Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Από το "οι ουρανοί είναι δικοί μας" στη "στρατηγική ψυχραιμία".




Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το δόγμα της «στρατηγικής ψυχραιμίας» του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου σε αριθμούς: σύμφωνα με στοιχεία που ο ίδιος κατέθεσε στη Βουλή,το 2009 είχαμε 1678 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με αναχαιτίσεις που σε 238 περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε εμπλοκές.


Μέχρι τις 31 Νοεμβρίου ,είχαν καταγραφεί 1047 παραβιάσεις αλλά το «κοντέρ» των εμπλοκών κόλλησε στο νούμερο 13! Τι έχει αλλάξει στο Αιγαίο;

Τα αριθμητικά στοιχεία κατατέθηκαν στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θ.Λεονταρίδη ,στην οποία ο αρμόδιος για θέματα άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,άφηνε υπονοούμενα για «υποχωρητική στάση» της Ελλάδας. 
Οι αριθμοί τον δικαιώνουν.
Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε στην απάντησή του ότι ο αριθμός των εμπλοκών «κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων-αναγνωρίσεων εξαρτάται από τη συμπεριφορά του αναχαιτιζόμενου». 

Να υποθέσουμε ότι οι Τούρκοι το 2010 μας «παραβίαζαν» με ...διακριτικότητα; Οι αεροπόροι που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν την τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Είναι κοινό μυστικό ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή,όχι μόνο της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, οι εμπλοκές στο Αιγαίο να «αποφεύγονται». 

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε αποτέλεσε ακόμη μία αφορμή για την υποστήριξη αυτού του τρόπου αντιμετώπισης των προκλήσεων.

Τα καύσιμα για τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών δεν περισσεύουν.

Δεν υποστηρίζουμε ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν αναγνωρίζονται και δεν αναχαιτίζονται. 
Οι πιλότοι μας ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους και οι τεχνολογίες των μαχητικών αεροσκαφών έχουν δώσει πολλές εναλλακτικές δυνατότητες αντιμετώπισης των απειλών. 

Απλά η διαδικασία αυτή δεν έχει καμμία πλέον σχέση με όσα επί δεκαετίες ολόκληρες γνωρίζαμε. 
Οι σκληρές και επίμονες αερομαχίες -τότε που λέγαμε "οι ουρανοί είναι δικοί μας"-  αποτελούσαν περισσότερο μήνυμα αποφασιστικότητας ότι οι ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο θα υποστηριχτούν με κάθε τίμημα.

Τώρα στην εποχή της "στρατηγικής ψυχραιμίας" αυτά αποτελούν παρελθόν.

Η πολιτική της «εξημέρωσης του θηρίου» που τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις ελληνικές κυβερνήσεις περνά σιγά αλλά σταθερά και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. 

Το ερώτημα είναι αν τουλάχιστον έχει το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα. 

Μέχρι τώρα η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.Και γι΄ αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση η επιμονή μας να την ακολουθούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: