Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πρόταση-σοκ από την ΙΜΙ για τα πυρομαχικά των 120 χλστ. - Χαμηλό κόστος και δουλειά στα ΕΑΣ!


Πρόταση-σφήνα στο πρόγραμμα των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης των 120 χλστ. για τα Leopard-2HEL, υπέβαλε πριν μερικές ημέρες η ισραηλινή IMI με «πολύ καλούς όρους», όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η πρόταση προβλέπει συμπαραγωγή για όποια ποσότητα πυρομαχικών επιλέξει το ΓΕΣ και σε τιμές που δεν ξεπερνούν το 70% του κόστους των πυρομαχικών στις τιμές που έχει δώσει η γερμανική Rheinmetall στην οπόία δίνουν χωρίς διαγωνισμό 52 εκατ. ευρώ χωρίς την υποχρέωση εγχώριας συμπαραγωγής.

Στις 27-9-10, το ΚΥΣΕΑ, μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, που διατυπώθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία αποφάσισε την προμήθεια 42.360 βλημάτων αρμάτων, εκ των οποίων 30.360 με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό και 12.000 με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία.

Το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί δίνουν συμπαραγωγή από τα πρώτα 12.000 διατρητικά βλήματα (η ΙΜΙ δήλωσε ότι η πρόταση συμπαραγωγής θα ισχύσει ακόμα και για «μικρότερη ποσότητα»), σίγουρα αποτελεί ένα νέο  στοιχείο και θα βοηθούσε και την κυβέρνηση σε δύο κρίσιμα μέτωπα: 
Το ένα είναι το θέμα των ΕΑΣ.

Το γεγονός ότι αποφασίστηκε η προμήθεια απ’ευθείας από την Rheinmetall, χωρίς ούτε ένα ευρώ συμπαραγωγή για τα ΕΑΣ που το 2010 θα κλείσουν με ζημιές κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δίνει εκτός Ελλάδος μια σημαντική προμήθεια άνω των 50 εκατ. ευρώ, είναι σίγουρα «κηλίδα» στο κοστούμι της πολιτικής ηγεσίας. Τυχόν επιλογή της πρότασης της ΙΜΙ θα έδινε σημαντικό βιομηχανικό έργο στα ΕΑΣ.

Και δεύτερον λύνει και το θέμα της διαφάνειας. Πιο απλά, τώρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να δοθεί το πρόγραμμα με απ’ευθείας ανάθεση και χωρίς εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή νκαι το κυριότερο στην εξωφρενική τιμή των 5.295 ανά βλήμα DM63.

Πλέον θα μιλάμε για «σαλαμοποίηση» της προμήθειας, αφού θα είναι η δεύτερη φορά που η Rheinmetall θα παίρνει χωρίς διαγωνισμό προμήθεια πυρομαχικών (5.000 βλήματα είχαν αγοραστεί επί υπουργίας Ε.Μεϊμαράκη).

Υπάρχει όμως και μια άλλη σημαντική εξέλιξη: 
Οι Ισραηλινοί κατέθεσαν πρόταση αγοράς των ΕΑΣ και μάλιστα χωρίς να θέτουν ως προαπαιτούμενο την ανάθεση κάποιου ή κάποιων μεγάλων προγραμμάτων από την κυβέρνηση σε αντίθεση π.χ. με την πρόταση της ΑΤΚ που ως προϋπόθεση για την απορρόφηση του μεγαλύτερυ μέρους των ΕΑΣ ζητεί το πρόγραμμα των πυρομαχικών ύψους περί τα 350 εκατ. ευρώ.

Η ελληνοϊσραηλινή πολιτική προσέγγιση διευκολύνει τέτοιου είδους προτάσεις από το Ισραήλ που δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει σε σύζευξη κρίσιμων τομέων των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: