Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ολόκληρο το τρίτο Μνημόνιο - Έρχονται νέα μέτρα


Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό του 2011 δεν εξαντλούν τα όρια της λιτότητας... 
 που θα υποστούν οι εργαζόμενοι αλλά και οι συνταξιούχοι τον επόμενο χρόνο. 

Τα νέα όρια της λιτότητας θέτει το τρίτο κατά σειρά – επικαιροποιημένο -  Μνημόνιο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Μνημόνιο επαναφέρει στο προσκήνιο ζήτημα νέων παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μετά τη δραστική επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης με νόμο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο. 

Συγκεκριμένα, ζητά να έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή - έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 για τα ταμεία κύριας σύνταξης και έως το τέλος Μαρτίου 2011 για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία, ώστε αν χρειαστεί, να ληφθούν συμπληρωματικά – εννοείται προς το χειρότερο – μέτρα έως τον ερχόμενο Ιούνιο, τα οποία θα εφαρμοσθούν το αργότερο από το τέλος του 2011. 

Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης την αύξηση κατά τουλάχιστον 30% στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπου θα προβλέπεται η περικοπή των υψηλότερων επιδομάτων, προβλέπει ότι θα ισχύσει από τα μέσα του 2011. 

Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, αναφέρει ότι το σχέδιο εξυγίανσής τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2011. 

Αν νομίζατε ότι με τη λιτότητα του 2011 τελειώνουμε, κάνετε λάθος. Το νέο Μνημόνιο ζητά από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει το 2011 νέα μέτρα ύψους 11 δις. ευρώ (5% του ΑΕΠ) για να μειωθεί το έλλειμμα την τριετία 2012-14. 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: