Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η Ευρωβουλή ζητεί την άμεση απόσυρση των τουρκικών δυνάμεών από την Κύπρο



Η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλου της Συμφωνίας Σύνδεσης από την Άγκυρα συνεχίζει να επηρεάζει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκία, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2010, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Στο προσχέδιο της έκθεσης, η εισηγήτρια Ολλανδέζα Ευρωβουλευτής Ria Oomen-Ruijten κάνει αναφορές στο Κυπριακό, αλλά και στο θέμα των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ευρωβουλή «καλεί την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες, να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού θέματος και να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αρχίζοντας την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο».

Επίσης «ενθαρρύνει έντονα τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά όπως ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να κεφαλοποιήσουν την πρόοδο που έχει ήδη γίνει στις συνομιλίες ούτως ώστε να επιτύχουν μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ και με τις αρχές επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε, προς όφελος των Κυπρίων πολιτών, της Ε.Ε και της Τουρκίας».

Το προσχέδιο «ενθαρρύνει την Τουρκία να εντείνει την υποστήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο και ειδικά με τη διευκόλυνση πρόσβασής της σε στρατιωτικές ζώνες στο βορρά».

Η εισηγήτρια του προσχεδίου «εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε-Τουρκίας δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί από την Τουρκία, το οποίο συνεχίζει να επηρεάζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Καλεί την Κυβέρνηση της Τουρκίας να το εκπληρώσει πλήρως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: