Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

"Ισραηλινοί πύραυλοι σε νησιά του Αιγαίου",αγχώνουν τη Τουρκία!



΄Ενα ενδιαφέρον άρθρο για το πως βλέπουν από την Τουρκική πλευρά την ελληνοισραηλινή συνεργασία και γενικά τα ανοίγματα του Ισραήλ στην περιοχή, δημοσίευσε  η εφημερίδα Yeni Safak.

Το άρθρο του συνεργάτη της κ. Ibrahim Karagul με τον τίτλο « Πύραυλοι του Ισραήλ στα νησιά του Αιγαίου…

Έναντιον ποιου;” εχει την προαναφερθείσα αξία παρά τις αρκετές ανακρίβειες του, όπως π.χ.αυτή για τους S-300.Το άρθρο γράφει ότι καταφθάνουν ''εντυπωσιακές πληροφορίες'' για την εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Τουρκίας στην Μεσόγειο και στα Βαλκάνια - οι δικές μας όμως πληροφορίες λένε οτι πολλά από τα αναφερόμενα είναι φήμες ή προιόν άγχους...

Σχετικά με την Ελλάδα το άρθρο γράφει ότι στην στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας προσετέθη τώρα και κάτι το καινούργιο.

Στο εξής οι ανάγκες των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων θα αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί συμφωνία.

Και συνεχιζει:

Αυτό δε, επειδή τις διαπραγματεύσεις αυτές τις προσδιορίζουν οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και όχι η μεταφορά τεχνολογίας και οι στρατιωτικές ανάγκες.

Πρόκειται για εξασφάλιση στρατιωτικού υλικού σε ένα ευρύ τομέα συμπεριλαμβανομένων και των οπλικών συστημάτων των F-16.Στο μεταξύ διευρύνονται οι στρατιωτικές συμφωνίες που έγιναν παλαιοτέρα.

Η Ελλάδα εγκαταλείπει την παλαιά στάση της κοντά στον αραβικό κόσμο, η οποία συνεχίζεται εδώ και 60 χρόνια. Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε στις 15 Αυγούστου 2010 την Αθήνα. Επίσης ο Έλληνας π/θ και ελληνικές αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν το Ισραήλ. Άνοιξε ο ελληνικός εναέριος χώρος στα ισραηλινά αεροσκάφη…..

Τον Οκτώβριο, οι δύο χώρες - γραφει - πραγματοποίησαν κοινή αεροπορική άσκηση. Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στα ανοιχτά της Κρήτης και στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 100 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη δοκιμάστηκαν και οι πύραυλοι S-300.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη δοκίμασαν να πετάξουν σε βεληνεκές 1900 χιλιομέτρων. Αυτή ήταν μια άσκηση επίθεσης μακρού βεληνεκούς. Μια άσκηση που στρεφόταν σε στόχους όπως το Ιράν….

Εγιναν προετοιμασίες των αεροπορικών αμυντικών συστημάτων S-300 . Το Ισραήλ έκανε επίσης στρατιωτικές συμφωνίες και με τον «Εlλληνοκυπριακο τομέα». Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ  Λίμπερμαν συναντήθηκε επανειλημμένα με τον «Ελληνοκυπριο ΥΠΕΞ».

Οι συμφωνίες συνεργασίας του Ισραήλ δεν περιορίζονται μόνο με την Ελλάδα, αναφερει το αρθρο . Έγιναν συμφωνίες παρόμοιες και με πολλές άλλες χώρες .

Προσελκύει το ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτές είναι χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ασκήσεις με την Ιταλία, ασκήσεις με την Ρουμανία και στρατιωτικές συμφωνίες με την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Σερβία. Οι εναέριοι χώροι όλων αυτών των χωρών άνοιξαν στα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Όλα αυτά αποτελούν εξελίξεις που προκαλούν ενόχληση στην Τουρκία, σημειωνει. Φαινομενικά όλα αυτά φαίνεται να έχουν στόχο το Ιράν, όμως αν τα δει κανείς όλα μαζί, προκύπτει μια εικόνα η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη για την Τουρκία.


Στην Ανατολική Μεσόγειο μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ-«Ελληνοκυπριακου τομέα» και Ελλάδας αποτελεί έναν άξονα Μεσογείου., αναφερει το αρθρο.Επίσης άξονας δημιουργείται με παρόμοιες συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας, Βουλγαρίας , Ρουμανίας ,Ουγγαρίας, Σερβίας και «Μακεδονίας» , στα Βαλκάνια.


Οι ισραηλινές αντιπροσωπείες όπου και αν πηγαίνουν επισημαίνουν τον «τουρκικό κίνδυνο» και αναβιώνουν τις ιστορικές προκαταλήψεις και φόβους.


Το Τελ Αβίβ λέει στην Ρωσία: «στην περίπτωση που δίνετε εσείς όπλα στους εχθρούς του Ισραήλ τότε και εμείς θα εξοπλίσουμε τους εχθρούς της Ρωσίας» και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εχθρικό μπλοκ κατά της Τουρκίας.


Το Ισραήλ , αναφερει το αρθρο, προσπαθεί να περιορίσει τον τομέα δράσης της Τουρκίας. Όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτό δεν είναι πολύ εύκολο για το Ισραήλ.

Στο ερώτημα αν βελτιωθούν οι σχέσεις μετά την ιστορία Μavi Marmara,λέγεται ότι μπορεί μεν να βελτιωθούν προσωρινά , αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να φθάσουν στο παλιό τους επίπεδο. Ισως να βιώσουμε  και μεγαλύτερες κρίσεις.

Αυτήν την στιγμή η Τουρκία θα πρέπει να αποδώσει σημασία σε άλλα θέματα πολύ πιο επείγοντα, όπως στο ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποτε μια μέρα ισραηλινοί πύραυλοι στα νησιά του Αιγαίου στραμμένοι προς την Τουρκία, καταληγει το αρθρο .

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: