Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Τουρκία: Το 2013 η έναρξη κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου


Επισημοποιήθηκε το ότι το 2013 η Τουρκία θα ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού της εργοστασίου.
 
Η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας μέσα στο 2013. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έγινε από τα πλέον επίσημα ρωσικά χείλη στην Τουρκία, δηλαδή από τον πρέσβη της Μόσχας στην Άγκυρα, Βλάντιμιρ Ιβανόφσκι.

Εάν οι εργασίες πράγματι ξεκινήσουν το 2013 η Τουρκία θα διαθέτει τον πρώτο επιχειρησιακά ενεργό αντιδραστήρα, το 2018. Ακολούθως τρεις ακόμα μονάδες αναμένεται να κατασκευαστούν, στο εν λόγω εργοστάσιο. Υπενθυμίζεται πως το συνολικό πρόγραμμα αναμένεται να αγγίξει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον Β. Ιβαόφσκι, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, αποτελεί μέρος της συμφωνίας στρατηγικής συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών τον Μάιο του 2010. Η Ρωσία θα κατασκευάσει, μέσω της Atomstroyexport, τέσσερεις συνολικά μονάδες των 1,2GW οι οποίες χρησιμοποιούν αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος VVER, στην ευρύτερη περιοχή της Μερσίνας.

Υπενθυμίζεται πως,  όπως το defence-point.gr έχει ήδη αναφέρει, πριν λίγες ημέρες επικυρώθηκε από την Ρωσία η συγκεκριμένη συμφωνία με αποτέλεσμα η διαδικασία διαπραγμάτευσης να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινάει η περίοδος προετοιμασίας για την έναρξη κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Ας σημειωθεί για ακόμα μία φορά πως η Τουρκία διαπραγματεύεται παρόμοια συμφωνία και με την Νότια Κορέα ενώ η Αθήνα σε όλη αυτή τη διαδικασία πυρηνικοποίησης της Τουρκίας ανταπαντά με την πίεση προς την Ευρώπη για την σύγκληση συμβουλίου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
Defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: