Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Wilikeaks:Τι έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής




Η ροή των τηλεγραφημάτων αμερικανών διπλωματών από το Wikleaks  και η προσπάθεια όλων μας να προλάβουμε τη δημοσιοποίηση τους,έχει οδηγήσει σ΄ ένα "ενημερωτικό πανικό" από τον οποίο πιθανότατα εξάγοντα μερικές φορές και λάθος συμπεράσματα.

Η ροή των διαρροών θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμη συνεπώς κάθε τόσο καλό θα είναι να κάνουμε ένα "συμμάζεμα" των πληροφοριών που προέρχονται από τα τηλεγραφήματα .

Το πρώτο "συγκεντρωτικό δελτίο Wikileaks" ακολουθεί:

ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:
  *16 Σεπτεμβρίου 2009.Επικοινωνία αμερικανού  υφυπουργού Εξωτερικών Φ. Γκόρντον και ενόςδιπλωματικού συμβούλου του Ν.Σαρκοζί Τ. Ντέιβιντ Λεβίτ Ο Λεβίτ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές,συντηρητική ή σοσιαλιστική θα είναι σαφώς πιο σταθερή και ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις για τη διαφορά Ελλάδας-Μακεδονίας,σχετικά με το όνομα. 

Αναφέρει ακόμα ότι αν η Μακεδονία όπως την αναφέρει εγκαταλείψει την ιδέα για δημοψήφισμα και η Ελλάδα αλλάξει στάση στο θέμα των διαβατηρίων,όλα θα είναι πιο εύκολα"
*18 Φεβρουαρίου 2010- Άγκυρα.Επαφή αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γ.Μπέρνς και του Τούρκου ομολόγου του Φ.Σινιρλίογλου. 


Ο Τούρκος αναφέρθηκε στις χώρες που αντιδρούν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (Γαλλία-Αυστρία-Κύπρος),κάνοντας λόγο "για χάσμα που βαθαίνει μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και των μουσουλμάνων".
Έγιναν αναφορές στους "ελληνοκύπριους που αδιαφορούν" και για την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στον Ερντογάν,την οποία ο τούρκος υφυπουργός "χαιρέτησε".

*Φεβρουάριος 2010. Στη συνομιλία του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χ.Σέεχοφερ με τον αμερικανό πρέσβη εκφράζονται αμφιβολίες για την "τακτοποίηση του ζητήματος της Ελλάδας".


Η συζήτηση αφορούσε την οικονομική κρίση.
*Ιανουάριος 2010. Τηλεγράφημα αναφέρεται αναλυτικά στο σχέδιο ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ που προέβλεπε κρίση με την Ελλάδα και πραξικόπημα στη Τουρκία.

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ:

*Η πιο πολυδιαβασμένη αναφορά θα είναι μάλλον αυτή που αφορά στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και τις "αδυναμίες" του. Ειδικά μετά από τη δημοσίευση της φωτογραφίας της Ουκρανέζας νοσοκόμας του.



* Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας
Ρόμπερτ Γκέιτς είχε πει στο Γάλλο ομόλογό του, ότι  "το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς τις ΗΠΑ. Η  επιτυχία του όμως θα είναι αμφίβολη".
 *Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας αναφερόμενο στο Ιράν και τα σχέδιά του για πυρηνικά είπε απευθυνόμενος προς τις ΗΠΑ: «Κόφτε το κεφάλι του φιδιού».

*Οι
ΗΠΑ προσπαθούν από το 2007 να πάρουν ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πυρηνικό αντιδραστήρα του Πακιστάν, για να μην υπάρχει καμία δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

*Υπάρχουν και χειρότερα. Η διαφθορά στη κυβέρνηση του Αφγανιστάν αποτυπώνεται στη περίπτωση αξιωματούχου του που βρέθηκε να ταξιδεύει με μια
βαλίτσα που περιείχε 50 εκατομμύρια δολάρια!



*Προσπάθεια των ΗΠΑ να "μοιράσουν" τους κρατούμενους του
Γκουαντάναμο σε διάφορες χώρες.

* Αλλαζονική στάση των
ΗΠΑ έναντι της Γερμανίας το 2007 για να μην εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίο πρακτόρων της CIA.

*Εντολή της ΥΠΕΞ
Χ.Κλίντον να "παρακολουθείται" ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ! Η ίδια είχε ζητήσει προσωπικές και απόρρητες πληροφορίες αξιωματούχων του ΟΗΕ!

*Ανταλλάγματα στην Κίνα για να συναινέσει στην "κατάρρευση¨" της Βόρειας Κορέας και στη δημιουργία ενός κράτους.


* Καταγγελίες ότι η Σαουδική Αραβία παραμένει  κύριος χρηματοδότης της Αλ Κάιντα .


*Απρεπή συμπεριφορά μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.


* Τεχνικές λεπτομέρειες μυστικών συνομιλιών στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-
Ρωσίας για τους πυρηνικούς πυραύλους.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: