Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Συγκλονιστικό:93 χρόνια μετά βρέθηκε ο τάφος Έλληνα πιλότου στη Τουρκία.




93 ολόκληρα χρόνια από τη κατάρριψή του από Γερμανό πιλότο,ο τάφος ενός ηρωϊκού Έλληνα πιλότου εντοπίστηκε στο Τσανάκαλλε της Τουρκίας!
Η επίμονη έρευνα του ιστορικού της Σχολής Ικάρων Κώστα Λαγού, αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι ο αεροπόρος-ανθυποπλοίαρχος του Ελληνικού Ναυτικού Σώματος Σπύρος Χάμπας έχει ενταφιαστεί σε τουρκικό έδαφος.


Η ιστορία του Σπύρου Χάμπα και η κατάρριψή από ένα Γερμανό πιλότο «άσσο»,στις 23 Ιανουαρίου 1918,είναι «μυθιστορηματική».



Κατάσταση «Γκέμπεν» και λοταρία θανάτου!


19 Ιανουαρίου 1918
: Ο Σπύρος Χάμπας βρίσκεται στη Θάσο,όπου υπάρχουν ελληνικά αεροσκάφη της Ναυτικής –τότε- Αεροπορίας. Ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Μούδρο της Λήμνου,όπου σταθμεύει άλλη μοίρα αεροσκαφών. Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του ,προκύπτει η «Κατάσταση Γκέμπεν». Ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης βύθισης από αέρος του γερμανικού καταδρομικού Γκέμπεν.







Ο Χάμπας
παραλαμβάνει το σήμα για την επιχείρηση και ετοιμάζεται να αναλάβει δράση ,γιατί πίστευε ότι «η τύχη αυτόν επέλεξε»! Ο διοικητής του Αριστείδης Μωραϊτίνης ,αντιδρά όπως και οι υπόλοιποι χειριστές που θέλουν να πετάξουν. 
Ο Μωραϊτίνης διατάσσει το Χάμπο να γράψει σε χαρτάκια όλα τα ονόματα των πιλότων ακόμη και το δικό του. Όποιο όνομα θα τραβούσε ο Χάμπας μέσα από το κράνος,αυτός θα πετούσε. Το χαρτάκι που επέλεξε έγραφε: Σπύρος Χάμπας. Κανείς δεν σκέφτηκε να ρίξει μια ματιά και στα υπόλοιπα χαρτάκια. Όλα έγραφαν «Σπύρος Χάμπας»!



Ο Χάμπας συμμετέχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του
Γκέμπεν που έχει προσαράξει στο Ναγαρά. 

Στις 21 Ιανουαρίου 1918 γίνεται γνωστό ότι ο Χάμπας καταρρίφθηκε από τουρκικά αντιαεροπορικά ενώ βομβάρδιζε το Γκέμπεν. Αυτό κατέγραψε η ιστορία.

Όπως συμβαίνει συχνά όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μία φωτογραφία που ανακάλυψε τυχαία ο ιστορικός Κώστας Λαγός στο διαδίκτυο -αυτή που δημοσιεύει και το Onanlert- απέδειξε ότι η ιστορία του Χάμπα ήταν κάπως διαφορετική και κυρίως στάθηκε η αφορμή για να εντοπιστεί 93 χρόνια μετά το θάνατό του,ο τάφος του.

Η φωτογραφία που είχε πάνω του ο Χάμπας και που ο Γερμανός "άσσος" που το κατέρριψε πήρε ως "ενθύμιο".Αριστερά ο Χάμπας.






Από την έρευνα αποκαλήφθηκε ότι ο Χάμπας κατερρίφθη στις 23 Ιανουαρίου από το Γερμανό «άσσο» πιλότο Εμίλ Μάϊνεκε.

Ο Γερμανός είδε ότι το αεροσκάφος που χτύπησε έπεσε φλεγόμενο κοντά στην ακτή. Μόλις προσγιεώθηκε ζήτησε να ανασύρουν τον πιλότο . 

Πάνω του βρήκε τη φωτογραφία του Χάμπα μαζί μ΄ ένα βρετανό πιλότο,μπροστά στο αεροπλάνο του. 

Τη κράτησε για ενθύμιο. 93 χρόνια μετά ο Κώστας Λαγός την εντόπισε και άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν μέχρι το τάφο του ηρωϊκού Έλληνα πιλότου. 
Πήγε ο ίδιος στο Τσανάκκαλε . 

Στο νεκροταφείο του Αγγλικού Προξενείου ανάμεσα στους 91 τάφους βρήκε και τον τάφο του Σπύρου Χάμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: