Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Λόγια ευγνωμοσύνης από τον ισραηλινό Τύπο για τους Έλληνες πιλότους.



Η πυρκαγιά στο Carmel, που κόστισε τη ζωή 42 Ισραηλινών, εξακολουθεί για τέταρτη συναπτή ημέρα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του συνόλου των εγχώριων ΜΜΕ καθώς συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, οι προσπάθειες κατάσβεσής της.

Όλος ο ισραηλινός Τύπος φιλοξενεί δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ξένη βοήθεια που έχει φτάσει από διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, συνοδευόμενα από επαινετικά σχόλια για την άμεση και δυναμική συμμετοχή τους στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης καθώς και από φωτογραφίες των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ‘ηρωικών’, όπως τους χαρακτηρίζουν, πυροσβεστών.
Συγκεκριμένα:

- Στην Jerusalem Post δημοσιεύθηκε άρθρο των Tovah Lazaroff και Hilary Leila Krieger με τίτλο «Ευγνώμων ο Πρωθυπουργός καλωσορίζει την διεθνή ανταπόκριση» όπου σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ‘εγκάρδια’ την άμεση αποστολής βοήθειας από τις άλλες χώρες, τονίζοντας ότι κανένα κράτος δεν έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους χωρίς την συνδρομή ξένων δυνάμεων. Ο Ισραηλινός Π/Θ πρόσθεσε πως η έκκληση που απηύθυνε για διεθνή βοήθεια δεν αποτελεί πράξη ντροπής για το Ισραήλ, διότι εντάσσεται στη λογική την συνύπαρξης όλων των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη.
Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύθηκε άρθρο του Υφυπουργού Εξωτερικών Danny Ayalon με τίτλο «Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη» και υπότιτλο «Αυτή είναι η ώρα που το Ισραήλ έχει ανάγκη βοηθείας και η διεθνής κοινότητα δεν το απογοήτευσε». Ο Ayalon χρησιμοποιεί επαινετικά και ευχαριστήρια σχόλια για την αμεσότητα της παροχής βοήθειας από αρκετές χώρες, ξεκινώντας μάλιστα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο ένθετο «24 ώρες» της εφημερίδας Yedioth Aharonoth, που φέρει τον τίτλο «Ήρωες», δημοσιεύονται φωτογραφίες πολλών συμμετεχόντων στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένων και τριών Ελλήνων πιλότων για τους οποίους αναφέρεται ότι αμέσως μετά την προσγείωση των αεροσκαφών τους στην αεροπορική βάση Ramat David, συμμετείχαν σε σύντομη ενημερωτική συνάντηση και επανήλθαν πάραυτα στις πτητικές τους δραστηριότητες. Σύμφωνα μάλιστα με το συνοδευτικό σχόλιο της φωτογραφίας «Δεν υπήρχε χρόνος για πολλές κουβέντες, παρά μόνο για έναν ευγενικό χαιρετισμό και για το ‘σήκωμα’ των μανικιών».

Στην Israel Hayom, σε δισέλιδο δημοσίευμα των Youri Yalon, Daniel Siroti, Itsik Saban και Shlomi Diez, με τίτλο «Εθνική καταστροφή – Οι άγγελοι εξ’ ουρανού – Οι top gun των πυροσβεστών» και υπότιτλο «Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, ακόμη και η Τουρκία, όλοι έστειλαν τους καλύτερους πυροσβέστες και αεροπλάνα στην μάχη κατά της φωτιάς – Ο επικεφαλής της στρατιωτικής αεροπορίας που διηύθυνε την επιχείρηση δήλωσε ‘Οι φίλοι ήρθαν να βοηθήσουν’». Το δημοσίευμα συνοδεύεται από χαρακτηριστικές φωτογραφίες κατά την υποδοχή της ελληνικής και της γαλλικής αποστολής στην αεροπορική βάση Ramat David.
Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύθηκε πολυσέλιδο αφιέρωμα των Shlomo Tsezna και Shlomo Tsiroti με θέμα την επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών και τίτλο «Εθνική καταστροφή» στο οποίο περιλαμβάνεται, inter alia, φωτογραφία ελληνικού πυροσβεστικού αεροσκάφους εν ώρα πτήσης.

Ανάλογες φωτογραφίες, με επεξηγήσεις των τεχνικών και πτητικών χαρακτηριστικών, φιλοξενούνται σε άρθρο των Itamar Eichner και Israel Moskovitch, στην Yedioth Aharonoth, με τίτλο «Βοήθεια εξ ουρανού», του Eli Bardenstein στη Maariv, με τίτλο «Ο κόσμος επιστρατεύεται» και του Anshel Pfefer στη Haaretz με τίτλο «Η εναέρια φάλαγγα και η βοήθεια από το εξωτερικό έκαναν όλη την αλλαγή». 

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: