Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Τρεις κόκκινες γραμμές Άγκυρας προς την Ε.Ε.



ΤΡΕΙΣ κόκκινες γραμμές θέτει η Άγκυρα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με κυπρογενή ζητήματα. 


Οι όροι που θέτει η τουρκική κυβέρνηση άπτονται της πάγιας πολιτικής της στο Κυπριακό και αφορούν πρωτίστως τη θέση της ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως πληροφορούμαστε, προ ημερών ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Άγκυρα Μαρκ Πιερίνι κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και είχε μακρά συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου. 


Αντικείμενο της συζήτησης η διερεύνηση των τουρκικών προθέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι προθέσεις της Άγκυρας ξεκάθαρες και εν πολλοίς προβλεπτές. Ο κ. Πιερίνι, σε σχέση με το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης και Κυπριακής Δημοκρατίας, μετέφερε τα εξής:

-Το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροδρόμια να μη συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


-Να υπάρξει ταυτόχρονα προώθηση και εφαρμογή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.


-Να μην συνδεθεί το θέμα του πρωτοκόλλου με τις εν εξελίξει απευθείας διακοινοτικές συνομιλίες.


Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κατά τη συνάντηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου με τον Τούρκο υφυπουργό, ο τελευταίος εξέφρασε «την έντονη απογοήτευση» του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό. 

Ο Φεριντούν Σινιρίογλου, όταν τέθηκε από πλευράς του κ. Πιερίνι η ανάγκη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου, απάντησε ότι «πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: