Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks:"Μπάχαλο" τα ΄χουν κάνει οι Βρετανοί στο Αφγανιστάν.



 Αμερικανοί και αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι έχουν επικρίνει τις ενέργειες των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ, κατηγορώντας τις ότι "προκάλεσαν χαώδη κατάσταση", αποκαλύπτουν απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.

   

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι βρετανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εγγυηθούν την ασφάλεια στην επαρχία αυτή, προπύργιο των ταλιμπάν.

   

Σε έγγραφο του Απριλίου του 2007 αποκαλύπτεται πως ο τότε διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ Νταν Μακνίλ είχε δηλώσει σε αμερικανό αξιωματικό ότι "έχει μείνει κατάπληκτος από την έλλειψη κάθε προσπάθειας" από την πλευρά των Βρετανών. "Εχουν δημιουργήσει χαώδη κατάσταση στην Χελμάντ. Η τακτική τους είναι κακή", είχε επισημάνει ο ίδιος. 

   

Σε άλλο έγγραφο που εστάλη στις 21 Φεβρουαρίου 2009, ο πρόεδρος Καρζάι αναφέρεται στην ανικανότητα των Βρετανών, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση των νόμων και της εξουσίας στην επαρχία Χελμάντ. 

    "Οταν επέστρεψα στο Αφγανιστάν είχα μαζί μου μόνο 14 στρατιώτες", υπογραμμίζεται στο έγγραφο το οποίο επικαλείται τον Καρζάι. 

"Τα κορίτσια μπορούσαν να πηγαίνουν σχολείο με απόλυτη ασφάλεια. Σήμερα που οι βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Χελμάντ, οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ασφαλείς", αναφέρεται στο έγγραφο. 

    

Τέλος, αμερικανός αξιωματούχος, επικρίνει σε έγγραφο της 8ης Δεκεμβρίου 2008 τις βρετανικές μεθόδους. "Εμείς οι Αμερικανοι και ο Καρζάι διαπιστώσαμε πως οι Βρετανοί δεν φάνηκαν αντάξιοι της αποστολής τους να εγγυηθούν την ασφάλεια στην επαρχία Χελμάντ", τονίζει. 

   
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: