Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η Τουρκία αναζητά ουράνιο για το πυρηνικό της εργοστάσιο!



Η Τουρκία έχει αρχίσει την αναζήτηση ουρανίου για το πυρηνικό εργοστάσιο που θα κατασκευάσει με ρωσική συνεργασία.

 Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε νόμο με τον οποίο εγκρίνεται η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας από την Ρωσία.

Έτσι, η διαδικασία από πλευράς Ρωσίας για την δημιουργία του πλαισίου για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία ολοκληρώθηκε.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είχε υπογραφεί στην Άγκυρα στις 12 Μαΐου. 

Πλέον, η Τουρκία και επισήμως αναζητά ουράνιο για τη λειτουργία του πυρηνικού της εργοστασίου, προχωρώντας με συστηματικό τρόπο στην εγχώρια έρευνα για τον εντοπισμό και την εξόρυξη του πολύτιμου ορυτού από την επικράτειά της.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ζαμάν» οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν «ξαμοληθεί» σε ολόκληρη την Μικρά Ασία προς άγραν… ουρανίου.

Είναι γνωστό πως η Άγκυρα στο παρελθόν είχε διεξάγει έρευνες για την εξεύρεση του πολύτιμου αυτού ορυκτού ενώ οι έρευνες είχαν διακοπεί το 1990.

Σήμερα η Τουρκία «ξεσκονίζει» τα αρχεία της και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις κοιτάσματα ουρανίου υπάρχουν σε τέσσερα τουλάχιστον σημεία της χώρας με το συνολικό απόθεμα να αγγίζει τους 9 χιλιάδες τόνους.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση ανάλογης συμφωνίας κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου και με την Νότια Κορέα.

Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε την χαρακτηριστικά απαράδεκτη ελληνική αδράνεια στο συγκεκριμένο θέμα. 

Είναι περισσότερο από σαφές πως η επικινδυνότητα της περιοχής, λόγω της σεισμικότητάς της σε συνδυασμό με την εγγύτητα της στα ελληνικά σύνορα, προσφέρουν ένα ισχυρό επιχείρημα για την αποτροπή της Άγκυρας, μέσω διεθνών πιέσεων, από το να υλοποιήσει τις πυρηνικές, ειρηνικές – κατά δήλωση – φιλοδοξίες, οι οποίες πολύ εύκολα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε… στρατιωτικές, οι οποίες σε μία τέτοια περίπτωση θα αφήσουν τους «κοιμώμενους» των Αθηνών απλά να παρατηρούν ως συνήθως τα γεγονότα.
Defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: