Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ 20,1% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΣΤΟ 16,5% Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣΦτωχοί δύο στους δέκα στην Ελλάδα



Σε ρουτίνα έχει εξελιχθεί και η υπόθεση των ποσοστών της φτώχειας στην Ελλάδα, που όχι μόνο δεν λένε να πέσουν, αλλά η επόμενη έκθεση της Eurostat θα τα δείχνει χωρίς αμφιβολία ακόμη πιο υψηλά, εξαιτίας και του Μνημονίου.

Χθες, δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία για το 2008 και η Ελλάδα παραμένει στο… ύψος της. 


Για άλλη μια χρονιά 2 στους 5 Έλληνες βρίσκονταν στα όρια της φτώχειας  και ένας στους δέκα δεν είχε πόρους για να ανταποκριθεί στα προς το ζην.

Η Eurostat προσδιορίζει τα όρια της φτώχειας με βάση τον αριθμό των πολιτών που ζουν με εισοδήματα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. 


Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος της φτώχειας ήταν το 2008 στο 16,5% (81 εκ πολίτες). Το ποσοστό αυτό αφορά τα επίπεδα της φτώχειας μετά τις κοινωνικές παροχές, καθώς αν αυτές αφαιρούνταν – αν δηλαδή απουσίαζε το κοινωνικό κράτος – τα ποσοστά θα ήσαν υπερδιπλάσια.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση (μετά την Λετονία με 25,6%, την Ρουμανία με 23,4%, την Βουλγαρία με 21,4%), με το ποσοστό φτώχειας στο 20,1%.

Από τα στοιχεία πάντως προκύπτει ότι στο σύνολο της Ευρώπης ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας αυξήθηκε, καθώς τέσσερα χρόνια νωρίτερα (από την έκθεση για το 2008), ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρισκόταν στο 15%.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: