Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΤΡΕΙΣ (3) επισημάνσεις από τον ιστότοπο Wikileaks


Από τις διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου και του Στεητ Ντιπάρτμεντ από τον ιστότοπο Wikileaks, προκύπτουν , με μια πρώτη ανάγνωση, κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
·        Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και τα ειρωνικά σχόλια των αμερικανών διπλωματών για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, δείχνουν,  ότι οι ευρωατλαντικές σχέσεις δεν είναι ισότιμες. Αποδεικνύεται επιπλέον,  πόσο τραγικό λάθος ήταν, η αποτυχία της Ε.Ε. να αποκτήσει σοβαρή και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και Άμυνας. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που ευοδωθεί η συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία , ουσιαστικά των ΗΠΑ με τη Ρωσία, τότε η απαξίωση της Ε.Ε. θα λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, σε συνδυασμό  με τους ανταγωνισμούς των κρατών- μελών της ευρωζώνης, που θα γίνονται εντονότεροι καθώς η κρίση στην Οικονομία (χρηματοπιστωτική και νομισματική) θα βαθαίνει.
·        Οι πιέσεις των Αράβων προς τους Αμερικανούς να επιτεθούν στο ΙΡΑΝ και να καταστρέψουν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, είναι πράγματι από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα. Αποδεικνύεται ότι, ο μεγαλύτερος εχθρός των Αραβικών κρατών (π.χ. Σαουδική Αραβία), δεν είναι το Ισραήλ, όπως πίστευαν και έγραφαν οι διάφοροι περισπούδαστοι αναλυτές, αλλά είναι η Τεχεράνη και μάλιστα το σιιτικό Θεοκρατικό καθεστώς των Μουλάδων και του προέδρου Αχμαντινετζάντ. Αποδεικνύεται επίσης,  ότι οι Άραβες επιθυμούν την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αραβική Χερσόνησο, ίσως περισσότερο από το αμερικανικό Πεντάγωνο, διότι εκτιμούν,  τα αραβικά κράτη της περιοχής, ότι οι αμερικανοί πεζοναύτες αποτελούν  δύναμη ανάσχεσης της επιθετικότητας του ΙΡΑΝ.


·       
Οι χαρακτηρισμοί των αξιωματούχων της αμερικανικής Κυβέρνησης, για τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούντογλου  είναι ιδιαίτερα σκληροί  και προσβλητικοί. Εκτιμούν μάλιστα, ότι η Τουρκία είναι ο φορέας του Ισλαμισμού, που θα επιχειρήσει να αλώσει τον πολιτισμό της Δύσης και έτσι εξηγούν και τον αντιαμερικανισμό της Ισλαμικής Κυβέρνησης της Τουρκίας. Αυτά  τα λένε οι αμερικανοί διπλωμάτες. Αλλά αν έτσι έχουν τα πράγματα, όπως τα περιγράφουν οι αμερικανοί διπλωμάτες, τότε καταρρίπτεται ένας ακόμη κατασκευασμένος μύθος της ελληνικής διανόησης, περί ανθελληνικής συμμαχίας ΗΠΑ και Τουρκίας. Και ακόμη αποδεικνύεται πόσο λάθος επιλογή είναι,  με τα σημερινά διεθνοπολιτικά δεδομένα, η Ελλάδα να υποστηρίζει ακόμη την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.  Η Ελλάδα, κατά τη σύνοδο κορυφής του 1999 στο Ελσίνκι, άνοιξε την πόρτα της Ε.Ε. στην Τουρκία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και μάλιστα,  ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Και σωστά έπραξε, τότε η ελληνική Κυβέρνηση (Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης). Αλλά σήμερα έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα και είναι μάλλον ακατανόητη η εμμονή της Ελλάδας στην πλήρη  ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.  Είμαστε βέβαιοι,  ότι επιθυμεί διακαώς η Τουρκία του Ερντογάν, να αλλάξει την πολιτισμική της φυσιογνωμία προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε.;
   
                                                      Χρήστος Καπούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: