Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

SIEMENS Το Βερολίνο απαιτεί να κλείσει η υπόθεση

  
Του Σπύρου Σουρμελίδη
Η 6η κατά σειρά αναβολή της κατάθεσης του Πορίσματος για τη Siemens μυρίζει «γερμανικό δάκτυλο». 
Το Βερολίνο που βάζει τόσους όρους για τη δανειοδότηση της Ελλάδας πιέζει να κλείσει αυτή η ενοχλητική για τα γερμανικά συμφέροντα υπόθεση.

Το ερώτημα είναι αν το Βερολίνο εκβιάζει (λόγω των δανείων), ή αν υπόσχεται οικονομικά ανταλλάγματα για να μη συνεχίσουν η Βουλή και η Δικαιοσύνη να ενοχλούν τη Siemens και τα γερμανικά συμφέροντα. 
Υπάρχει όμως και ένα ακόμα ερώτημα: 
Ποιοι Έλληνες πολιτικοί (ποιο σύστημα) τρέμει τις αποκαλύψεις και θέλει να κλείσει αυτή η ενοχλητική υπόθεση;
Η Επιτροπή της Βουλής πήρε νέα παράταση (έπειτα από κυβερνητικές συσκέψεις) έως τις 20 Ιανουαρίου. 

Το επιχείρημα είναι ότι ο επικεφαλής της διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μ. Σφακιανάκης δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένα μήνα για την αξιολόγηση του υλικού που περιλαμβάνεται στο σκληρό δίσκο του Μ. Χριστοφοράκου που ελέγχθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και αποτυπώνεται σε χιλιάδες σελίδες.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης (με βαριά καρδιά) δηλώνει ότι υπάρχει υλικό με στοιχεία που μπορεί να τεκμηριώσουν ή να διαφοροποιήσουν την εικόνα ως προς γεγονότα και πρόσωπα που συνδέονται με το σκάνδαλο.

Παράλληλα, ζητά από την ανακρίτρια κ. Νικολακέα να ενημερώσει την Επιτροπή για τους λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί ως τώρα. Όλοι ξέρουν πάντως ότι ο Σήφης δεν θα «θάψει» την υπόθεση.

Τα λεφτά τότε και τώρα
Ο γερμανικός εκβιασμός (ή οι οικονομικές υποσχέσεις) θυμίζει την υπόθεση Μέρτεν. 
Του Γερμανού εγκληματία πολέμου που συνελήφθη το 1957 στην Ελλάδα, για τις θηριωδίες που οργάνωσε σε βάρος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της κατοχής. Ο Μέρτεν παραπέμπφθηκε σε δίκη.

Όμως το Νοέμβριο του 1958 ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Αβέρωφ επισκέφθηκαν τη Δυτ. Γερμανία. 
Οι Δυτικογερμανοί ηγέτες υποσχέθηκαν επενδύσεις στην Ελλάδα. Υποσχέθηκαν ένα μεγάλο δάνειο και σύνδεση με την ΕΟΚ.
Στα τέλη του Γενάρη του 1959, ήρθε για συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου». 

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καλλίας δηλώνει: «Πρέπει να παραμεριστούν τα εμπόδια διά την ανάπτυξιν των σχέσεών μας με τη Δυτική Γερμανία».

Λόγω των αντιδράσεων η κυβέρνηση εξαίρεσε την περίπτωση Μέρτεν. Ήταν όμως παραπλανητικός ελιγμός.

Η δίκη του Μέρτεν άρχισε στις 11 Φλεβάρη του 1959 και κράτησε 20 μέρες. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη. Το Νοέμβριο του 1959 με τροποποίηση του νόμου, ο Μέρτεν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε.
Στη Γερμανία βεβαίως αφέθηκε ελεύθερος.

Το 1960 η «Ηχώ του Αμβούργου» και το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» δημοσίευσαν αφηγήσεις του Μέρτεν, σύμφωνα με τις οποίες ο τότε ισχυρός υπουργός της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, Δ. Μακρής, ήταν συνεργάτης των κατοχικών δυνάμεων.

Δημιουργείται σάλος στην Ελλάδα, ο Καραμανλής διαψεύδει και η υπόθεση Μέρτεν κλείνει μια για πάντα.

Σήμερα, πράγματι, δεν έχουμε να κάνουμε με εγκληματίες πολέμου…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: