Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΠΝ:Γιορτάζει τον Άγιο Νικόλαο και...το "Σεϊτάν παπόρ".



Το Πολεμικό Ναυτικό γιορτάζει τον Προστάτη του Άγιο Νικόλαο,αλλά όχι μόνο. Κάθε χρόνο το ΠΝ γιορτάζει μαζί και τις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου. Σ’ αυτές τις ναυμαχίες γεννήθηκε ο θρύλος του Θωρηκτού Αβέρωφ.

Το πλοίο πήρε μέρος στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο ως ναυαρχίδα του Στόλου, υπό τον Υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Πλοίαρχος Σοφοκλής Δούσμανης.

Ο "Αβέρωφ" συμμετείχε στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913), ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο. Αξιοποιώντας την ανώτερη ταχύτητά του, και το μέγιστο βεληνεκές των πυροβόλων του, αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο, και αναλαμβάνοντας αυτόνομη δράση έτρεψε τον εχθρικό στόλο σε φυγή καταδιώκοντάς τον. Ένας ναύαρχος που εφάρμοσε το μεταγενέστερο ρητό ότι “ο τολμών νικά”

Η τακτική του Κουντουριώτη, έδωσε την νίκη και τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο του Αιγαίου στην Ελλάδα, και μετέβαλε πλοίο και ναύαρχο σε ζωντανούς μύθους. Για τους Έλληνες ήταν ο "Τυχερός μπάρμπα-Γιώργος", ενώ για τους Τούρκους "Το Διαβολοβάπορο" (Σεϊτάν παπόρ).

Δείτε πως ο Κουντουριώτης με τον ΑΒΕΡΩΦ, κατατρόπωσαν το τουρκικό στόλο.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: