Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Πεδίο βολής θέλουν το Αιγαίο οι Τούρκοι


Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης (δεξιά), κατά την άφιξη του στην Άγκυρα, όπου τον υποδέχτηκε ο αρχηγός των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Ουγούρ Γιγίτ (αριστερά)
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Ενώ οι φρεγάτες τους κάνουν κρουαζιέρες γύρω από το Σούνιο και τα νησιά μας, αξιώνουν την παραχώρηση μεγάλων, δεσμευμένων «από το Ελληνικό Ναυτικό, περιοχών για την πραγματοποίηση των δικών τους ασκήσεων.

Πέντε ολοκληρες μερες, από us 22 μέχρι τις 26 Νοεμ­βρίου, έμεινε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στην Τουρκία.
Ο αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα προσκεκλημένος του αρχηγού των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ναυάρχου Ουγούρ Γιγϊτ, ωστόσο η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού προκάλεσε εντύπωση, αφού τόσες μέρες απουσίας στο εξωτερικό δικαιολογούνται μόνο όταν πρόκειται για υπερατλαντικές επισκέψεις.
Την ώρα που ο αρχηγός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έφτανε στην Άγκυρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο αντιναύαρχος Γιώργος Καραμαλίκης και ο ναύαρχος Γιγίτ θα συζητήσουν για το εύρος  των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και θα εξετάσουν το ζήτημα του προσδιορισμού ins υφαλοκρηπίδας. 

Η εκδοχή αυτή ενισχύθηκε από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ότι στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος. 

Στις συνομιλίες του αντιναυάρχου Ελευσινιώτη η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν έθεσε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. 

Ο ναύαρχος Γιγίτ, όμως, προσπάθησε με έναν ελιγμό να αποσπάσει τη δέσμευση του Έλληνα αρχηγού ότι η Αθήνα θα εκτρέπει και στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν, για τις ασκήσεις, θαλάσσιες περιοχές στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, που όμως βρίσκονται μέσα σε ελληνικά πεδία βολής.

Η αφορμή δόθηκε όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο αντιναύαρχος Ελευσινιώτης ρώτησε τον Τούρκο αρχηγό για ποιο λόγο οι τουρκικές φρεγάτες παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και φτάνουν να πλέουν 3-4 μίλια από τις ακτές της Αττικής.  Κατά πληροφορίες, ο ναύαρχος Γιγίτ επιφυλάχθηκε να απαντήσει. 

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι τα τουρκικά πλοία κάνουν κρουαζιέρες γύρω από το Σούνιο και τα ελληνικά νησιά παρακάμπτοντας τη λογική της αβλαβούς διέλευσης, ο αρχηγός των τουρκικών ναυτιών δυνάμεων διαμαρτυρήθηκε εμμέσως για το ότι -όπως ισχυρίστηκε- οι ελληνικές δυνάμεις μονοπωλούν τα πεδία βολής στην Άνδρο και την Κρήτη. 

Στις συγκεκριμένες περιοχές, που είναι ενεργοποιημένες σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαιδευτικών γυμνασίων, τον πρώτο λόγο έχουν οι ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

Δικαίωμα
Για την τουρκική στρατιωτική ηγεσία, όπως φάνηκε, η λογική αυτή δεν είναι αποδεκτή, αφού προφανώς θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν το δικαίωμα να ασκούνται στα συγκεκριμένα πεδία βολής. Ιδίως όμως στο πεδίο βολής Κρήτης γυμνάσια μπορούν να κάνουν -εκτός από την Ελλάδα  το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ είναι πραγματικά περίεργο τι είδους ασκήσεις θέλει να κάνει η Τουρκία ανοικτά των Χανίων! 

Επιπλέον, σε πολλές τουρκικές ασκήσεις οι ελληνικές αρχές επιτρέπουν στις τουρκικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τμήματα στο πεδίο βολής Άνδρου, οπότε ο υπαινιγμός του αρχηγού των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων ότι θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς χρήσης σε δύο από τα σημαντικότερα πεδία βολής του Αιγαίου λαμβάνει Ξεχωριστή σημασία και χρήζει λεπτομερούς αξιολόγησης.

Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: