Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Άρχισαν τα γυμνάσια στη Ν.Κορέα.

Άρχισαν το πρωί τα στρατιωτικά γυμνάσια της Ν. Κορέας, που έχουν προκαλέσει κρίση με τον γειτονικό Βορρά. Στα καταφύγια ο άμαχος πληθυσμός.

Ξεκίνησαν στις 07:30 το πρωί ώρα Ελλάδος τα γυμνάσια με πραγματικά πυρά που έχει προγραμματίσει έξω από τη νήσο Γιενοπγιεόνγκ η Νότιος Κορέα και πρόκειται να διαρκέσουν λιγότερο από δύο ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο Γιονχάπ επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Αμύνης.

Η ομίχλη καθυστερησέ την έναρξη των ασκήσεων, η οποία είχε προγραμματισθεί για νωρίτερα εντός της ημέρας.

Οι άμαχοι στη νοτιοκορεατική νήσο Γιεονπγιεόνγκ, που πρόσφατα προσβλήθηκε από το πυροβολικό της Βορείου Κορέας, και όσοι διαμένουν σε άλλες τέσσερις παρακείμενες νήσους, έλαβαν διαταγή να τρέξουν μέσα σε 30’ στα καταφύγια, τονίζει φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά την ανακοίνωση από τη Σεούλ της απόφασής της να επιμείνει στη διεξαγωγή των στρατιωτικών της γυμνασίων.

Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού γενικού επιτελείου δήλωσε πως η διαταγή διαβιβάσθηκε σε όλες τις νήσους της Κίτρινης Θάλασσας που συνορεύουν με τη Βόρειο Κορέα.

Στις ίδιες τις νήσους, μεγάφωνα που είχαν τοποθετηθεί στη Γιεονπγιεόνγκ κάλεσαν όλους τους αμάχους να μεταβούν στα καταφύγια, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Κάτοικοι, δημοσιογράφοι, δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι πολίτες κλήθηκαν να μεταβούν στα καταφύγια εντός 30’.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε σήμερα να καταλήξει σε μία κοινή θέση, ώστε να αποκλιμακωθεί η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκησε 8,5 ώρες.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν εξήγησε ότι οι συζητήσεις "δεν στέφθηκαν με επιτυχία", αλλά πρόσθεσε ότι οι επαφές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα συνεχιστούν.

Πρόσθεσε άλλωστε ότι η πρότασή του να εκδόσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μία ομόφωνη δήλωση που θα στείλει τόσο την Σεούλ όσο και την Πιονγιάνγκ ένα μήνυμα "για μέγιστη αυτοσυγκράτηση" δεν έγινε δεκτή από τα περισσότερα μέλη.

Εξάλλου ο Τσούρκιν επεσήμανε ότι η Νότια Κορέα δεν πρέπει να πραγματοποιήσει αυτή τη στιγμή στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά από το νησί Γιονγκπιόνγκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. "Είναι καλύτερο να αποφύγουν να προχωρήσουν σε αυτή την άσκηση αυτή τη στιγμή", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Από τη μεριά της η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαφωνίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κρίση στην κορεατική χερσόνησο "δεν είναι πιθανό να γεφυρωθούν".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να συνεχιστούν σήμερα Δευτέρα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: