Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σε κατάσταση ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις - Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία


Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός, αλλά από τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και πάλι από τα δυτικά.

Η κακοκαιρία θα είναι έντονη το πρωί της Κυριακής στην Κρήτη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την χώρα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ετοιμάσει πλάνα για επιχειρήσεις διάσωσης σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ το Π.Ν. έχει σε ετοιμότητα και αυτό τα ενάερια μέσα του για παροχή βοηθείας κυρίως στο νησιωτικό χώρο.

Το μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων πέφτει και πάλι στην Στρατό Ξηράς που έχει ήδη παρέμβει σε κάποιες περιπτώσεις με την διάθεση οχημάτων και πτητικών μέσων σε απεγκλωβισμούς χωριών.


Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τη σημερινή νύχτα και νωρίς αύριο το πρωί στα κεντρικά και τα βόρεια.

Αναλυτική πρόγνωση

Αττική

καιρός: αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά. Το απόγευμα σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν.

άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν δυτικοί.

Θερμοκρασία: από μείον 2 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα σταδιακά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθεί χιονόνερο η χιόνι.

άνεμοι: το πρωί βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα νότιοι

Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 05 βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα θα πυκνώσουν. από το βράδυ και από τα δυτικά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.

άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. από το βράδυ νότιοι.

Θερμοκρασία: από μείον 5 έως 05 βαθμούς Κέλσιου στα δυτικά θα είναι 3 με 5 χαμηλότερη. τοπικά ολικός Παγετός.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και στα νησιά του Ιονίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα σταδιακά θα χιονίσει στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής στερεάς. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. από το βράδυ στο Ιόνιο δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από μείον 02 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. τοπικά στην Ηπειρο ολικός Παγετός.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην ανατολική στέρεα την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο με χιονόνερο η ασθενή χιονόπτωση και λίγα χιόνια στα ορεινά. βαθμιαία βελτίωση αλλά το βράδυ στα βόρεια οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας.

άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα θαλάσσια τμήματα έως 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί.

Θερμοκρασία: από μείον 03 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι και χιόνια στα ορεινά. Το πρωί σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το πρωί στη βόρεια Κρήτη θα είναι ισχυρά. βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί στα νοτιοανατολικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Το βράδυ από τα δυτικά θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5

Θερμοκρασία: από 03 έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στη νότια Κρήτη έως 10.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το πρωί στα Δωδεκάνησα με χιονόνερο η ασθενές χιόνι.

άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 03 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σήμερα δριμύ κύμα ψύχους πλήττει την Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, να έχουν ντυθεί στα λευκά.

Πυκνή είναι από χθες τη νύχτα η χιονόπτωση στα βόρεια του Λεκανοπεδίου, ενώ νιφάδες χιονού έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και στα νότια προάστια της Αθήνας. Λόγω γου χιονού, κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθας στο ύψος το τελεφερίκ. Κλειστή είναι και η παλιά Ε.Ο. Αθηνών - Θηβών στο ύψος της Μαγούλας για τα φορτηγά. Απαραίτητη κρίνεται η χρήση αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στη λεωφόρο Φυλής προς τη μονή Κλειστών.

Η θερμοκρασία σήμερα δεν ξεπέρασε τους 6 βαθμούς κελσίου, ενώ στα βόρεια είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη βόρεια Ελλάδα οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πρωί στην Κοζάνη και στη Φλώρινα ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε - 5 βαθμούς, ενώ -4 είχε η Πτολεμαϊδα και -1 η Δράμα.

Σημειώνεται ότι σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει σχηματιστεί παγετός. Χωρίς αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.

Αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των αυτοκινήτων στα ορεινά των νομών Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Αχαΐας και Κορινθίας.

Κρήτη

Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Ο προϊστάμενος ΠΣΕΑ Ρεθύμνου (Πολιτικής Προστασίας), Αντώνης Μπαγιαρτάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως τέσσερις άνδρες έφτασαν στην περιοχή με οχήματα 4χ4, αλλά σήμερα το πρωί διαπίστωσαν πως δεν μπορούν να κινηθούν.

Χωρίς ρεύμα έχει μείνει το Οροπέδιο Λασιθίου. Το χιόνι στον κάμπο του Οροπεδίου πλησιάζει τα 20 εκατοστά, ενώ το θερμόμετρο στο Τζερμιάδω δείχνει 0 βαθμούς κελσίο. Επειδή αναμένεται επιδείνωση του καιρού και ένταση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες ο Δήμος Οροπεδίου παρακαλεί τους οδηγούς να μην κινούνται άσκοπα στο επαρχιακό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη απαγορευτικό απόπλου ισχύει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: