Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Έφθασε χθες το βράδυ το Υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»  στον  Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα, προερχόμενο από τα Ναυπηγεία του Κίελου της Γερμανίας.
 
Σήμερα  το απόγευμα θα γίνει η επίσημη υποδοχή και η ένταξή του στον Στόλο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ Β.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝ.ΥΠΕΘΑ Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗ.
 
Πρόκειται για το γνωστό ελαττωματικό υποβρύχιο,  που έμεινε γνωστό,  ως το «υποβρύχιο που γέρνει». Από το Π.Ν. υποστηρίζουν ότι αυτό το πρόβλημα διορθώθηκε.
 
Χθες όμως εντοπίστηκαν  και κάποια άλλα προβλήματα. 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ , «χάθηκε» μια επικαλυπτική  λαμαρίνα  που αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του υποβρυχίου,  λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Θάλασσα. 
 
Επίσης,  σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται αρμοδίως, είχαμε επιπλέον και την  αποκόλληση  τμήματος της πλώρης του υποβρυχίου, πάνω στο οποίο ήταν τοποθετημένη η συσκευή  σόναρ. 
 
Υπενθυμίζω ότι αυτό το υποβρύχιο κόστισε 526 εκατομμύρια ΕΥΡΩ στο Ελληνικό Δημόσιο και πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να το πουλήσει,  έστω και με 300 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, αν φυσικά βρει αγοραστή.

Τρία (3) ακόμη υποβρύχια ιδίου τύπου ναυπηγούνται τώρα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που έχουν περάσει στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη Ισκαντάρ Σάφα.
 
Το εντυπωσιακό είναι ότι προχθές  στη  Βουλή ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά σε άσχετο νομοσχέδιο τροπολογία που δίνει φορολογική αμνηστία (!) στους νέους ιδιοκτήτες των ΕΝΑΕ και  αλλάζει  τον προηγούμενο νόμο, καταργώντας την Abu Dhabi Mar και «βαπτίζοντας»  και επίσημα την  την εταιρεία του Ι.Safa, ως νέο ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ!
 
Το νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται φορολογική αμνηστία στην νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία  των Ναυπηγείων αφορούσε, αν το πιστεύεις,  την ... ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
 
Επίσης , είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την πώληση και της άλλης Ναυπηγικής Μονάδας , δηλαδή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας – Νεωρίου στο κ.Σάφα, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα Ναυπηγοκατασκευαστική Μονάδα. 
 
Μάλιστα έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις στον κ.Σάφα, ότι σύντομα θα ξεκινήσει η ναυπήγηση 4 Φρεγατών τύπου ΦΡΕΜ, συνολικοί κόστους ΠΕΡΊΠΟΥ 5 δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ, όπου τα ελληνικά Ναυπηγεία θα αναλάβουν σοβαρό υποκατασκευστικό έργο.

ΚΑΙ ενώ γίνονται ΟΛΑ αυτά, σε λίγη ώρα ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Βαγγέλης Βασιλάκος, αναμένεται να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών ΚΑΙ Άμυνας της Βουλής, όπου θα καταγγείλει, όπως ο ίδιος δηλώνει, «σημεία και τέρατα», που αφορούν υπερκοστολογημένες συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων, αλλά και αγορές πανάκριβων αλλά άχρηστων, όπως υποστηρίζει,  όπλων,  για την Εθνική μας Άμυνας. 
 
Επίσης ο κ.Βασιλάκος έχει χαρακτηρίσει ως χαριστική και σκανδαλώδη την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον κ.Σάφα.  
 
Να δούμε, αν σήμερα θα επιμείνει σε αυτά και κυρίως , πως θα τεκμηριώσει τις πολύ σοβαρές κατηγορίες, που αφορούν πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος , με πρόσχημα την αμυντική θωράκιση της χώρας.   


                                            ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: