Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ


Πρόσθετη έκπτωση με τη φοροκάρτα
Εφορίες: Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

Σε ΚΕΠ για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων (όπως έκδοση και παροχή φορολογικής ενημερότητας) θα μετατραπούν οι 290 εφορίες της χώρας, έπειτα από σχέδιο συγχώνευσης ή κατάρτισης τουλάχιστον 100 απ’ αυτών, που θα εφαρμόσει συντομότατα το υπουργείο Οικονομικών. 

Το φοροελεγκτικό μηχανισμό θα αναλάβουν αποκλειστικά 13 περιφερειακά φορολογικά κέντρα που θα ιδρυθούν στις έδρες των νέων αιρετών περιφερειών και θα έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου από τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων μέχρι τις ανώνυμες εταιρείες…

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς μιλώντας στην «Π+13» ανακοινώνει και τις αλλαγές που επίκεινται στο θέμα των αποδείξεων από αρχές του χρόνου. 

Συγκεκριμένα θα δίνεται πρόσθετη, απ’ ό,τι σήμερα, έκπτωση φόρου για όσους συγκεντρώνουν αποδείξεις με τη χρήση της φοροκάρτας, που θα προμηθεύονται από τράπεζες.

 Τι αλλαγές αναμένεται να φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όσον αφορά την αναδιοργάνωση των εφοριών (θα καταργηθούν αρκετές και τι ρόλο θα παίζουν από δω και μπρος); Ποιοι θα αναλάβουν το φοροεισπρακτικό μηχανισμό;

Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Στόχος μας είναι ισχυρές, πλήρως στελεχωμένες και μηχανογραφημένες ΔΟΥ, ικανές να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Παράλληλα, να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών, περιορίζοντας την ανάγκη προσέλευσής τους στις εφορίες, με εναλλακτικές διαδικασίες που θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω ΚΕΠ ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. 

Σ’ αυτή την προοπτική, αξιοποιούμε ένα συνδυασμό κριτηρίων, που λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος, τη διάρθρωση των φορολογικών αντικειμένων και άλλες αντικειμενικές παραμέτρους. Έτσι θα αποφασίσουμε ποιες από τις 290 ΔΟΥ, που λειτουργούν πανελλαδικά, θα διατηρηθούν, θα ενισχυθούν ή θα συγχωνευθούν με άλλες.

Τα έσοδα ανέκαμψαν για το μήνα Νοέμβριο. Τι προσδοκάτε για το Δεκέμβριο ώστε να κλείσει το έλλειμμα στο 9,4%;

Η επιτάχυνση των καθαρών εσόδων κατά 18% το Νοέμβριο, έναντι του Νοεμβρίου 2009 και του ΦΠΑ κατά 10,4%, βελτιώνει σημαντικά το ρυθμό αύξησής τους στο ενδεκάμηνο, στο 4,8%, έναντι 3,9% μέχρι τον Οκτώβριο. 

Το Δεκέμβριο περιμένουμε περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων, με τη συνέχιση της περαίωσης, από την οποία έχουμε ήδη εισπράξει πάνω από 700 εκατ. ευρώ για βεβαιωμένα ποσά 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτά, μαζί με τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση για την είσπραξη τακτικών φορολογικών εσόδων, των τελών κυκλοφορίας και του ΕΤΑΚ 2009, θα μας επιτρέψουν να προσεγγίσουμε το στόχο μας.

Πού πρέπει να στραφεί το ΣΔΟΕ ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή; Πρέπει να στοχευθούν ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών ή φορολογούμενων;

Εστιάζουμε στους μεγαλοφοροφυγάδες, στις offshore, στις κατηγορίες «υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής». Για το σκοπό αυτό επίκειται η λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS. 

Με αυτό υποστηρίζεται ένα αντικειμενικό, αυτοματοποιημένο και αξιόπιστο σύστημα ανάλυσης κινδύνου για την επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο, ενώ παρέχεται πλήρης μηχανογραφική υποστήριξη όλων των ελεγκτικών διαδικασιών.

Μεγάλη πτώση παρουσιάζεται στις πωλήσεις Ι.Χ. Θα ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να ανασάνει η αγορά;

Για να τονωθεί η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων και να προστατευθεί η απασχόληση στον κλάδο, θεσπίζουμε κίνητρα αντικατάστασης ρυπογόνων αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, ηλικίας άνω των 12 ετών, με καινούργια, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον. 

Από τις μειώσεις 50%-100% στο τέλος ταξινόμησης ωφελούνται κυρίως οι χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις. Για τα μεταχειρισμένα, παρέχουμε τη δυνατότητα εκτελωνισμού, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, των αυτοκινήτων προδιαγραφών Euro 4, με τους ευνοϊκότερους συντελεστές τέλους ταξινόμησης που ισχύουν σήμερα.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η οικοδομή. Το «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία, που αναβάλλεται για δύο χρόνια, θα αφορά όλες τις κατοικίες ή συγκεκριμένου εμβαδού;

Η διετής αναστολή του «πόθεν έσχες» καλύπτει ποσά που καταβάλλονται για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας από ενήλικο, με όριο τα 120 τετραγωνικά και αντικειμενική αξία μέχρι και 200.000 ευρώ, με απαλλαγή τυχόν δωρεών ή γονικών παροχών που δίνονται γι’ αυτό το σκοπό από τον προβλεπόμενο φόρο. Στόχος μας, να ωφεληθούν κυρίως τα μικρομεσαία νοικοκυριά, να τονωθεί η κτηματαγορά αλλά και η οικοδομή, ιδίως στην περιφέρεια.

Το τραπεζικό σύστημα δηλώνει αδύναμο να ρίξει χρήμα στην αγορά. Πώς πρέπει να ενισχυθεί και ποιοι όροι πρέπει να μπουν ώστε όσα χρήματα πάρουν από το πακέτο των 24 δισ. ευρώ να ριχτούν στην αγορά και όχι να καλύψουν δικές τους τρύπες;

Τα 24 δισ. ευρώ του πυλώνα των εγγυήσεων δεν χορηγούνται, όπως παλιότερα, εν λευκώ. 
Δίνονται στο πλαίσιο συγκεκριμένου «Συμφώνου ρευστότητας» Τραπεζών-Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο υπογράφει κάθε τράπεζα αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η τήρηση αυτών των δεσμεύσεων παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναμένονται αλλαγές στο θέμα των αποδείξεων και ποιες;
Εξετάζουμε την παροχή πρόσθετης έκπτωσης φόρου για τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών, που θα ισχύσει σε εθελοντική βάση από το νέο χρόνο. 

Στην κάρτα, που ο πολίτης θα προμηθεύεται από τράπεζα της επιλογής του, θα περνούν αυτόματα οι συναλλαγές του, αντί της συλλογής αποδείξεων, χωρίς να είναι εμφανής ο ΑΦΜ ή να θίγονται προσωπικά δεδομένα του.

Πού πιστεύετε ότι πάσχει ακόμη ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ώστε να αποδίδει καλύτερα; Η παραοικονομία έχει ακόμη «λίπος» στη χώρα μας;

Η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη, με βαθιές ρίζες στην οικονομία, γι’ αυτό δεν μπορεί να εξαλειφθεί μια κι έξω. Μετά την περαίωση, που απαλλάσσει τις εφορίες από σωρευμένες υποθέσεις, εστιάζουμε στην αναδιοργάνωσή τους, με επίκεντρο τους στοχευμένους ελέγχους, συγκεκριμένες αναθέσεις έργων και ευθυνών, αλλά και τις αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις στοιχείων, με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες που προανέφερα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: