Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Έτοιμη να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου στην Κορέα - Αναμένεται μέχρι και χρήση πυρηνικών όπλων


Σήμερα μπορεί να ξεκινήσει ένας νέος κορεατικός πόλεμος, που μπορεί να εξελιχθεί και σε πυρηνικό, αν δεν αποφευχθεί στο παρά 1' αποκλιμάκωση. 

Νοτιοκορεάτες πεζοναύτες ζήτησαν από τους κατοίκους του νησιού Γιονγκπιόνγκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, να μετακινηθούν σε καταφύγια αεροπορικών επιδρομών ενόψει της στρατιωτικής άσκησης με πραγματικά πυρά που θα πραγματοποιήσει η Νότια Κορέα σήμερα. 

Στην απέναντι όχθη οι βορειοκορεάτες έψουν αναπτύξει πυροβολαρχίες με ρουκετοβόλα BM-21 των 122 χλστ., αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες και δύο μεραρχίες αρμάτων μάχης Τ-62.  
Οι διαφωνίες στους κόλπους του ΣΑ του ΟΗΕ για την κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι τόσο αγεφύρωτες που είναι αδύνατον να υπάρξει κάποια λύση, τόνισε χθες η αμερικανίδα πρέσβης στον Οργανισμό Σούζαν Ράις. 

«Τα χάσματα που παραμένουν είναι αδύνατον να γεφυρωθούν», τόνισε εμφατικά η Ράις έπειτα από το πέρας της διάρκειας 8,5 ωρών συνεδρίασης του οργάνου για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο YTN και οι κάτοικοι άλλων γειτονικών νησιών διατάχθησαν να κάνουν το ίδιο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε σήμερα να καταλήξει σε μία κοινή θέση, ώστε να αποκλιμακωθεί η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκησε 8,5 ώρες.

Κατά μήκος της αποστρατικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τα δύο κράτη, απαγορεύθηκε στους εργάτες της Νότιας Κορέας που δουλεύουν στο κοινό με τη Β. Κορέα  βιομηχανικό συγκρότημα του Kaesong να προσέλθουν στις εργασίες τους τη Δευτέρα.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν εξήγησε ότι οι συζητήσεις "δεν στέφθηκαν με επιτυχία", αλλά πρόσθεσε ότι οι επαφές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα συνεχιστούν.

Πρόσθεσε άλλωστε ότι η πρότασή του να εκδόσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μία ομόφωνη δήλωση που θα στείλει τόσο την Σεούλ όσο και την Πιονγιάνγκ ένα μήνυμα "για μέγιστη αυτοσυγκράτηση" δεν έγινε δεκτή από τα περισσότερα μέλη.

Εξάλλου ο Τσούρκιν επεσήμανε ότι η Νότια Κορέα δεν πρέπει να πραγματοποιήσει αυτή τη στιγμή στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά από το νησί Γιονγκπιόνγκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

"Είναι καλύτερο να αποφύγουν να προχωρήσουν σε αυτή την άσκηση αυτή τη στιγμή", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Από τη μεριά της η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαφωνίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κρίση στην κορεατική χερσόνησο "δεν είναι πιθανό να γεφυρωθούν".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να συνεχιστούν σήμερα Δευτέρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: