Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Νάτος ο Πρωθυπουργός – Ο επισκέπτης με το… καρότο



Του Δημήτρη Τσιόδρα 

Η επίσκεψη του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη δεν μοιάζει με εκείνες που συνήθως κάνουν οι επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Θυμίζει επισκέψεις ηγετών υπερδύναμης, αφού εκτός από τις συναντήσεις με τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, θα συναντηθεί και με τον Κ. Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ-ΓΣΕΕ), ενώ θα μιλήσει και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και πρόθεσή του είναι να απαντήσει και σε ερωτήσεις βουλευτών. 

Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Α. Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί σε πιο χαμηλούς τόνους στην αντιμνημονιακή ρητορεία.

Ο Ντ. Στρος Καν, για την ανάγκη της στιγμής, θα φορέσει όχι το κοστούμι του ανάλγητου τεχνοκράτη και τον επικεφαλής ενός οργανισμού με τον οποίο είναι οργισμένοι οι πολίτες, αλλά και του στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος που επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας, ως αντίπαλος του Ν. Σαρκοζί. 

Αυτό που θα επιχειρήσει μέσα από τις παρεμβάσεις του αλλά και σε συνεντεύξεις που θα δώσει, πέραν της αιτιολόγησης της πολιτικής της ΔΝΤ, είναι να δώσει ελπίδα ότι το «πικρό φάρμακο» που δίνεται στους έλληνες πολίτες έχει ημερομηνία λήξης και οι θυσίες θα έχουν αποτέλεσμα. «Ερχεται να βοηθήσει κι όχι να μας κουνήσει το δάχτυλο», λέει στην «Κ.Ε.» κορυφαίος υπουργός.

Τη σκυτάλη από τον Ντ. Στρος Καν θα πάρει ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Ο. Ρεν, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα μ’ αφορμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist. Θα δώσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, θα έχει επίσημες συναντήσεις και θα μιλήσει κι αυτός στις Επιτροπές Οικονομικών κι Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, στηρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης. 

Αναμένεται ότι κι αυτός θα πει λόγια παρηγοριάς, ενώ στις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση κεντρικά θέματα θα είναι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, και η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου.

Το ζήτημα του μηχανισμού στήριξης που θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 16-17 Δεκεμβρίου, θα κουβεντιάσει ο Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει την αντίθεσή του με το γερμανικό σχέδιο για την εξαρχής συμμετοχή των ιδιωτών στον μηχανισμό, αφού έτσι θα ανέβει το κόστος δανεισμού. 

Το ζήτημα συζητά με τους συνεργάτες της Αγκελα Μέρκελ ο σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος, όμως ενόψει της συνόδου το παρασκήνιο θα φουντώσει, αφού έχουν εκφραστεί αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. 

Επίσης ήδη έχουν αρχίσει και πέφτουν στο τραπέζι προτάσεις για διπλασιασμό των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού που θα βρίσκεται σε λειτουργία ώς το 2013, η έκδοση ευρωομολόγου και η μεγαλύτερη αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: