Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Άφιξη της 2ης παρτίδας αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109A3GEA2 στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα (17 Δεκεμβρίου 2010) στις 6 το πρωί και με θερμοκρασία -2°C έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πλοίο “Grande Roma” το οποίο μεταφέρει τη 2η παρτίδα Α/Κ Πυροβόλων M109A3GEA2. Το πλοίο μεταφέρει συνολικά 80 πυροβόλα –δεν χωρούσε περισσότερα – τα οποία φορτώθηκαν από το λιμάνι του Αμβούργου, ενώ καθ’ οδόν βρίσκεται και τρίτο πλοίο της ίδιας εταιρείας που έχει αναλάβει τη μεταφορά, το οποίο και μεταφέρει τα τελευταία 83. 

Η άφιξη της τελευταίας παρτίδας προγραμματιζόταν για τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες μετατίθεται για τις 27 Δεκεμβρίου λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, όπως είναι και η συμβατική υποχρέωση βάσει του συμβολαίου. 
 
Ωστόσο θα συνεχίσουν να έρχονται μέχρι και τον επόμενο Ιούνιο εκατοντάδες τόνοι ανταλλακτικών και αναλωσίμων, αφού όπως μας ανέφεραν αξιωματικοί του Πυροβολικού, κυριολεκτικά «σκουπίζουμε» τα τεράστια στρατηγικά αποθέματα που διέθεταν οι Γερμανοί, μια και το συγκεκριμένο πυροβόλο αποτελούσε για δεκαετίες την αιχμή του δόρατος του γερμανικού πυροβολικού, που διέθετε περισσότερες από 560 μονάδες. 
 

Τα υλικά που αναμένονται είναι ικανά να εξασφαλίσουν για πολλά χρόνια την απρόσκοπτη υποστήριξη όχι μόνο του υπό παραλαβή υλικού αλλά και του υπάρχοντος στόλου των M-109! 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άκρως επιτυχής εκτέλεση της αποστολής στην πρώτη παραλαβή οδήγησε την ηγεσία να αποφασίσει την εκφόρτωση όλου του υλικού στη Θεσσαλονίκη, αντί για την Αλεξανδρούπολη όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. 

Κάθε πυροβόλο, αφού εκφορτωθεί από το πλοίο με ευθύνη και οδηγούς της μεταφορικής εταιρείας, παραλαμβάνεται από στελέχη του Ελληνικού Στρατού στην προβλήτα, γίνεται ο αρχικός έλεγχος πληρότητας και η διαλογή του, ενώ στη συνέχεια φορτώνεται κατευθείαν στους αρματοφορείς που αναχωρούν σε μικρές φάλαγγες προς τις Μονάδες προορισμού.
 
Αφανείς ήρωες και χωρίς να πτοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σήμερα, οι Διοικητές και τα δεκάδες στελέχη της 3η ΤΑΞΥΠ, του 308 ΠΕΒ και φυσικά του Συγκροτήματος Στρατηγικών Μεταφορών που βρίσκονται από το πρωί στην περιοχή του λιμανιού, καθώς και αρκετοί αξιωματικοί του Πυροβολικού από διαφόρους Σχηματισμούς. 
 
Παρά το τσουχτερό κρύο ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος και σε αυτό συντελεί σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση του υπό παραλαβή υλικού, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί άριστη. 
 
Από τα 80 πυροβόλα που αφίχθησαν σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού και ένας μικρός αριθμός στις μονάδες Πυροβολικού της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας και του Α’ ΣΣ. 

Με την άφιξη και της επόμενης παρτίδας και την πλήρη ενεργοποίηση του υλικού, θα προχωρήσει και η τελική κατανομή στις Μονάδες. 
 
Το δυσκολότερο μέρος της αποστολής προβλέπεται να είναι η μεταφορά του υλικού, αφού σχεδόν όλη η βόρεια Ελλάδα είναι καλυμμένη με χιόνι, ιδιαίτερα η περιοχή της Θράκης και του βόρειου Έβρου όπου κατευθύνονται πολλά δρομολόγια.

(Φωτογραφία «ΕΑ&Τ»/ Θ. Η. Γραμματικός)

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: