Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Μανουσέρ Μοτακί: Η εποχή της παντοδυναμίας των ΗΠΑ τελείωσε

071210-iran
Ο Μανουσέρ Μοτακί, υπουργός εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα την Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Δεκεμβρίου. Στα πλαίσια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με την πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ενώ παραχώρησε και συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους.

Ο "ΕΚ" βρέθηκε εκεί και έθεσε στον Ιρανό ΥΠΕΞ μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Ο Ιρανός υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος για το πρόσφατο επίτευγμα των επιστημόνων της χώρας του, να παράξουν μια εναλλακτική καύσιμη ύλη για την πυρηνική ενέργεια. Με βάση το νέο αυτό δεδομένο θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στην Γενεύη. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της χώρας του, ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της, έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Η μόνη δε κόκκινη γραμμή που μπορεί να μπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι η θέληση του λαού του Ιράν να έχει πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και σε τεχνολογίες οι οποίες πλέον δεν αποτελούν μονοπώλιο των ισχυρών του κόσμου.
Σε ερώτηση του ΕΚ για το αν η071210-iran2 πρόσφατη προσέγγιση Ελλάδος - Ισραήλ και οι στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών θα επηρεάσουν τις σχέσεις Ελλάδος - Ιράν μας απάντησε ότι στην συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Δρούτσα, διαβεβαιώθηκε ότι σκοπός της Ελλάδος είναι η ειρήνη στην περιοχή, για να συμπληρώσει ότι η χώρα του σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει υποχείριο στα παιχνίδια τρίτων δυνάμεων. Η Ελλάδα και η Περσία συμπλήρωσε είναι δύο χώρες με αρχαίους πολιτισμούς και σπουδαίους λαούς. Στην σύγχρονη εποχή θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο μεσολαβητής για τις φιλικές σχέσεις του Ιράν με την ΕΕ. Ενώ τόνισε ότι προτάθηκαν στην ελληνική πλευρά ποικίλες μορφές συνεργασίας στον οικονομικό και κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Πρόθεση της χώρας του είναι να κατασκευαστεί ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος κάλλιστα θα μπορεί να έχει την Ελλάδα ως καταληξή του, κάτι το οποίο θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
Σε άλλη ερωτησή μας, σχετικά με την επιθετικότητα του Ισραήλ σε γειτονικές του χώρες, μας απάντησε ότι αυτό το κράτος η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι αυτή της αντίστασης. Οι πρόσφατες δε συγκρούσεις στην Γάζα και στον ν. Λίβανο απέδειξαν ότι η επιθετικότητα του Ισραήλ μπορεί να νικηθεί μόνο με την αντίσταση των λαών της περιοχής και αυτή η αντίσταση οφείλει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο.

Για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, η θέση του Ιρανού ΥΠΕΞ είναι ότι ακριβώς αυτή η παρουσία και τα όσα προκαλεί δείχνει τα αδιέξοδα και τα λάθη της αμερικανικής πολιτικής. Στο Αφγανιστάν ειδικά, τόνισε, η παραγωγή οπίου πριν την εισβολή των Αμερικανών ανέρχοταν σε μερικές εκατοντάδες τόνους ενώ σήμερα φτάνει τις οκτώ χιλιάδες τόνους. Το Ιράν είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας είπε, για να συμπληρώσει ότι η ειρήνευση στην περιοχή μπορεί να δοθεί μόνο από τους λαούς της περιοχής, χωρίς ξένες επεμβάσεις.
Τελείωσε δε την συνεντευξή του, λέγοντας ότι το Ιράν δεν ζητάει τίποτε περισσότερο από τα νόμιμα δικαιωματά του και δεν θα συναινέσει σε κάτι λιγότερο. Η εποχή που ορισμένες χώρες επέβαλαν την θέλησή τους σε άλλες, έχει τελειώσει. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ισότιμα να συμμετέχουν στην διαδικασία των αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: