Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Mεγάλες αλλαγές στην ΠΑ εν όψει έλευσης F-35 και «φονικών» UAV

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΠΟΙΟΙ «ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ» ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
του Πέτρου Αναστασίου

Η Πολεμική Αεροπορία για πρώτη φορά στην ιστορία της αντικαθιστά τα επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα:
Με απόφαση του ΑΑΣ τα αναγνωριστικά RF-4E Phantom (αναστέλλει την λειτουργία της στις 5 Μαΐου η 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης στις 5 Μαΐου) θα τα διαδεχθούν τα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΜΕΑ/Φ) που σήμερα εδρεύει στην αεροπορική βάση του Ακτίου.

Και εδρεύει εκεί κατά ένα παράλογο τρόπο, αφού τόσο η ακτ[ινα, όσο και τα επιχειρησιακά τους χαρακτηριστικά δεν συνάδουν με τόσο μεγάλη απόσταση από το αντικείμενο της αναγνώρισης (Τουρκία)...

Η ΜΜΕΑ/Φ θα εδρεύει πλέον σην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας και πλέον το Αιγαίο θα καλύπτεται από την Μύκονο, μέχρι τον Αλεξανδρούπολη από τα UAV ΠΗΓΑΣΟΣ Ι/ΙΙ και σε δεύτερη φάση όταν παραληφθούν τα MALE Predator από τις ΗΠΑ (ή κάποια αντίστοιχα ισραηλινά) θα καλύπτεται και ολόκληρη η Α.Μεσόγειος.

Εναλλακτική βάση εξόρμησης των ελληνικών ΜΕΑ/Φ θα είναι η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, στην οποία έχει κατασκευαστεί ήδη από το 2014 μεταλλικό υπόστεγο αποθήκευσης για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της Μονάδας.

Πάντως η απόσυρση των RF-4E αφήνει κενό σε ότι αφορά την δυνατότητα κρούσης από την 110 ΠΜ αφού τα συγκεκριμένα μαχητικά ήταν προορισμένα και για τπετοιες αποστολές.


Ετσι εξετάζεται ως ενδεχόμενο η συγχώνευση των 338 και 339 Μοιρών της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας από τα οποια επιχειρούν 34 εκσυγχρονισμένα μαχητικά F-4E PI2000 σε μία ενισχυμένη Μοίρα με κύριο ρόλο αέρος-εδάφους, αφού κρίνεται ότι το απόθεμα των βλημάτων αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM πρέπει να διατεθεί στις Μοίρες των F-16 που σε 18 μήνες θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα F-35 στο Αιγαίο.

AIM-120 AMRAAM

Ετσι υπάρχουν σκέψεις για μεταστάθμευση της ενιαίας Μοίρας στη Αεροπορική Βάση Λάρισας και θα αφήσει την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα να ανακατασκευάζεται πλήρως προκειμένου να υποδεχθεί το νέο μαχητικό της ΠΑ, όποιο και να είναι αυτό (πιθανότατα τις 20 μονάδες των F-35 γύρω στο 2022).


Tα F-35 χρειάζονται νέες αποθήκες όπλων και νέες εγκαταστάσεις, αλλά και αναβάθμιση ολων των υπαρχόντων σε μια αεροπορική βάση που χαρακτηρίζεται "Αγρια Δύση" από τα στελέχη της ΠΑ, καθώς το παλιό καλό, σκληρό αεροπορικό πνεύμα της Αεροπορίας, είναι εκεί, αλλά χωρίς την ύπαρξη των "λουξ" εγκαταστάσεων του Αράξου που φιλοξενεί τα F-16 Adv.



Η ΜΜΕΑ/Φ με κωδικό κλήσης «ΑΧΕΡΩΝ» αποτελεί την πρώτη Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της ΠΑ που συγκροτήθηκε αρχικά ως Σμήνος τον Ιανουάριο του 2003 στην 131 Σμηναρχία Μάχης του Ακτιου Πρέβεζας, που σήμερα έχει μεταπέσει σε Αεροπορικό Απόσπασμα. 


Τον Μάιο του 2005 άρχισε η προσπάθεια για την κατασκευή του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΜΕΑ κατηγορίας Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (MALE) και τον Ιούλιο του 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης του συνόλου των υφιστάμενων ΜΕΑ, καθώς και των αντίστοιχων Σταθμών Εδάφους.

Από το 2007 η Μονάδα συμμετέχει στις Διακλαδικές Ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ και ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ενώ το ίδιο έτος αποκτήθηκε Επίγειο Σύστημα Δορυφορικής Ζεύξης (SATCOM) για τα ΜΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ Block 1.


Τον Δεκέμβριο του 2008 το Σμήνος οργανώθηκε σε Πολεμική Μοίρα, εισάγοντας την ΠΑ σε μία νέα εποχή αεροπορικών επιχειρήσεων και εκπαιδεύοντας έναν πυρήνα σχεδιαστών επιχειρήσεων ΜΕΑ, χειριστών και τεχνικού προσωπικού.


Εναλλακτική λύση από τα αμερικανικά Predator είναι η χρονομίσθωση (leasing), από το Ισραήλ.


Στην βασική του σύνθεση, το σύστημα θα περιλαμβάνει έναν σταθμό εδάφους, δύο αεροχήματα, συλλογές διαμόρφωσης σε αισθητήρες (ηλεκτροπτικούς/υπέρυθρους, ραντάρ), ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες και συλλογές υποστήριξης.
Αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν τη διάρκεια της χρονομίσθωσης για περίοδο τριών ετών με δικαίωμα προαίρεσης (option) την απόκτηση κυριότητας. 
















Δεν υπάρχουν σχόλια: