Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Παρενόχλησε «σεξουαλικά» Σκόπια, Τουρκία και ΝΑΤΟ και τον αποστράτευσαν!

xarths_skopia
Ο Αντισμήναρχος Ηλίας Λαγωνίκας αποστρατεύτηκε με τη «ρετσινιά» του… Greek lover επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει Νατοϊκές ανθελληνικές εντολές  

Τα όσα αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Wikileaks είναι ενδεικτικά του πως αντιμετωπίζουν τους «συμμάχους» του οι… πλανητάρχες Αμερικανοί. 

Η παρακάτω πολύ… διδακτική ιστορία μπορεί να φάνταζε σε μερικούς μέχρι χθες ως «υπερβολική», αλλά μόνο τέτοια δεν είναι. 

Αντίθετα θα διαπιστώσετε πως το αδίστακτο σύστημα των ΗΠΑ κινεί τα νήματα, καταστρέφοντας προσωπικότητες και σπιλώνοντας υπολήψεις όσων αντιστέκονται. 

Με τη «συνεργασία» πάντοτε των εγχώριων «yes man», που σκύβουν το κεφάλι προσδοκώντας τη δική τους ανέλιξη.
Αλλά ας πάμε στα γεγονότα. Μεταφερόμαστε χρονικά τον Αύγουστο του 2007. 

Ο αντισμήναρχος Ηλίας Λαγωνίκας υπηρετεί στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη AWACS (σ.σ. πρόκειται ουσιαστικά για ιπτάμενα ραντάρ) στη βάση του Γκεζελκίρχεν, στη Γερμανία. 

Τότε τον καλεί στο γραφείο του ο Διοικητής της πρώτης μοίρας – όπου ανήκει ο κ. Λαγωνίκας – James Casey (αντισμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ) και ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατηγορεί για «σεξουαλική παρενόχληση» εις βάρος γυναικών συναδέλφων του, βασιζόμενος σε μια ανυπόγραφη καταγγελία της Πορτογαλίδας αντισμηνάρχου Tereza Bastos. 

Του ζήτησε μάλιστα να υπογράψει επί τόπου ότι έλαβε γνώση (και ουσιαστικά αποδέχεται) τις εν λόγω κατηγορίες. O κ. Λαγωνίκας φυσικά αρνήθηκε και ξεκίνησαν οι… τοιχοκολλημένες επιστολές. 

Ο Casey στην επιστολή του προς τον Έλληνα αντισμήναρχο με θέμα «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ» και ημερομηνία 23 Αυγούστου 2007, τον κατηγορεί ότι «πληροφορήθηκα για δυο περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ενόσω είστε τοποθετημένος στην Πρώτη Μοίρα. Επιπλέον, ερεύνησα ο ίδιος προσωπικά και βρήκα ότι άλλα περιστατικά συνέβησαν ενόσω ήσασταν τοποθετημένος στο ATS».

Έχει αξία να δούμε και τις… κατηγορίες που του αποδίδουν οι γυναίκες αξιωματικοί του ΝΑΤΟ. Η Tereza Bastos επικαλείται σεξουαλική παρενόχληση επειδή ο κ. Λαγωνίκας σε γεύμα της μίλησε για την οικογένειά του και στο τέλος επέμενε να πληρώσει το λογαριασμό (εγκληματικό λάθος δεν βρίσκετε;), ενώ η Αμερικανίδα Moriah Herazo του καταλογίζει ότι της προσέφερε ένα μπουκάλι νερό χωρίς εκείνη να το θέλει (αυτός και αν είναι ο ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης!). 

Σημειωτέον ότι μόνο δυο από τις πέντε «καταθέσεις» έχουν δοθεί ενόρκως με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το δίκαιο της διαδικασίας. 

Όπως αντιλαμβάνεστε ο κ. Λαγωνίκας έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας ή για να το θέσουμε καλύτερα δεν είναι… greek lover!
awacsΠαρά ταύτα, η αντίδρασή του ήταν άμεση. 
Έστειλε επιστολή στις 30 Αυγούστου στην οποία αναφέρει: «Σχετικά με το πρώτο περιστατικό αναφέρω ότι μετά την τοποθέτησή μου στην 1η Μοίρα των Αφων Ε-3Α το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου ενώ συζητούσα τις διαφορές και τα χαρακτηριστικά του προγράμματος εκσυγχρονισμού των Αφων Ε-3Α με την συνάδελφό μου και εκπαιδεύτρια της Μοίρας μου της πρότεινα να συνεχίσουμε την συζήτησή μας κατά την διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος στον χώρο του εστιατορίου της Μονάδας, πρόταση την οποία απεδέχθη. 

Κατά την διάρκεια του γεύματος η συζήτηση περιήλθε επίσης σε γενικά θέματα και απόψεις για τον τρόπο ζωής στην Γερμανία και παράλληλα συγκρινόμενη με την ζωή στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση δεν ανέφερα το παραμικρό στην εν λόγω συνάδελφό μου που θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ή να θεωρηθεί ως παρενόχληση με οποιαδήποτε έννοια.

Μετά το γεύμα αποχωρήσαμε για το γραφείο στην Μοίρα  για να συνεχίσουμε την εκπαίδευση μου ενώ ουδέποτε μου αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας ή και τις επόμενες εβδομάδες κάποιο παράπονο ή πρόβλημα γενικότερα για την εν γένει στάση μου κατά την διάρκεια του γεύματος από την συγκεκριμένη συνάδελφο.

Οσον αφορά το δεύτερο περιστατικό αναφέρω ότι, μετά την λήξη του Link Seminar πρότεινα στους περισσότερους παρευρισκόμενους συμμετέχοντες σε αυτό συμπεριλαμβανομένων του Ελληνα συναδέλφου μου Σγου (ΕΑ) Κοτσινονό Θεοχάρη που υπηρετεί στο CAOC 7 και της αντιπροσώπου της Πορτογαλίας που υπηρετεί στο CAOC 10 να μεταβούμε για φαγητό στην Λέσχη των Αξιωματικών της Μονάδας πρόσκληση την οποία απεδέχθησαν οι δύο παραπάνω αναφερόμενοι συνάδελφοι πλην όμως ο παραπάνω αναφερόμενος Ελληνας Αξ/κος μου ανέφερε ότι είχε σκοπό να αγοράσει κάποια αναμνηστικά δώρα πρωτίστως και μετά θα μας συναντούσε στην Λέσχη εάν είχε χρόνο.

Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτή η προσέλευσή του στο γεύμα και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του μου ανέφερε ότι μας περιμένει στο NSU/GR. Αμέσως μετά το γεύμα αναχωρήσαμε για το κτίριο των NSUs, εκεί όπου η συνάδελφος αφού με ευχαρίστησε για το γεύμα με αποχαιρέτησε και μετέβη στο γραφείο του έθνους της χωρίς να μου αναφέρει κάτι όσον αφορά την συζήτηση που είχαμε καθώς και την εν γένει στάση μου ή συμπεριφορά μου κατά την διάρκεια αυτού.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να αναφέρω ότι στα πλαίσια του πνεύματος της καλής συνεργασίας, της φιλίας και της κοινωνικότητας που υφίσταται στο  κοινωνικό περιβάλλον του Ε-3Α Component έχω παραθέσει γεύμα ή δείπνο προγραμματισμένα ή απρογραμμάτιστα σε άλλες τέσσερις (4) τουλάχιστον διαφορετικές συναδέλφους ή πολιτικούς υπαλλήλους οι οποίες εργάζονται σε γραφεία εξυπηρέτησης του προσωπικού των οποίων την μαρτυρία άμεσα επικαλούμαι προκειμένου να αναφέρουν εάν παρενοχλήθηκαν κατά την διάρκεια ή μετά το πέρας του γεύματος.

Επειδή οι παραπάνω καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση όχι απλά είναι παντελείς ψευδείς και ανυπόστατες αλλά και δεν συνάδουν με την προσωπικότητά μου, το ήθος μου και την ιστορία μου στην Πολιτική Αεροπορία καθώς του ότι με θίγουν και με διασύρουν ως Αξ/κο, ως άνθρωπο και ως οικογενειάρχη και λόγω του ότι, κατά την προσωπική μου εκτίμηση καθίστανται υποβολιμαίες αφού υποβλήθηκαν  μετά από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος επιθυμώ την διενέργεια ΕΔΕ καθώς και την χρήση  οποιουδήποτε άλλου νόμιμου μέσου που θα αποδείξει τον βάσιμο των αναφερομένων μου στην παρούσα αναφορά καθώς και την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας μου τόσο στην υπηρεσία όσο και στο Ε-3 Component».

Επίσης, στις 4 Σεπτεμβρίου, μέσω δικηγορικού γραφείου της Κολωνίας με εκπρόσωπο τον Κωνσταντίνο Ψεφτελή, αφού καυτηριάζεται το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ του αρνήθηκε το δικαίωμα της έννομης ακρόασης, ενώ παράλληλα υιοθετήθηκαν αναπόδεικτοι ισχυρισμοί που δεν ερευνήθηκαν ποτέ στο πλαίσιο δικονομικών διατάξεων, ζητά να του αποσταλεί ο φάκελος των καταθέσεων και να ακολουθήσει η υπόθεση τη νομική οδό.

Το ΝΑΤΟ στις 17 Σεπτεμβρίου του απαντά ουσιαστικά ότι «οι τυχόν πειθαρχικές ενέργειες αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των Ελληνικών δυνάμεων». Όπερ και εγένετο! Με απόφασή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (με αρχηγό τότε τον κ. Γιάγκο, κρατήστε το αυτό) ζητά τον επαναπατρισμό του με την αιτιολογία ότι «δεν απέδωσε»! 

Κι όμως στο επίσημο Νατοϊκό «πιστοποιητικό εκπαίδευσης» πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Λαγωνίκας έχει αριστεύσει στις εξετάσεις αναγράφεται επί λέξει: «Ο ΑΣΜΧΟΣ (OF-4) Λαγωνίκας εργάστηκε και μελέτησε πολύ σκληρά καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, αφιερώνοντας πολλές ώρες στη μελέτη και την προετοιμασία αποστολών».

Επιπλέον όλες οι εκθέσεις αξιολόγησής του αναφέρουν πως είναι «εξαίρετος» στα καθήκοντά του και «πρόκειται περί αρίστου αξιωματικού με άριστες προοπτικές εξέλιξης». Πως, λοιπόν, ο κ. Λαγωνίκας ξαφνικά έγινε «ανεπαρκής»; Δεν έπρεπε το ΓΕΑ να περιμένει τουλάχιστον να απολογηθεί ο αντισμήναρχος; Με ποια στοιχεία αποφάσισε τον επαναπατρισμό του;

xarths_skopia_eksofylloΚαι τώρα πάμε στα… πραγματικά περιστατικά. Ο αντισμήναρχος Ηλίας Λαγωνίκας ουσιαστικά πλήρωσε τον πατριωτισμό του. 

Και εξηγούμαστε. Πολλές Αεροναυτικές Εκδόσεις και Αεροπορικοί Χάρτες Ναυτιλίας του ΝΑΤΟ περιείχαν το όνομα MACEDONIA αντί του FYROM για το Κράτος των Σκοπίων, με αποτέλεσμα οι Ελληνες Αξιωματικοί να είναι αναγκασμένοι να αποδεχθούν το όνομα MACEDONIA κατά την διάρκεια των αεροπορικών ασκήσεων που αφορούσαν στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Ο Ηλίας Λαγωνίκας, όμως, έκανε το… μοιραίο λάθος. Αντιστάθηκε και διαμαρτυρήθηκε έντονα και σε προσωπικό επίπεδο, τόσο στον Αμερικανό Διοικητή της 1ης Μοίρας, Αντισμήναρχο James Casey (τον θυμάστε τον κύριο έτσι;), όσο και στους Αμερικανούς εκπαιδευτές του για το είδος των βοηθημάτων αυτών τα οποία ανεπίτρεπτα ωθούσαν να αποδεχθούν οι Έλληνες αξιωματικοί το όνομα MACEDONIA αντί του FYROM κατά την διάρκεια των επιχειρησιακών τους δραστηριοτήτων.

xarths_skopia_2Η θέση, μάλιστα, των Αμερικανών Αξιωματικών ήταν ότι η χώρα τους έχει αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων ως MACEDONIA και ότι το γεγονός αυτό δεν πρέπει να τίθεται ως θέμα, διότι ανήκουμε στο ΝΑΤΟ!!!
Αλλά ο κ. Λαγωνίκας διέπραξε κι άλλο ένα… ολέθριο σφάλμα. Διαμαρτυρήθηκε στους αλλοδαπούς εκπαιδευτές του για το γεγονός της ύπαρξης μονίμων και αυθαιρέτων τουρκικών περιοχών αεροπορικών ασκήσεων εντός του Αιγαίου Πελάγους, οι οποίες συμπεριέχονται στο Εγχειρίδιο Περιοχών Αναχαιτήσεων (WEAPONS AREA BOOK/ WAB) του Ε-3Α Component (πρόκειται για τα γνωστά σε εμάς AWACS) στην σελ. TU-5-2.

Το γεγονός αυτό του δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων του ως Tactical Director (Αρχηγός Αποστολής Αεροσκάφους Ε-3Α) εν ώρα πτήσης πάνω από την Τουρκία, διότι ήταν αναγκασμένος από την φύση της αποστολής να αποδεχθεί τις αυθαίρετες πτήσεις Τουρκικών Αεροσκαφών και να συνεργαστεί τόσο αυτός όσο και το προσωπικό που διηύθυνε στην πτήση του, με τα τουρκικά αεροσκάφη που διενεργούσαν παράνομα πτήσεις εντός του Ελληνικού εναέριου χώρου, χωρίς αυτά να έχουνε εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση τη νόμιμη άδεια πτήσεως.

xarths_aigaioΌλα τα ανωτέρω αφορούσαν αποκλειστικά τα καθήκοντά του ως Tactical Director του αεροσκάφους Ε-3 Α και επειδή μετά από λεπτομερή έλεγχο διαπίστωσε ότι ούτε η Υπηρεσία, ούτε το ΝΑΤΟ παρείχε εγγράφως νομικής φύσεως κάλυψη σε περίπτωση… ατυχήματος (βλέπε περίπτωση Κωνσταντίνου Ηλιάκη) ιδιαίτερα στον Tactical Director, γνωστοποίησε στον Αμερικανό Διοικητή της 1ης Μοίρας, Αντισμήναρχο James Casey, ότι δεν δύναται να συμμετάσχει σε εκτέλεση τέτοιας αποστολής, μέχρις ότου η Υπηρεσία του διαβιβάσει γραπτές διευκρινιστικές οδηγίες που θα καλύπτουν το Εθνικό αυτό θέμα. 

Τη συνέχεια την ξέρετε…
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Ο κ. Λαγωνίκας μη μπορώντας να υπομείνει τον εξευτελισμό του παραιτήθηκε από το Σώμα της Αεροπορίας. 

Και η Αεροπορίας για να τον… ανταμείψει τον έκρινε «στάσιμο» και δεν τον προήγαγε κατά ένα βαθμό, δηλαδή σε Σμήναρχο, όπως είναι το σύνηθες για όσους αποστρατεύονται. 

Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), μάλιστα, τον έκρινε οριστικά «διατηρητέο» στο βαθμό του αντισμηνάρχου με απόφασή του στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Πρόεδρος του ΣΑΓΕ, μαντέψτε ποιος είναι; Ναι ο Πτέραρχος Γιάννη Γιάγκος, που πλέον φέρει το βαθμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

nato_information_2Εν κατακλείδι. Πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της – ρωτήστε και τον Σταύρο Λάλα που φυλακίστηκε 14 χρόνια στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδος και το ελληνικό κράτος συνεχίζει να τον έχει γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων του – προκύπτουν και δυο ερωτήματα ουσίας. Τι ακριβώς πανηγύριζε ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 όταν έθετε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που οι επίσημοι ΝΑΤΟϊκοί χάρτες τους αναγράφουν ως «MACEDONIA»; 

  Και τι ακριβώς εννοούσε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν απέκλειε την συγκυριαρχία στο Αιγαίο με την Τουρκία, από τη στιγμή που ανερυθρίαστα επιβάλλεται σε Έλληνες αξιωματικούς να… συντονίζουν τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου υπό τη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα;

Ως αποτέλεσμα, μάλιστα, της παραπάνω τακτικής, έφτασε ο διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, Ραλφ Τζόντις, να αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου από τα σχέδια της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Noble Aspect! 

Επικαλούμενος, λοιπόν, τώρα τις περίφημες Aegean Policy Guidance (τις Διαδικασίες για την Πολιτική του Αιγαίου), οι οποίες έχουν να ανανεωθούν από το 2006 και με τις οποίες καλούνταν οι ΝΑΤΟϊκοί επιτελείς να εξαιρούν από τον σχεδιασμό ασκήσεων και άλλων ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Τζόντις όχι απλά αποκλείει το ανατολικό Αιγαία, αλλά ολόκληρο το πέλαγος. 

Η Αθήνα, βέβαια, πήρε την απόφαση να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις από την άσκηση αλλά κατόπιν εορτής μιας και πριν λίγες ημέρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ… ξεχάσαμε να θέσουμε θέμα αναθεώρησης των όρων με τους οποίους επιστρέψαμε στο ΝΑΤΟ και οι οποίοι σαφώς ευνοούσαν το έδαφος για νέες διεκδικήσεις των Τούρκων στην περιοχή. Αυτή κι αν ήταν… σεξουαλική παρενόχληση κύριε Γιάγκο!

antigrafoΤο πιστοποιητικό εκπαίδευσης που συνέταξαν  ο Αντισμήναρχος Vittorio Borsi ITAF (Italian Air Force/ Ιταλική Πολεμική Αεροπορία) και ο Αντισμήναρχος Angelo Piccillo ITAF  για το χρονικό διάστημα από 12 Ιουνίου 2006 έως 30 Απριλίου 2007 προκύπτει και αποδεικνύεται τόσο η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Ηλία Λαγωνίκα όσο και η ανταπόκρισή του στην επιχειρησιακή εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται δε στο ανωτέρω πιστοποιητικό ότι «ο ΑΣΧΟΣ Λαγωνίκας Ηλίας (ΟF-4) εργάστηκε και μελέτησε πολύ σκληρά καθ’ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσής του αφιερώνοντας πολλές ώρες στην μελέτη και την προετοιμασία αποστολών».

Ποιος είναι ο Γιάννης Γιάγκος
Για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Γιάννης Γιάγκος, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε καλός αξιωματικός ή καλός πιλότος. Το αντίθετο ισχύει. Όμως ο καμπίσιος Λαρισαίος αποδεικνύεται κομφορμιστής, άτολμος ως αρχηγός και αμφιβόλου σταθερότητας, ενώ είναι παραπάνω από εμφανές ότι αδυνατεί να επιβάλλει στα επιτελεία και ιδιαίτερα στο ΓΕΣ (όπου τον αμφισβητεί ανοικτά ο Φράγκος Φραγκούλης) και στο ΓΕΑ (υπάρχουν τριβές με τον αρχηγό Βασίλη Κλόκοζα, έναν καλό αξιωματικό, χαμηλών τόνων) την αναδιοργάνωση. Ο Γιάννης Γιάγκος, διετέλεσε αρχηγός ΓΕΑ από τις 26 Ιανουαρίου 2007, έως τις 6 Αυγούστου 2009. Υποστήριξε, δε, ενθέρμως, την ενεργοποίηση της option για τα δέκα επιπλέον F-16, ενώ αργότερα, όταν το παραπάνω δεν πέρασε, υποστήριξε τον εκσυγχρονισμό 30 και πλέον F-16.
Δεν του βγήκε του Γιάννη Γιάγκου, λόγω των αντιδράσεων του Βασίλη Κλόκοζα και του ΓΕΑ, που δεν θεώρησε το θέμα «υψηλής προτεραιότητας». Εκεί, εντάθηκαν και οι προστριβές... Τώρα: ο τελευταίος, «πίεσε», λένε οι κακές γλώσσες στο ΓΕΑ, και για το θέμα των μεταχειρισμένων P-3Β, που στη φάση που βρίσκεται η οικονομία, δεν έπρεπε φυσικά να αποκτηθούν, καθώς δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προτεραιότητα. Άλλωστε, οποιοδήποτε παλιό αεροσκάφος μπορεί με την προσθήκη μερικών συσκευών, να μετατραπεί σε αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας... Ψιλά γράμματα; Ίσως. Τώρα τα περί χαμένου χαρτοφύλακα έξω από γνωστό εστιατόριο στο Ψυχικό, την προ-ΝΔ εποχή, είναι κακεντρέχειες, λένε συνεργάτες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: