Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Αλαλούμ με τις «κατά ριπάς» μετατάξεις

Αλαλούμ με τις «κατά ριπάς» μετατάξεις

ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ

«Ασκήσεις επί χάρτου» φαίνεται πως κάνει το υπουργείο Άμυνας στο θέμα των μετατάξεων, αφού το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς του μοιράζουν τα «φύλλα πορείας» σαν να πρόκειται για τυχερό παιχνίδι.

 Εκείνοι μάλιστα που, όπως δείχνουν τα πράγματα, «κάηκαν από χέρι» είναι οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας που βρέθηκαν να «προσθαλασσώνονται» ξαφνικά στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού! 

Την ίδια ώρα οι εσωτερικές μετακινήσεις των υπαλλήλων του υπουργείου προκαλούν την κοινή λογική, ενώ το σίγουρο, για άλλη μια φορά, είναι ότι στο τέλος τα σπασμένα θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι που σε ένα ανορθολογικό σύστημα, εύκολα χαρακτηρίζονται αντιπαραγωγικοί.

Ο.Α.: κι όμως… κολυμπάει!

Το αλαλούμ των μετατάξεων βρίσκει την κορύφωσή του στους… αμφίβιους εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας που βρέθηκαν από τα «εθνικά φτερά» στο «κατάστρωμα» του ΓΕΝ.
Σύμφωνα με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που φέρει τον τίτλο «Κοινωνικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στις εταιρείες Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε., Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες Α.Ε. και Ολυμπιακή Αεροπλοΐα Α.Ε. και άλλες διατάξεις», οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων Υποδομών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας της τωρινής κυβέρνησης αποφάσισαν να μεταφέρουν 12 εργαζόμενους στο ΥΠΕΘΑ/ΓΕΝ.

Οι 12 αυτοί αποτελούν μάλιστα σταγόνα στον ωκεανό καθώς ο Π. Μπεγλίτης έχει δηλώσει πως «σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, έχουμε ζητήσει, χαρτογραφώντας τις ανάγκες των στρατιωτικών εργοστασίων βάσης, περίπου 350 εργατοτεχνίτες της Ολυμπιακής» με τον Ε. Βενιζέλο να συμπληρώνει:
«Μιλάμε και για επιστήμονες υψηλού επιπέδου. 

Μη θεωρείτε ότι αυτό είναι μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου και ότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτικών υπαλλήλων. 

Η δε μετάταξη των υπαλλήλων της Ολυμπιακής είναι μια διευκόλυνση που προσφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεδομένου ότι υπάρχουν οι άνθρωποι αυτοί και επιβαρύνεται οικονομικά το Δημόσιο, πρέπει να βρούμε τρόπους αξιοποίησης».

Με δεδομένο ότι τα Στρατιωτικά Εργοστάσια Βάσης στην Αθήνα που έχουν συζητηθεί ως πιθανοί «υποδοχείς», δηλαδή το 691ΒΕΒ στον Αυλώνα και το 700ΣΕ στον Πειραιά, παράγουν ως επί το πλείστον, κουμπιά, βερνίκια, άρβυλα και φάρμακα, είναι προφανές ότι θα ήταν λογικότερο οι 350 της Ο.Α. να τοποθετηθούν σε κάποια βιομηχανία όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Μόνο που η ΕΑΒ βουλιάζει και οι επενδυτές που αναζητά θα ήθελαν να μειωθεί το ήδη υπάρχον προσωπικό.

Η «διευκόλυνση» δε που παρείχε το υπουργείο Άμυνας σε ό,τι αφορά τους 12 θα κοστίζει 340.000 ευρώ κατ’ έτος την ώρα που το 2011 το υπουργείο και τα επιτελεία οφείλουν να περικόψουν κατά περίπου 500 εκατομμύρια τις δαπάνες μισθοδοσίας. 

Το πλέον ενδιαφέρον πάντως είναι η κατακλείδα της υπουργικής απόφασης που τονίζει πως οι θέσεις αυτές καταργούνται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπαλλήλων δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την αναγκαιότητα της σύστασης των προσωποπαγών θέσεων. Απορίες που ευχόμαστε να μην έχουν οι «τροϊκανοί».

Το «γύρω γύρω όλοι»
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε όσον αφορά τις εσωτερικές μετατάξεις του υπουργείου Άμυνας.

Για παράδειγμα την ώρα που οι καθαρίστριες αποτελούν «είδος προς εξαφάνιση» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να μετατάξει υπάλληλο κλάδου ΥΕ με ειδικότητα καθαρίστριας στον κλάδο «ένδυσης – υπόδησης, με ειδικότητα Ράπτριας». 

Μια μετάταξη που θεωρείται «μετάταξη μονίμου πολιτικού υπαλλήλου σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας», δηλαδή αναβάθμιση. Η μετάταξη της εν λόγω υπαλλήλου θα μπορούσε να αποτελεί μια προσπάθεια να κλείσουν «τρύπες» στο ΓΕΝ, αφού η υπάλληλος ήδη ανήκει στο ΓΕΝ και είναι γνωστό πως το Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί και κλιμάκιο ραπτριών.
Είναι όμως έτσι;

Την ίδια μέρα μία άλλη υπάλληλος Ράπτρια, και πάλι του ΓΕΝ, μετατάσσεται, δεν γίνεται όμως καθαρίστρια αλλά διοικητική! Ενώ έτερος υπάλληλος από διοικητικός γραμματέας με ειδικότητα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ μετατάσσεται σε «κενή ομοιόβαθμη θέση του κλάδου ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ, με ειδικότητα Μηχανολογίας και εξειδίκευση Πυροτεχνουργού».

Ο ίδιος ο Π. Μπεγλίτης επεχείρησε με γραπτή του ανακοίνωση να δώσει εξηγήσεις, αντ’ αυτού όμως δημιούργησε περισσότερες απορίες.

Ο υπουργός υποστηρίζει πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος προσελήφθη στο Πολεμικό Ναυτικό το 1983, πριν από 27 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, με ειδικότητα Τεχνίτη Πυρομαχικών. «Στις 19-11-1990 μετατάχθηκε στον κλάδο Διοικητικού-Λογιστικού και τοποθετήθηκε στο Λογιστήριο Πυρομαχικών ΝΑΤΟ της ΔΝΟ/ΝΚ για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος, λόγω συνταξιοδότησης του μέχρι τότε υπηρετούντος εκεί υπαλλήλου». 

Από τότε μέχρι σήμερα, για μια 20ετία δηλαδή, ο υπάλληλος που στην απόφαση που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Μπεγλίτης χαρακτηρίζεται ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ – ΓΡΑΜΜΑ­ΤΕΑΣ με ειδικότητα διοικητικού παρέμεινε στο λογιστήριο πυρομαχικών και σήμερα, λίγο πριν και από τη δική του συνταξιοδότηση, μετακινείται και πάλι! 

Όπως λέει ο Π. Μπεγλίτης: «Λόγω κάλυψης κενής θέσης συνεπεία επικείμενης συνταξιοδότησης Υπαλλήλου Πυροτεχνουργού στο Τμήμα Πυρομαχικών ΝΑΤΟ του Ναυστάθμου Κρήτης το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΓΕΝ και ο Ναύσταθμος Κρήτης εισηγήθηκαν θετικά για την ικανοποίηση του αιτήματος μετάταξης του υπαλλήλου».

Μάλιστα ο υπουργός για να δικαιολογήσει την απόφασή του χρησιμοποιεί ως επιχείρημα πως στα 27 χρόνια υπηρεσίας του ο υπάλληλος: «Υπηρέτησε συνολικά το Πολεμικό Ναυτικό για πέντε (5) και πλέον έτη με την ειδικότητα του Πυροτεχνουργού. 

Επιπλέον στα πλαίσια της στρατιωτικής του θητείας, εκπαιδεύτηκε σε Σχολείο Καταστροφής μη εκρηγνυομένων βλημάτων». 

Είναι τουλάχιστον να απορεί κανείς γιατί ο υπουργός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να δικαιολογήσει τη μετάταξη που ο ίδιος υπέγραψε την προϋπηρεσία 5 ετών (σε σύνολο 27) και την εκπαίδευση του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, πριν δηλαδή προσληφθεί από το Π.Ν. Αντίθετα, ο υπουργός δεν αναφέρεται στη μετεκπαίδευση του υπαλλήλου από τα σχολεία του Πολεμικού Ναυτικού, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για το αν υπήρξε τέτοια εκπαίδευση επί 27 χρόνια. 

Απορίας άξιο είναι και το γιατί η μετάταξη ήταν στα συρτάρια από τις 3 Μαρτίου 2009 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2010, οπότε και υπέγραψε ο υπουργός. Ίσως όμως να πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της αναποτελεσματικότητας του Δημοσίου.

Καραμπόλες και ερωτήματα
Οι καραμπόλες και τα ερωτήματα όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς στο ΓΕΝ εμφανίζεται να υπηρετεί και μία κλητήρας που και αυτή γίνεται ράπτρια, ενώ το «πακέτο» συμπληρώνει η μετάταξη ενός Μανουβραδόρου.

Αν λοιπόν θέλουν τόσες πολλές ράπτριες γιατί δεν προσλαμβάνουν ράπτριες, αν θέλουν πυροτεχνουργούς γιατί δεν προσλαμβάνουν πυροτεχνουργούς, αν τους λείπουν γραμματείς γιατί δεν προσλαμβάνουν εξαρχής γραμματείς; 

Ο ίδιος ο Π. Μπεγλίτης σε απάντησή του ισχυρίζεται πως ό,τι έχει υπογράψει είναι νόμιμο. 

Πόσο αποτελεσματικό όμως είναι να έχεις στα γραφεία του Ναυστάθμου Κρήτης έναν πυροτεχνουργό που περιμένει επί 1 χρόνο μια υπογραφή όταν υπάρχουν επείγουσες ανάγκες; 

Όταν στην Κρήτη το λιμενικό σώμα που συνεργάζεται στενά με το Πολεμικό Ναυτικό, παρακαλάει για πυροτεχνουργούς και οι λιμενικοί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις λένε πως δεν έχουν βοήθεια από πουθενά;
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: