Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Η Τουρκία ψάχνει για ουράνιο!



ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία για την κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, στην περιοχή Άκουγιου της Νότιας Τουρκίας. 


Η Άγκυρα δείχνει της προθέσεις της πως θέλει να είναι ανεξάρτητη και στην πρώτη ύλη , που είναι το ουράνιο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις για την επανέναρξη έρευνας ουρανίου σε όλη την επικράτεια.
Η σχετικές έρευνες είχαν διακοπεί το 1990. 


Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Ρώσους, η Διεύθυνση Έρευνας Μεταλλευμάτων της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις εργασίες αυτές. Ήδη καλούνται τεχνοκράτες και επιστήμονες που έχουν βγει στη σύνταξη για να συνεχίσουν οι έρευνες εκεί που έχουν σταματήσει. 

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Τουρκίας υπάρχει απόθεμα ουρανίου που φτάνει περίπου στους 9 χιλιάδες τόνους.

Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας ΄Ακουγιου θα έχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 5000 MW που σημαίνει ότι οι ετήσιες ανάγκες του εργοστασίου θα είναι περίπου 1000 τόνους ουρανίου.


Η Τουρκία πάντως είναι σε διαπραγματεύσεις και για κατασκευή δεύτερου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Βόρειο Τουρκία. Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν εταιρείες από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: