Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Πραξικόπημα ήθελαν οι ΗΠΑ το 1981!



Το φόβο που έτρεφαν οι Αμερικανοί για τον Ανδρέα Παπανδρέου αποκαλύπτουν μυστικά αρχεία της CIA, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λ. Οίκου από το 81 και πριν από τις εκλογές που είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.
 
Λίγο πριν τις εκλογές του 81 οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν με τρόμο το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, καθώς λόγω της προϊστορίας τους τον θεωρούσαν εξαιρετικά επιβλαβή για τα αμερικανικά συμφέροντα, σε σημείο που να εξετάζεται το ενδεχόμενο πραξικοπήματος (!). 

Αυτά αποκαλύπτει το βιβλίο 

«CIA: Ο απόρρητος φάκελος για τον Ανδρέα» του ανταποκριτή στις ΗΠΑ Μ. Ιγνατίου και του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Μ. Ευρυβιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. 



Οι ΗΠΑ προτιμούσαν σαφώς να κερδίσει τις εκλογές του 81 ο Ράλλης ενώ θεωρούσαν σταθεροποιητικό παράγοντα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, μόνο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των απόρρητων φακέλων πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ γίνονταν συσκέψεις επί συσκέψεων ενώ η CIA είχε “επικαιροποιήσει” το προφίλ Παπανδρέου, το οποίον θεωρούσαν “παρανοϊκό” και “νευρωτικό” αλλά “εφυή” ωστόσο ικανό να παραπλανήσει τους πάντες και να προσεγγίσει όποιον θέλει ως πολιτικός “χαμαιλέων”.



Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, σε ένα από τα τηλεγραφήματα οι αξιωματούχοι της πρεσβείας σημείωναν: “Ένα πραξικόπημα σχεδόν σίγουρα θα ήταν υπέρ των ΗΠΑ. Τα συμφέροντά μας για τις βάσεις και τις εγκαταστάσεις μας θα ήταν, πιθανόν, εξασφαλισμένα με μια στρατιωτική ή πολιτική δεξιά κυβέρνηση”. 



Οι κακές σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ανδρέα υπήρχαν μέχρι τη θητεία Κλίντον και Μπους – τουλάχιστον σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών που προειδοποιούσαν για τις απόψεις και το χαρακτήρα Παπανδρέου – αλλά είχαν βέβαια και τις ρίζες τους πολύ πριν την ανάληψη εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. 



Ήδη από όταν ο οικονομολόγος γιος του Γ. Παπανδρέου γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε δράση οι ΗΠΑ μέσω πρακτόρων προειδοποιούσαν για το επικίνδυνο στοιχείο, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ.



Χαρακτηρστικά ο πράκτορας Γκας Λάσκαρης Αβρακότος ομολόγησε στον παραγωγό του CΒS Τζορτζ Κράιλ ότι έλαβε εντολή από την Ουάσιγκτον να ενημερώσει τους δικτάτορες της Ελλάδας πως ήταν επιθυμία του προέδρου Λίντον Τζόνσον να αποφυλακιστεί ο Παπανδρέου, ο οποίος είχε συλληφθεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, και ότι αφού τους μετέφερε την επίσημη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης “τους συμβούλευσε να τον σκοτώσουν”... 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: