεν προβλέπει πενταετή παραμονή στο πυροσβεστικό σώμα όσων είναι πάνω από τριάντα πέντε χρόνων, όμως δεν αναφέρει τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς. «Δηλαδή θα φύγουν και όσοι είναι πάνω από τριάντα πέντε;» 

αναρωτιούνται οι συνδικαλιστές που κάνουν λόγο για «ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης».

Σε ακόμη δεινότερη κατάσταση περιέρχονται όσοι έχουν συμπληρώσει τα 49 έτη, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο νόμου δεν πρόκειται να συνεχίσουν να εργάζονται στο πυροσβεστικό σώμα. Πάνω από 500 άτομα θα βρεθούν άνεργοι σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο. 

Επομένως όσοι θα πάψουν να εργάζονται θ’ αγγίξουν τους 1.800, αν υπολογιστούν οι 800 που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο γυμνάσιο και όσοι είναι πάνω από τριάντα πέντε χρόνων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει περικοπές στη μισθοδοσία των μόνιμων και των εποχικών, οι οποίες αγγίζουν τα 70.000.000 ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2010.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: