Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Οι τσάμηδες και οι αλβανικές διαθέσεις.

 
της Ελίνας Γαληνού
Τσάμηδες, αποκαλούνται οι μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας που κατοικούσαν στην Ηπειρο και κατά ένα ποσοστό, κατάγονται από εξισλαμισμένους χριστιανούς. 


Κατά την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ανταλλαγών πληθυσμών βάσει της συνθήκης της Λωζάννης, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος είχε δώσει προσωπική εντολή να εξαιρεθούν οι Τσάμηδες από τις ανταλλαγές, καθώς δεν συνιστούσαν κάποια ιδιαίτερη εθνική απειλή κατά την εκτίμησή του-αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποιοι απ΄αυτούς, είχαν δείξει ανθελληνική στάση κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι εντάσεις άρχισαν όταν η Ιταλία του Μουσολίνι κυριάρχησε στην Αλβανία και όρισε εκεί τοποτηρητή, ο οποίος ασχολήθηκε με το ζήτημα, υποκινούμενος από το ενδιαφέρον να επιτευχθεί αλβανική ένωση με την φασιστική Ιταλία.


Το ενδιαφέρον αυτό εστιάστηκε στο να στραφούν τα αισθήματα του αλβανικού λαού εναντίον των γειτόνων της Αλβανίας. Ετσι, τις παραμονές της Ιταλικής επίθεσης κατά της Ελλάδας, άρχισε να προβάλλεται η διεκδίκηση της Τσαμουριάς υπό τον συντονισμό του εν Αλβανία τοποτηρητή του Μουσολίνι.

Ακολούθησε προβολή του ζητήματος μέσω της εφημερίδας Τομόρι και του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Στεφάνι, ενώ συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και μαρτυρίες από Τσαμουριώτες που είχαν διασυνδέσεις με την Ελλάδα. 

Σημαντικό ρόλο σ΄αυτό έπαιξαν κάποιες οικογένειες Τσάμηδων οι οποίες είχαν εγκαταλείψει τα τσιφλίκια τους στη Θεσπρωτία, είχαν εγκατασταθεί στην Αλβανία και είχαν γίνει φανατικοί υποστη-ρικτές των ανθελληνικών ιταλικών κινήσεων κατά τις παραμονές του ελληνοιταλικού πολέμου.

Αλλωστε και στον λόγο που είχε εκφωνήσει ο Μουσολίνι τον Ιούνιο του 1940, είχε αναφέρει ότι θα απέδιδε στην Αλβανία το Κόσοβο και την Τσαμουριά, προκειμένου να δημιουργηθεί η Μεγάλη Αλβανία…

Μετά την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα, οι ιταλοαλβανικές δυνάμεις έφθασαν στην Ηγουμενίτσα και οι Τσάμηδες που υπηρετούσαν τον εχθρικό στρατό, διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα και βαρβαρότητες κατά των Ελλήνων πολιτών.


Όμως σύντομα, η ελληνική αντεπίθεση απομάκρυνε τους εισβολείς αυτούς πέρα από τα σύνορα. 

Ο τοπικός πληθυσμός όμως κατά την διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής, υπέφερε τα πάνδεινα καθώς οι περισσότεροι μουσουλμάνοι Τσάμηδες, συνεργάζονταν με τον κατακτητή.

Οι λεηλασίες στα σπίτια και οι μαζικές εκτελέσεις στα χωριά των χριστιανών, ήταν κάτι συνηθισμένο. 

Οι Τσάμηδες έπαιρναν μέσω πλιάτσικου τις αμοιβές τους για την συνεργασία με τους εχθρούς, ενώ οι Ιταλοί μέσω αυτών, επεδίωκαν την συστηματική αλλοίωση του τοπικού ελληνικού πληθυσμού.

Σε όσα χωριά υπήρχε έστω και μια μουσουλμανική οικογένεια, οι Τσάμηδες με τις ευλογίες των Ιταλών, εγκαθιστούσαν κοινοτικά συμβούλια.

Όταν ο Τσολάκογλου επελήφθη του θέματος αυτού αναθέτοντας στον νομάρχη Θεσπρωτίας Γεώργιο Βασιλάκο να αντικαταστήσει αυτά τα κοινοτικά συμβούλια γιατί αλλοίωναν τις δομές του ελληνικού κράτους, ο νομάρχης έπεσε θύμα δολοφονικής ενέδρας από τους Τσάμηδες. 

Στη συνέχεια, συνέπραξαν με τους Γερμανούς και να τους βοήθησαν να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις αντίστασης των Ελλήνων, ελπίζοντας μέσω της γερμανικής υποστήριξης να αποκομίσουν τα εδαφικά οφέλη που επεδίωκαν. 

Όταν όμως κατάλαβαν ότι οι γερμανοί δεν είχαν διάθεση να τους δώσουν τέτοια υποστήριξη, σκέφτηκαν να προτείνουν στην ελληνική πλευρά την ένωση της Ελλάδας με την Αλβανία, υπό το επιχείρημα ότι η αντιμετώπιση του εχθρού εκ μέρους και των δύο υπό κατοχή χωρών, θα απέβαινε αποτελεσματικότερη. Ιστορικές αναλύσεις εκτίμησαν αυτήν την κίνηση, ως ενδεχομένως παραπλανητική η οποία προφανώς υπέκρυπτε τις επεκτατικές διαθέσεις των Αλβανών προς την Ελλάδα. 

Οι Αλβανοί, ανέφεραν ότι τους συνδέουν πολλά κοινά με τους Ελληνες και απέδιδαν την εχθρική κατά των Ελλήνων συνεργασία τους με τους Ιταλούς και Γερμανούς, στο γεγονός ότι « είχαν και κείνοι εξαναγκαστεί να πράξουν έτσι».

Στο αίτημά τους είχε βέβαια αναφερθεί ότι «κατά την ένωση αυτή, επιθυμούσαν κράτος δυαδικό με τοπική ανεξαρτησία και αυτοδιοίκηση του αλβανικού λαού, ενώ ζητούσαν να γίνει η ένωση μυστικά». 

Οι προτάσεις που έγιναν από την αλβανική προς την ελληνική πλευρά, καταγράφηκαν διεξοδικά στην έκθεση που συνέταξε τον Φεβρουάριο του 1944 ο συνταγματάρχης Αθανάσιος Χρυσοχόου, ο οποίος είχε εγκατασταθεί κατά την περίοδο της Κατοχής στην Θεσσαλονίκη, όπου και πραγματοποιήθηκε η ελληνοαλβανική συνάντηση. 

Η έκθεση είχε αποσταλεί από τον Έλληνα συνταγματάρχη στον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη.

Όμως μάλλον δεν υπήρξε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς καμία συνέχεια στην επαφή αυτή, καθώς δεν έχει μέχρι σήμερα εμφανιστεί κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί ότι δόθηκε κάποια απάντηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στον τότε Αλβανό πρωθυπουργό. 

Προφανώς οι «καλές» προθέσεις των Αλβανών, έμειναν αναπάντητες.

infognomonpolitics.blogspot.com/2010/12/blog-post_2463.html

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αν θελετε και μπορειτε και θεωρητε τα παρακατω σωστα, δημοσιευστετα σε ένα νέο αρθρο με σκοπο να ενημερωθεί ο κοσμος περι τσαμηδων.....
ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ...........ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΚΟΜΑ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ....Οι Τσάμηδες κατοικούσι την παλαιάν Θεσπρωτίαν, νυν δε λεγομένην Παρακάλαμον, η κατοικία των αρχίζει από το Σούλιον και τελειώνει εις τον Δώδωνα (Μπίστριτζα) ποταμόν, είναι θρήσκοι, αλαζόνες και ορμητικότεροι από τους άλλους εις τους πολέμους, όστις όμως ανθέξη την πρώτην ορμήν των, εύκολα τους τρέπει έπειτα εις φυγήν, επειδή είναι καθ΄ υπερβολήν αμφιρρεπείς` δεν φυλάττουσι τόσον τας συμφωνίας και υποσχέσεις, ευφημίζονται δε παρά πάντων ως επιτηδειότεροι χορευταί, και τοις αρέσκει ο πολύτιμος ιματισμός` είναι εύρωστοι και εύσχημοι` και μολονότι ομιλούσι την αλβανικήν διάλεκτον, ως φυσικήν αλλά και μετά την απλοελληνικήν, εκφράζονται όμως ορθώς άνδρες τε και γυναίκες.... ΚΑΤΑΡΧΗΝ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ''ΣΟΥΛΙ'' ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ [ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΣΑΜΟΧΩΡΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ [ ΓΑΡΔΙΚΙ ΚΛΠ]...ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΜΠΡΙΣΤΡΙΤΖΑ...ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ....ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΠΙΣΤΡΙΤΖΑ ΒΟΡΕΙΑ [ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ , ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΒΙΝΟΥ] ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ [ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟ] ΗΤΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ...ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ [ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ]..ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ...ΓΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ'ΤΟΤΕ '''ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ''ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ....ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΩΣ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ..ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΕΝΝΑ ΜΕ ΔΕΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΟΠΩΣ Η ΚΟΝΙΣΠΟΛΙ..ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝΕ ΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ..ΕΚΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΙ [ΑΛΒΑΝΟ]ΤΣΑΜΗΔΕΣ....ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΛΕΓΟΤΑΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ [ ΚΑΙ ΑΡΑ ΥΠΟΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΟΟΟΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ-ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΡΑ ''''ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ''' ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΟΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ=ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ...ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ...ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ=ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ[ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΟΡΕΙΝΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΕΙΞ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ , ΕΝΩ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ....[αυτοι πληρωσανε και τα περισσοτερα στην κατοχη από τους Τουρκοτσαμηδες όπως και οι Ελληνες στα πεδινα του φαναριου στο νομο Πρέβεζας οπου είχαμε μερικη η ολικη καταστροφή 22 χωριων από τουρκοτσαμηδες και γερμανους κατά το 1943 με λεηλασίες απαγωγες κοριτσιων δολοφονιες καψιμο σπιτιων κλπ]

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ [ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ] ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ..ΠΡΩΤΟΝ ΟΤΙ ''''ΔΕΝ ΦΥΛΑΤΟΥΣΙ ΤΟΣΟΝ ΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ'''..[ΠΑΜΠΕΣΗΔΕΣ ΔΗΛΑΔΗ] ...ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ..ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ , ΤΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ , ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ... ....ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ..... '''ΤΣΑΜ ΠΑΜΠΕΣ ΜΕ ΘΗΚ ΝΕ ΜΕΣ''[ Ο ΤΣΑΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΗΚΑΡΙ [ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΔΗΛΑΔΗ] ΣΤΗ ΜΕΣΗ ]...ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ...''''Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡ ΑΥΤΩΝ ΓΛΙΣΧΡΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗΣ''ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΣ [ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ] ΚΑΚ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ''ευφημιζοντε παρα παντων ως επιτηδιοτεροι χορευται και τις αρεσει ο πολυτιμος υματισμος είναι εύσχημοι και ευρωστοι'''....ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ [ΤΣΑΜΗΣ ΘΑ ΡΘΩ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΣΟΥ , ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΟΣ], ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ''ΤΣΑΜΗΣ'' [ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΩΣ ΕΠΩΝΥΜΟ] ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ ΤΣΑΜΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ-ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ ΤΟΥ'''''είναι εύσχημοι και ευρωστοι''''''''....ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ''ΤΣΑΜΙΚΟΣ'' ΧΟΡΟΣ [ Η ΚΛΕΦΤΙΚΟΣ Η ΑΠΗΔΗΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ] ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ '''' ΚΛΕΨΑΜΕ''' ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΣΑΜΕ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΥΜΙΖΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΑΝΕ ΟΙ ''φημισμένοι παρα παντων στο χορο''' ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΛΕΒΕΝΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΦΙΓΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ''ΠΗΔΗΜΑΤΩΝ'' ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΧΟΡΟΥ]..ΔΗΛΑΔΗ Η ΛΕΞΗ ΤΣΑΜΗΣ-ΤΣΑΜΙΚΟΣ ΔΗΛΩΝΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΑ .. ''ΑΛΒΑΝΙΚΗ'' ΚΑΤΑΓΩΓΗ....ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΗΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΣΑΜΙΚΟ

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ .. ΟΤΙ ''ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΜΙΛΟΥΣΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ'', ''ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΩΣ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΕ ΑΝΤΡΕΣ ΤΕ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ'''ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΡΘΩΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ [ΠΡΑΓΜΑ ΛΟΓΙΚΟ ] ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ...ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ....ΚΑΘΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ''ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ'' ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΑΠΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΤΙ''' ΛΙΓΟΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΑΡΒΑΡΙΚΑ''..ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΘΟΤΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΟΥΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ[ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΗΔΗ ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ] ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...ΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝΕ-ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ [ΑΠΛΟ]ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ [ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΘΑΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η [ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ] ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ [ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ] ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟ ΠΑΠΠΟ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ...ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΜΑΡΤΥΡΟΥΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ [ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ]ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ...ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ [ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ , ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ] ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΟΙ ... ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΕΙ Η ''ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ''..ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΖΟΥΣΑΝΕ ΣΕ ΣΥΜΠΑΓΗ ΘΥΛΑΚΑ KAI OXI ''''ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ''' ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΧΩΡΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΟΥΣ [ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΧΩΡΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΑ].......ΣΤΗ ΜΕΙΚΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ''ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ'' ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ [ΘΡΗΣΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΝΩ Ο ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ '''ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟ''ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ] ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΝΤΟΠΙΟΙ - ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ-ΟΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΡΩΗΝ ΟΜΟΘΡΗΣΚΩΝ ΤΟΥΣ ...Ο ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΝΟΤΙΑ [ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ , ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ , ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΟΣ ΘΥΛΑΚΑΣ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΤΡΥΓΙΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ...ΕΤΣΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟ ΩΣ ΑΝΤΙΡΟΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΟΜΟΘΡΗΣΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΠΙΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΤΡΥΓΙΡΙΖΑΝΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ.....

Ανώνυμος είπε...

το σημαντικο σε αυτά που λεει ο περαιβος [ και τα οποια είναι ιστορικα εξακριβωμένα] είναι όχι ότι απλα ''γνωριζουν'' τα [απλο]ελληνικα αλλα ότι ''ορθως εκφραζοντε'' [ όχι απλα γνωριζουν αλλα και ομιλουν και μαλιστα ορθως]..και το ακομα σημαντικοτερο είναι ότι ισχυει για τους ανδρες [ πραγμα λογικο μιας και γενικοτερα οι ανδρες παντα ξερανε παραπανω γλωσσες ] αλλα ότι αυτό ακριβως ιχυει και για τις γυναικες [ πραγμα δυσκολο να μαθανε α ελληνικα ειτε από την εκλησια που δεν υπηρχε ειτε από το ελληνικο σχολειο που δεν υπηρχε ειτε από τις κοινωνικες επαφες που τέτοιες δεν ειχανε εκεινα τα χρονια οι γυναικες για να μαθουν ''να εκφραζοντε ορθως στην απλοελληνικη''...αρα αυτή η ικανοτητα να μιλανε στα ελληνικα εξισου όπως και στα αλβανικα ηταν από παππο προς παππο...και αυτό γιατι οι προγονοι των τσαμηδων ηταν κυριως ελληνες [ηπειρώτες , και αρβανιτες διγλωσσοι] και αλβανοι επιλυδες...αλλα και τουρκοι σε καποιο βαθμο πραγμα που δικαιολογει τα πολλα τουρκικα-ισλαμικα επωνυμα [ τουταχιρη , σαχεντιν κλπ ] [και πραγμα που δεν συμβαινει και τοσο με τους υπολοιπους αλβανους] και ισως αυτή η τουρκικη συνιστωσα συνετελεσε τοσο στον φανατικο ισλαμισμο οσο και στην παμπεσια [ όπως ομολογούσανε ηπειρώτες και αλβανοι`........ο '''εκτουρκισμος'' των τσαμηδων [με την εγκατασταση τουρκων στην τσαμουρια, μετα [αλλα και πριν ως τοποτηρητες διοικητες-φρουροι]τον εξισλαμισμο τους τον 17ο αιωνα ,πραγμα που κανανε παντα οι τουρκοι σε κάθε εξισλαμισθεισα περιοχη με σκοπο να την εκτουρκισουν γρηγοροτερα μεσω των επιμειξιών τουρκων και γηγενών αφου πλεον ηταν μουσουλμανικοι και οι δυο πλυθησμοι] δεν προχωρησε-ολοκληρωθηκε γιατι στη συνεχεια η οθωμανικη διοικηση-στρατος [ αλλα και οι γειτονικοι - βορειοι μουσουμανκοι πλυθησμοι ] αλλα και επιλυδες μουσουλμάνοι στον ηπειρωτικο χωρο αποτελούνταν πλεον από αλβανους μουσουλμάνους και όχι από τουρκους μουσουλμανους ....ετσι σταματησε η [σε μικρο βαθμο και για μικρο χρονικο διζστημα εκτουρκιση των τσαμηδων] και αρχισε ο σε μεγαλυτερο βαθμομκαι και λιγο ευκολότερος λογω των συνθηκων [ γνωση της αλβανικης παραλληλα με την ελληνικη , λογω γεωγραφιας , λογω αξιωματων μπεηιλικια και αγαηλικια-παρε δωσε με τους λοιπουςαλβανους μουσουλμάνους , επιμειξίες ακομα ακομα κλπ ] εξαλβανισμος των αλβανοελληνων στην καταγωγή τσαμηδων όπως στο περιπου εχει περιγραφει παραπανω....για αυτό και ονομαζοντε και τουρκοτσαμηδες και αλβανοτσαμηδες...και οι δυο οροι περιεχουν μερος της αληθειας ...........
αλβανοεληνες ''γενίτσαροι'''' εκτουρκισθεντες....[εκτουρκισθεντες πλήρως θρησκευτικα , μερικως συνειδησιακα καθολου όμως γλωσσικα που κρατησανε τις πατροπαράδοτες δυο γλωσσες αλβανικη και ελληνικη]............

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ 1944 ΕΑΜ Φιλιατών πιστο στην διεθνιστική ιδεολογία [ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ] επικεντρώθηκε να καταδείξει στους τουρκοτσαμηδες της περιοχής ότι υπήρξαν θύματα της φασιστικής προπαγάνδας και των αρχηγών τους και ότι ο δρόμος που έπρεπε στο εξής να ακολουθήσουν ήταν ο πόλεμος εναντίον του φασισμού κάθε μορφής, των Γερμανών και των συνεργατών τους. Ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής συγκροτήθηκε αρχικά μία Αντιφασιστική Επιτροπή Τσαμουριάς, αποτελούμενη από Τσάμηδες της περιοχής Φιλιατών .),κλπ
ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΑΜΙΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑΤΑ ''ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ'' ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥΣ'ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Ο ''ΑΠΛΟΣ'' ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΩΣ ΤΟΤΕ [ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ] ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ [ΑΞΟΝΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ] ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝΕ ''ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΒΑΝΙΕΣ'' ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ '''ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ'' ΠΟΛΕΜΑΓΑΝΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ...ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΟΥ ''ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝΕ '' ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΜ ΕΛΑΣ [ ΛΙΓΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1944 ΑΦΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ] ΗΤΑΝ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΠΟΤΑΜΟΥ [ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ [ΟΡΕΙΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ] ΕΛΕΓΧΕ Ο ΕΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΤΕΙΝΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΤΑ ΤΟ 1944 ,ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ,ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΗΜΙΟΡΕΙΝΑ ΜΕΡΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΜΟΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΑΜ [ ΘΕΛΟΝΑΣ Η ΜΗ] ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ,].. ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΕΙΧΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΑΜ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ 14 ΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΖΑΝΤΕΜΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΤΙΩΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΤΣΑΜΗΔΕΣ...ΟΙ ΕΝΤΑΞΗ ''ΑΡΚΕΤΩΝ '' ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΣΥΝΕΒΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ,ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΜΕΝΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΔΕΣ..ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΣΩΖΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ...ΕΤΣΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944 [ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] , υπογράφτηκε στη Φοινίκη των Φιλιατών συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων Αλβανών της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων,
-την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας,
-την υποχρέωση τους να παραδώσουν στον ΕΛΑΣ τους Φιλιάτες χωρίς συγκρούσεις, να ενισχύσουν τις τάξεις του ΕΛΑΣ σε περίπτωση σύγκρουσης του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ και
ΚΛΠ.
Τότε εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και 40 επιπλέον μουσουλμάνοι Αλβανοί, ενισχύοντας το μικτό τάγμα που δρούσε ήδη στην περιοχή. Το μικτό τάγμα για την περιφέρεια της Τσαμουριάς είχε ήδη συγκροτηθεί από τις 10 Ιανουαρίου του 1944, με πρωτοβουλία του 15ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και με τη σύμφωνη γνώμη του αλβανικού FNC130. Συνδιοικητές του είχαν οριστεί αρχικά οι Μουχαρέμ Ντέμι και Σπύρος Σκεύης..

Ανώνυμος είπε...

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, [ΜΟΛΙΣ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] , ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΑΓΜΑ ΜΕ ΤΣΑΜΗΔΕΣ[ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 1944] ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΜΙΓΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΙΚΤΟ [ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ] ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΗΤΑΝ 14 ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΑ ΕΝΟΠΛΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ..ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ, ΕΞ ΑΡΧΗΣ , ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ [ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΚΙΝΗΤΡΑ-ΣΚΟΠΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ-ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ] ΕΝΩ Η ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΟΤΑΝΕ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ , ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ-ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΖΙΚΗ [ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ]...
ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...Ο ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ , ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ, ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ [ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΜΗΔΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΕΧΘΡΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΕΙΤΕ ΕΔΕΣ ΕΙΤΕ ΕΛΑΣ ΚΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.....
ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ...
Ο ΟΡΟΣ ΠΕΡΙ '''ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ '' [ ΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ..... ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΙ [ ΠΟΥ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΗΝ '''ΕΛΑΣΙΤΙΚΗ'' ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ '''ΕΔΕΣΙΤΙΚΗ'' ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ] ......ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΠΩΣ Ο ΕΑΜ Ο ΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΥΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ
ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ''ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ'' ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ,Η ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΟ-ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ...ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ....ΜΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ '''Ο ΚΑΝΟΝΑΣ''''.....ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ''ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ''ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ [ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΣΚΟΠΙΜΟ ΚΑ ΣΩΤΗΡΙΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ]...ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΣΥΜΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ Η ΑΝΥΣΗΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΑΜ .... ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΡΘΑ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΕΑΜ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ[ ΕΤΣΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ] ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΦΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΤΑΝΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ [ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ] ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΝΕ ΚΙΟΛΑΣ Ο ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ [ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΥΤΥΧΩΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ]..ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΜΨΥΧΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ..ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ [ΜΑΤΑΙΑ-ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ] ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ [ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ] ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ -ΠΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ [ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΩΣ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ]....
ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Eπισης από μονο του αυτό το συμφωνο Φιλιατων μεταξυ ΕΑΜ και Τσαμηδων ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 1944 τρεις μολις μηνες πριν την απελευθερωση δειχνει ότι οι τσαμηδες της περιοχης ηταν όχι απλα εχθρικοι ως πλυθησμος προς το ΕΑΜ αλλα ως και απολυτα γερμανοφιλοι-ενοπλοι συμμαχοι αυτων .....καθως όπως ξερουμε τέτοιες συμφωνιες το ΕΑΜ υπεγραφε παραμονες της απελευθερωσης όχι με τον αμαχο πλυθησμο καποιου ανταρτοχωριου αλλα με πληθυσμούς και ενοπλα σωματα τα οποια ηταν εχθρικα ως τοτε προς το ανταρτικο του ΕΛΑΣ όπως εγινε και με τμημα της Οχρανα των βουλγαρων αυτονομιστών σε περιοχες κοντα στα σύνορα....ακομα και ο ορος για τη ''παραδωση του Φιλιατι'' χωρις να προβαλουν αντισταση οι τουρκοτσαμηδες του χωριου ''''' κατά την απελευθερωση δειχνει αυτό που αναφέραμε ποιο πανω....την απολυτα εχθρικη σταση ως τοτε των Τουρκοτσαμηδων απέναντι στον ελληνισμο [ ενοπλο η αοπλο] ανεξαρτήτως παρατάξεως [ΕΑΜ Η ΕΔΕΣ] ...και μαλιστα ενοπλη αντιπαλοτητα...δηλαδή η αποπειρα εισοδου του ΕΛΑΣ στους Φιλιατες , κατά το σεπτεμβρη του 1944 και με την αποχωρηση των γερμανικων στρατευμάτων από την περιοχη, θα ακολουθούνταν από ενοπλη αντιδραση από πλευρας των τουρκοτσαμηδων...πραγματα τα οποια κανανε μονο οι πολλλοι ενοπλοι συνεργατες των Γερμανων

Ανώνυμος είπε...

επισης στην εθνικιστικη αλβανια μαθαινουν περι '''αδικης μοιρασιας των συνορων του 1913''που εκοψαν σε ''κομματια την '''σκιπερια αυτοχθονου χιστορικε'' μεγαλη αλβανια'' κλπκλπ...καταρχην δυστυχως τα συνορα δεν διαμορφωνοντε με βαση τα δικαια των λαων...αλλα πρωτιστως με βαση τα συμφεροντα των μεγαλων δυναμεων και τους σχεδιασμους τους για το μελλον της περιοχης εκεινης ....
ετσι και οι αλβανοι μεινανε πιστοι στην πυλη .... και στα σημερινα εδαφη της αλβανιας [τμηματα των οθωμανων τα χρονια εκεινα] επετεθησαν οι στρατοι τριων κρατων ..μαυροβουνιοι σερβοι και ελληνες...ετσι οι μαυροβουνιοι κατελαβαν τη σκοντρε [πολη της βορειας αλβανιας ] οχι φυσικα γιατι ηταν μαυροβουνικη αλλα γιατι νοιαζονταν για το κοντινο στην πολη λιμανι [πολιτικοι οι λογοι και στην περιπτωση αυτη] ...επισης οι σερβοι κατελαβαν οχι μονο το [αλβανικο κατα το ημιση τα χρονια εκεινα σε αντιθεση με σημερα που ειναι τελειως αλβανικο] κοσοβο αλλα εφτασαν ως την κεντρικη αλβανια [αλβανικη και αυτη η περιοχη και οχι σερβικη ]ενω ο ελληνικος στρατος μπηκε στην ελληνικη βορεια ηπειρο και εφτασε και ως το τεπελενι [αλβανικη η περιοχη απο τα περιχωρα του τεπελενιου και πανω]....παιξανε και χασανε οι εθνικιστες της αλβανιας...παρολα αυτα δεν υπηρξε καποια αδικια οπως την εννουν...
αφου οι μεγαλες δυναμεις υποχρεωσανε τοσο τους μαυροβουνιους να αποχωρησουν απο την σκοντρε οσο και τους σερβουσ να αποσηρθουν απο την κεντρικη και δυτικα αλβανια και να παραμεινουν απο το κοσοβο και πανω [ παροτι σε αρκετο μερος του κοσοβου οι αλβανοι υπερτερουσανε και αυτο ηταν η μοναδικη αδικια εναντιων των αλβανων στο διακανονισμο των συνορων] ..αφου στα νοτια αναγκασανε τον ελληνικο στρατο να αποχωρησει απο τα εδαφη που ειχε απελευθερωσει [η καταλαβει] ,παροτι και ο ντοπιος πλυθησμος ηταν σε πολυ μεγαλο ποσοστο ελληνικης συνειδησεως και αρκετα μεγαλο ποσοστο ελληνικης γλωσσας...και παροτι οι βορειοηπειρωτες πηρανε τα οπλα και μετα απο τρειμηνες μαχες με τους αλβανους εθνικιστες κρατησανε ελευθερα τα εδαφη τους και σχηματισανε την αυτονομη πολιτεια της βορειου ηπειρου [ημιαυτονομια εντος αλβανιας] η οποια αναγνωριστηκε απο τις μεγαλες δυναμεις αλλα και απο το αλβανικο κρατος....αρα το αλβανικο κρατος αδικηθηκε στο θεμα κοσοβου [ αφου ενα μερος του σημερινου κοσοβου θα ηταν δικαιο να δινοτανε απο τοτε στην αλβανια ] και ευνοηθηκε στο νοτο αφου τα συνορα του πηγαν πιο νοτια απο οτι εδειξε η εκβαση των βαλκανικων πολεμων και [το σημαντικοτερο απο ολα] η επιθυμια των ντοπιων κατοικων [ για την πλειοψηφεια παντα μιλαμε] ... αρα τα περι αδικης μοιρασιας συνορων ας τα αφησουν...η θα λενε ολη την αληθεια η τιποτα...γιατι η μιση αληθεια και σε αυτη τη περιπτωση ειναι χειροτερη απο το ψεμα.....οσο για τα δυο τριτα του νομου θεσπρωτιας που κατοικουνταν απο διγλωσσους τουρκοτσαμηδες....ουτε επαναστασεις οπως οι βορειοηπειρωτες ουτε αυτονομιες ουτε τιποτα...αφου ηταν ως γνωστον αμφιβολου εθνικης συνειδησεως......αυτοι ειχανε κυριως συνειδηση ισλαμικη συνειδηση και μετα αλβανικη ,ελληνικη η τουρκικη τα χρονια εκεινα .... αφου πρωτα πολεμησανε εναντιων του ελληνικου στρατου το 1913 [γιατι θεωρουσανε συμφερον να παραμεινουν υπο οθωμανικη διοικηση ,λογικο αφου ηταν οθωμανοι] και αφου χασανε τελικα και περασε η περιοχη τους υπο ελληνικη διοικηση υστερα στειλανε την παρακτω επιστολη ...
Μια φράση από το Υπόμνημα που υπέβαλαν οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας στην Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου στις 6/11/1913 είναι ενδεικτική:
«Θα συμπολεμήσουμε με τα αδέρφια μας τους Χριστιανούς, μέχρις εσχάτων, για ν’αποκρούσομε το ζυγό του αλβανικού κράτους και να διατηρήσουμε την ελευθεριά μας στην αγκαλιά της μητέρας μας Ελλάδας…».
ΕΙΠΑΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ [ ΠΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ]

Ανώνυμος είπε...

Για πρώτη φορά φέτος τιμάται η μνήμη των δέκα κατοίκων του Σταυροχωρίου που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από τον γιο του τουρκοτσάμη Σαντίκ Μουσταφά, στις 3 Σεπτεμβρίου 1943!
Οι τουρκοτσάμηδες με τη βοήθεια των Γερμανικών και των Ιταλικών δυνάμεων κατοχής οδήγησαν τους 10 Σταυροχωρίτες στη θέση «Στενούρα» Καναλακίου και αφού τους υποχρέωσαν να σκάψουν τους τάφους τους τούς εκτέλεσαν στην όχθη ενός μικρού χειμάρρου. Ανάμεσά τους κι ένα παλικάρι μόλις 18 χρονών!

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ
Ακομα και το δικαστηριο δοσιλογων του μεταπολεμικου "ελληνικου" αμερικανοδουλου "κρατους",που θα ηθελε να γιγαντωσει τον αριθμο για να δικαιολογησει το διωξιμο των Τσαμηδων ,μονο 1930 καταδικασε.
ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ...ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ...ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ...Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 1930 ΟΧΙ ΑΠΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΝΝΟΕΙΘΕΙ ..ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ....
ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ...ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΟΧΙ ΑΟΡΙΣΤΑ...ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ...ΑΡΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕ '''ΤΑΧΝΗΕΝΤΩΣ'' ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ...ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ.....ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ Ε ΞΗΓΗΘΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ.....ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟ 1940 , ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΕ ΑΠΟ 17000 [ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ] ΕΩΣ 22 ΧΙΛΑΔΕΣ [ ΗΠΙΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ]
ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΛΟΙΠΟΝ .... 19 ΜΙΣΗ ΧΙΛΑΔΕΣ....ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΙΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ....ΜΕΝΟΥΝ 9.500 ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΦΙΛΟΥ...ΒΓΑΛΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ [ ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ]....ΜΕΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 5000 ΑΝΔΡΕΣ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ.....Ε ΡΕ ΦΙΛΕ...ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΜΠΤΑ [ΟΙ 1930ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ] ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΛΑ ΓΙΑ ''ΑΝΟΧΗ'' Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ''ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ [ΣΕ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΚΑΨΙΜΟ ΣΠΙΤΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣΚΛΠ ΚΛΠ]...ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ....Ε ΟΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΑΥΤΩΝ ΚΑΝΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ.....ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ.....ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ

ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
δεν καθεσαι να σκεφτεις για ποο λογο καποιοι τσαμηδες ηθελαν τους Ναζι,κανεις πως δεν βλεπεις την απαραδεκτη τακτικη του ελληνικου κρατους απο το 13 και επειτα,που το μονο ανθρωπινο δικαιωμα που σεβαστηκε ηταν το θρησκευτικο!

ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ...ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ;;;.....ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΟ 1913 ΕΩΣ ΤΟ 1937.......ΜΟΛΙΣ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΔΗΜΟΣΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ.....ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΡΘΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ 1940 ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ....ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ...ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΧΕ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕΙ Ο ΖΩΓΟΥ ΤΟ1934 ΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;;;.....ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ....ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΠΕΙΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ....ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ [ ΤΟΥΡΚΟΙ Η ΠΟΜΑΚΟΙ] ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΤΙ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ;;;...ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΟ ΜΕΤΑΞΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΖΗΣΑΝΕ....ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ .... ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ... ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΧΑΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΑΣΣΙΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ ΚΛΠ ΚΛΠ..ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ Η ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ....ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ 85 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΚΟΥ Η ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ , ΟΥΤΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ , ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΑΝΕ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ......ΑΛΛΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΤΟΥΣ , ΦΤΩΧΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Η ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΑΟΠΛΟΙ ...

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ''ΕΙΔΙΚΟΙ''' ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ.... »»ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ»’……ΠΑΝΕ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ……
δηλαδη »’να λεμε και ευχαριστω στους αλβανους που δεν κανανε αντιποινα στους βορειοηπειρωτες λογω αυτων που συνέβησαν με τους αλβανοτσαμηδες το 1944…
τελειως λαθος η συγκριση….
εχουμε…ας τα δουμε αναλυτικα
πρωτον σε 1500 [συμφωνα με πηγες της εποχης ] υπολογιζονται οι ελληνες βορειοηπειρωτες που συμμετειχαν στο ΕΑΜ Αλβανιας ενω απο την αλλη , εντος ελλαδικης επικρατειας 1900 τσαμηδες καταδικαστηκαν ως δωσιλογοι-ενοπλοι συνεργατες των γερμανων και ιταλων από τα ελληνικα δικαστηρια για αυτά που πραξανε …..
επισης τους ιδιους τους αρχηγούς των τουρκοτσαμηδων εκτελεσαν οι ιδιοι οι κομουνιστες αλβανοι οταν οι τουρκοτσαμηδες περασανε εντος αλβανιας το 1944…λογικο ειναι ….τους ξερανε καλα οι αλβανοι κομουνιστες , αφου ειχανε δημιουργησει οι τουρκοτσαμηδες , το ταγμα του νουρι ντινο στο αργυροκαστρο [ [ταγμα που αποτελουνταν απο τουρκοτσαμηδες και λιγους ντοπιους αλβανους της βορειου ηπειρου ].] ,δηλαδη ακομα και εντος αλβανικης επικρατειας , στο πλευρο των γερμανων το 1944 που δραστηριοποιουνταν εναντιων του ΕΑΜ αλβανιας ..
και ας μας εξηγησει καποιος…
δηλαδη σε ποιους ακριβως να κανουν οι αλβανοι… αντιποινα;;…
αυτοι που τα λενε αυτα δεν ξερουν οτι οι βορειοηπειρωτες αποτελούσανε σημαντικο μερος των ανταρτων του ΚΚΑλαβανιας στις περιοχες νοτιως αργυροκαστρου πρεμετης και αγιων σαραντα…δηλαδή τι;;;;…να τα βαλει το ΕΑΜ Αλβανιας με τους ανταρτες του;;;; η μηπως να δημιουργησει πρόβλημα με τους βορειοηπειρωτες , στους οποιους ετσι κι αλλιως το ΚΚΑ υποσχότανε ισονομια μετα τον πολεμο με σκοπο να ενταχθουν στο ΕΑΜ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ,ενταξη η οποια συνεβη ηδη πολλους μηνες πριν την απελευθερωση του 1944 ]….ηξερε ο χοτζα [και γενικα ηξεραν οι κατοικοι του νοτου , αλβανοι και ελληνες ] πολύ καλα τον ρολο των τουρκοτσαμηδων για αυτό και ,το καθεστως του Χοτζα τους προωθησε , μακρυα απο τα συνορα , στον αυλωνα και στην μουζακια και τα τιρανα ακομα….

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…..
απο τον απελευθερωτικο λογο του ενβερ χοτζα το 1944 στα τιρανα….
»Με τον γειτονικό ελληνικό λαό πολεμήσαμε μαζί και χύσαμε μαζί το αίμα μας, ο ένας περιποιήθηκε τις πληγές του άλλου σε αυτόν τον κοινό αντιφασιστικό αγώνα και είναι επιθυμία μας να διατηρήσουμε πάντα καλές σχέσεις με αυτόν τον ευγενή λαό. »’
αναφέρεται στους ελληνες της Ηπειρου και σε κοινες επιχειτησεις [ του ΕΛΑΣ με παρτιζανους από το λεσκοβικι βορειου ηπειρου ελληνες και αλβανους ] εναντιον γερμανων η ιταλων αφου το εΕΑΜ ΕΛΑΣ ελεγχε την ορεινη μουργκανα [ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ορεινη περιοχη στα συνορα ] αρα με το ΕΑΜ ΕΛΑΣ ειχε αμεση σχεση-συνεργασια το ΚΚΑ στον αγωνα εναντια στους γερμανους …..
επισης λεει παρακατω για τους ελληνες της νοτιου αλβανιας-βορειοηπειρωτες…..
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΧΟΤΖΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ……..»» Η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας θα εγγυηθεί στην ελληνική μειονότητα την ελευθερία και τα δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα , για τα οποία τα παιδιά αυτής της μειονότητας πολέμησαν ηρωικά στις ταξιαρχίες του Στρατού της Εθνικής Απελευθέρωσης»’…..αρα ομολογει οτι η [πολυ μεγαλη] πλειοψηφεια της μειονοτητας πολεμησε στο ανταρτικο της Αλβανιας εναντια στα κατοχικα στρατευματα….
αυτά και για την ελληνικη μειονοτητα από τον ιδιο τον κομουνιστη ηγετη της αλβανιας ο οποιος τα εζησε απο κοντα [οπως και ολοι οι αλβανοι της νοτιου αλβανιας]….τα γραφω αυτά για τον ανθρωπο που ειπε να λεμε και ευχαριστω που δεν κανανε »αντιποινα»’ οι αλβανοι στους βορειοηπειρωτες…τι αντιποινα ;;;;;;;…και με ποια ακριβως λογικη;;;;;
πως μπορουν καποιοι να εξισωνουν δυο περιπτώσεις[τουρκοτσαμηδες και βορειοηπειρωτες];;;..περα από το ότι ηταν μειονότητες τι άλλο τους συνδεει για να ειχανε και »’παρομοια αντιμετωπιση»» ;;; απολυτως τιποτα….
οι μεν εχανε 1900 ατομα ενοπλα στο πλευρο των γερμανων και οι δε 1500 στο πλευρο των κομουνιστων της αλβανιας εναντιων των Γερμανων….

Ανώνυμος είπε...

τελειως διαφορετικη ηταν η ιστορικη πορεια των δυο μειονοτήτων….τουρκοτσαμηδων και βορειοηπειρωτων …οι τουρκοτσαμηδες φτιαξανε ,[ με την αδεια των κατακτητων] , δικο τους συστημα αυτοδιοίκησης στη Θεσπρωτια πραγμα που οδηγησε σε ενα ειδος αυτονομιας ης θεσπρωτιας ,και με σκοπο την ενωση με την αλβανια [πραγμα που δεν κανανε οι βορειοηπειρωτες στη βορεια ηπειρο ] ,
οι τουρκοτσαμηδες οπλοφορούσανε με την αδεια των ιταλογερμανων πραγμα που απαγορευοτανε για οποιονδηποτε ελληνα ηπειρωτη ειτε της αλβανιας ειτε της ελλαδας , [ αυτό θυμιζει τουρκοκρατια οπου οι γκιαουρηδες ρωμιοι δεν επιτρεπότανε να οπλοφορουν σε αντιθεση με τους μουσουλμάνους που επιτρεποτανε ]..

Το 1942 Ιδρύεται το «Εθνικό Αλβανικό Συμβούλιο», η περίφημη «ΞΙΛΙΑ» (keshilli) [ 14 οπλοφορα ταγματα ] , ενώ λειτουργούν τελωνεία (Σαγιάδα), εφορίες (εισπράττουν φόρους), δικαστήρια, καθώς και η γνωστή αστυνομία της Τζανταρμερίας (Xhandarmeria)..δγλαδη αυτοδιοικηση-αυτονομια με λιγα λογια , με την αδεια των κατακτητων [ οχι φυσιακ γιατι οι συγκεκριμενοι κατακτητες ειχανε αγαπη για τις μειονοτητες να τα λεμε ολα]
δηλαδή εδωθησαν από τα κατοχικα στρατεύματα ως ανταμοιβή-ανταλλαγμα για την ενοπλη συμμαχια των τουρκοτσαμηδων [τοσο κατα τον πολεμο του 1940 οσο και κατα την κατοχη ] , και με σκοπο τον πληρη προσεταιρισμο τους , ένα ειδος αυτομιας στη Θεσπρωτια….πραγμα που επισης δεν συνεβη με τους βορειοηπειρωτες….
….επισης .Στις 17 Ιουνίου ιδρύεται το φασιστικό κόμμα της Θεσπρωτίας [ πραγμα που επισης δεν κανανε οι βορειοηπειρωτες ] . Ιδρύονται τα νέα δημοτικά συμβούλια με διορισμένους προέδρους από τα κατοχικά στρατεύματα..πραγμα που επισης δεν εγινε από τους βορειοηπειρωτες…..
…διολου τυχαιο ότι ο ελας δεν προστατεψε οσο »’θα μπορουσε» ισως τους τσαμηδες κατα το τελος του 1944….μα όταν τοσοι λιγοι οι τουρκοτσαμηδες [ και από συγκεκριμενη περιοχη , μονο το φιλιατι και περιξ] που ενταχθηκανε [ στο τελος της κατοχης μαλιστα και όχι νωρίτερα,ως εσχατη λυση μετα την αποχωρηση ιταλων και γερμανων] στον εαμ-ελας και γνωρίζοντας οι ελασιτες τι ακριβως ειχε συμβει τα προηγουμενα τρια χρονια είναι απολυτα λογικο..όπως και η καχυποψια με την οποια τους αντιμετωπισε ο κομμουνιστης χοτζα αφου δεν τους αφησε για πολύ καιρο κοντα στα σύνορα [για να μην δημιουργησουν προβλήματα με τους ελληνες ] και τους εστειλε βορειοτερα [μαλιστα οι ιδιοι οι αλβανικομουνιστες την εποχη εκεινη τους χαρακτηριζαν »’αντιδραστικους»’ [ως λαος] δηλαδή »εχθρους» της κομμουνιστικης »προοδου»όπως την εννουσαν , γιατι ακριβως μεινανε ως το τελος πιστοι στις κατοχικες δυναμεις ] λογικο είναι αφου και αυτοι γνωριζαν τι ειχε συμβει με τους τουρκοτσαμηδες της θεσπρωτιας καλυτερα απο τους οποιουσδηποτε σημερινους ερμηνευτες των γεγονοτων …
αξιο αποριας ειναι επισης οτι , τοσο απο τα ιστορικα ντοκουμεντα οσο και απο μαρτυριες, δεν ειχαμε καποια »μαζικη εκτελεση»[ πχ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ατομων ] η καποιο καψιμο χωριου τουρκοτσαμικου ως »»’αντιποινα»’ απο κατοχικα στρατευματα γερμανικα η ιταλικα κατα την τετραετη κατοχη ……πραγμα αρκετα υποπτο για το τη θεση ειχε λαβει η μεγαλη πλειοψηφεια των τουρκοτσαμηδων….αντιθετα τοσο σε βορεια ηπειρο [ πχ γλυνα] οσο και σε νοτια [λιγκιαδες η παραμυθια κλπ ] ειχαμε και παρα ειχαμε σε ηπειρωτικα χωρια …
ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ;;;….
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ…ΑΡΑ ΑΤΥΧΗΣ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ
ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ -ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ,ΠΧ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ…..

Ανώνυμος είπε...

Συνοπτική έκθεσις των απωλειών τοΰ πληθυσμού
και των καταστροφών τών γενομένων είς την περιφέρειαν
Θεσπρωτίας ΰπό τών Τουρκαλβανών

( Έπ'ι τη βάσει τοΰ ύπ' αριθ. 2]48 βουλεύματος τοΰ Ε.Ε.Γ.Ε.Π ').

1.Είς την έπαρχίαν Θυάμιδος
α) Έφονεύθησαν 150 "Ελληνες πολΐται.
β) Έπυρπολήθησαν 5 σχολεία και 2 κοινοτικά καταστήματα, μία "Εκ¬κλησία και 233 οίκίαι.
γ) Διηρπάγησαν τα έπιπλα καί σκεύη τών οικιών 8 χωρίων και 388 μεμονωμένων οικιών. "Απαντα τα εμπορεύματα τών καταστημάτων, ρουχι¬σμός άντιπροσωπεύαιν 600 εκατομμύρια προπολεμικών δραχμών, άπαντα τά είδη δύο σχολείων, μιας Εκκλησίας, 31.540 αιγοπρόβατα, 1.706 φορτηγά ζώα, 314 βόες, 2.500.000 οκ. δημητριακών καρπών, τρόφιμα, κλπ.

2. Είς την έπαρχίαν Παραμυθίας
α) Έφονεύθησαν 201 "Ελληνες πολΐται.
β) Έπυρπολήθησαν εξ ολοκλήρου 19 χωρία και 5 Έκκλησίαι. γ) Διηρπάγησαν όλος ό ρουχισμός, τά έπιπλα καί σκεύη τών άνωτέρω χωρίων.

3- Είς τήν έπαρχίαν Μαργαριτίου
α) Έφονεύθησαν 114 "Ελληνες πολΐται.
β) Διηρπάγησαν διάφορα είδη τών κατοίκων.

4 Εις τήν έπαρχίαν Πάργας (Φαναριού)
α) Έφονεύθησαν 600 "Ελληνες πολΐται και πολλοί εκ τών κακώσεων κατέστησαν ανίκανοι προς έργασίαν.
β) Πλείστοι διαρπαγαί, λεηλασίαι καί καταστροφα'ι ελαβον χώραν' όμοίως και άπαγωγαϊ κορασιών καί γυναικών.

Υπεύθυνοι δια τά διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου εις τον Νομόν Θεσπρωτίας

Ανώνυμος είπε...

Να που ενα περιστατικο ανατρεπει την προπαγανδα των αλβανων εθνικιστων [ σωρια τετοιων περιστατικων υπαρχουν για την ακριβεια αλλα θα εστιασουμε σε αυτο]

Ενδεικτικά στις 27-7-44 στο μεικτό χωριό Πηγαδούλια συγκέντρωσαν τους κατοίκους μπροστά στο τέμενος και όταν ο πρόεδρος Ν.Σιούτης αρνήθηκε να υπογράψει το ψήφισμα εκτελέστηκε μπροστά στους συγχωριανούς του. Στις 6-12- 44 εκστρατεύουν στα χειμερινά λιβάδια του χωριού Σκανδάλου και φονεύουν 15 βοσκούς κλέβοντας και τα κοπάδια τους. Εξολοθρεύουν τους άνδρες 4 οικογενειών (Ζήκου, Χρηστούλη, Ντίσιου και Πιτούλη,)οι οποίοι ωστόσο μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πετούν κατάμουτρα στους φονιάδες τους:Κάντε ότι θέλετε.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
......Συνολικά το 1941 έχουμε 28 δολοφονίες μόνο από Τσάμηδες, ενώ το 1942 90. Να σημειώσουμε ότι τα νούμερα αυτά είναι τα επιβεβαιωμένα, καθώς υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις εξαφανισθέντων ή ανευρευθέντων αργότερα νεκρών για τις οποίες απλώς δεν έχουμε αυτόπτες μάρτυρες ή κάποιο επίσημο όργανο της πολιτείας για να τις καταγράψει καθώς από τα τέλη του 1941 ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένα στοιχείο ελληνικής διοίκησης στη Θεσπρωτία.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΩΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ '''ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗΣ'' ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ''ΟΠΟΙΩΝ'' ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ , ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ , ΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΩΝ....
Πρωτον οτι οι τουρκοτσαμηδες διωχτηκανε οχι μονο απο εδεσιτες αλλα και απο τις ελληνικες κατοχικες αρχες της περιοχης [προσπαθωντας καποιοι να δικαιλογησουν-αιτιολογησουν τον μεγαλο αριθμο ενοπλων στο πλευρο των γερμανων ] ......αφου οπως εχει αποδειχθει και οπως επιβεβαιωνει και η πηγη
''''ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'' που σημαινει οτι η περιοχη εκεινη ηδη απο το 1942 δεν ανηκε στο ελλαδικο κρατος...για να μαστε ακριβεις ηταν ηδη ημιαυτονομη απο τα τελη του 1942 , με συνεχη πορεια προς αυτονομια [ η οποια δεν πραγματοποιηθηκε τελικα] ,τουρκοτσαμικη χωροφυλακη κλπκλπ.....αλλα οι μονες κατοχικες αρχες στη περιοχη ηταν οι τουρκοτσαμικες ειδικα απο τα τελη του 1942
ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.....οτι λογο ''''αμυνας''' αναγκαστηκανε να εξοπλιστουν απο τα κατοχικα στρατευματα , '''και καλα'' για να αντιμετωπισουν τον ΕΔΕΣ...αφου βλεπουμε οτι σε αμυνα βρισκονταν ηδη απο το 1941-42 , οχι οι τουρκοτσαμηδες , αλλα οι ελληνες της περιοχης,,,πολυ πριν δημιουργηθει ο ΕΔΕΣ......