Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο Πρίνος




Η πρώτη ελληνική ενεργειακή εταιρεία που κατακτά τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά θα είναι η Ενεργειακή Αιγαίου, που μπαίνει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ή του Τορόντο.

Η Ενεργειακή Αιγαίου, η μοναδική αμιγώς upstream ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία, έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασίες, ενώ οι οριστικές αποφάσεις και η δρομολόγηση της δημόσιας προσφοράς μετοχών θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Οι σύμβουλοι της Energean έχουν προτείνει και το ελληνικό Χρηματιστήριο, που όμως αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά σύμφωνα με το ''Κεφάλαιο''.

Η εταιρεία, ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στη λεκάνη Καβάλας-Πρίνου, στην Αίγυπτο, εξετάζει την απόκτηση δικαιωμάτων στο Μαρόκο ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Κατάκολου.

Mάλιστα, η Energean εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η εγκατάσταση υπεράκτιας εξέδρας που στο παρελθόν είχε προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων στον τουρισμό της περιοχής. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την πραγματοποίηση οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά, σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων που θα εξασφαλίζει απόλυτη περιβαλλοντική ασφάλεια , αν και ανεβάζει το κόστος παραγωγής.

Εκτός από την Energean, η Vegas Oil & Gas πιο ενεργά και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, σε μικρότερη ένταση, δραστηριοποιούνται διεθνώς στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου.

Η εταιρεία συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη Vegas O&G διατηρεί δικαιώματα και είναι διαχειρίστρια σε τρεις παραχωρήσεις στη βορειοαφρικανική χώρα.

Τα ΕΛ.ΠΕ. διαθέτουν τα δικαιώματα στο West Obayed στα βορειοδυτικά της χώρας και τη Mesaha στα νοτιοδυτικά κοντά στα σύνορα με το Σουδάν. Στο πρόσφατο παρελθόν ο όμιλος δραστηριοποιήθηκε και στη Λιβύη, ενώ αποσύρθηκε επιτυχώς πουλώντας τα δικαιώματά που είχε σε έξι περιοχές στη λεκάνη της Σύρτης και στο Μουρτζούκ.

πηγη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: