Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τεύχος Δεκεμβρίου


Αποκαλυπτικές αναλύσεις, αποκλειστικότητες αφιερώματα και ρεπορτάζ από τους σχηματισμούς και τις μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων περιέχονται στο τεύχος Δεκεμβρίου της "Στρατιωτικής Ισορροπίας και Γεωπολιτικής" που κυκλοφορεί σήμερα.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

ΑΥΤΟΕΞΑΙΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ!
Αποκαλύπτουμε ότι η Αθήνα δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει μια συναλλαγή με την Άγκυρα η οποία ναι μεν θα εμφανίζεται να δικαιώνει πάγιες ελληνικές θέσεις για το καθεστώς του Αιγαίου, θα καταλήγει όμως στην απεμπόληση ουσιαστικότατων κυριαρχικών δικαιωμάτων...


ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΜΥΝΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τα τελευταία 40 χρόνια το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας. Σε ένα εκτεταμένο αφιέρωμα παρουσιάζουμε τα δεδομένα της άμυνας του Αρχιπελάγους. Στο πρώτο μέρος αναλύουμε τα τουρκικά σχέδια κατάληψης ελληνικών μεγάλων και ενδιάμεσων νήσων και μικρονησίδων τα οποία σε συνδυασμό με τη συστηματική υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αποκτήσει τέτοια ποιοτική και ποσοτική υπεροχή ώστε να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της στο Αιγαίο.
Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο επιβάλλουν την άμεση αναδιοργάνωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τον  εκσυγχρονισμό των μέσων και την ενίσχυση του υφιστάμενου προσωπικού. Ποιά θα είναι όμως η αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε μια ενδεχόμενη επίθεση και ποιο το πραγματικό μέγεθος της απειλής; Τι επιπλέον μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιες έξυπνες και προσιτού κόστους λύσεις θα μπορούσαν να υιοθετηθούν.

Ο κρίσιμος ρόλος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας  και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στα επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης τουρκικής επίθεσης. Οι εφεδρείες από την ηπειρωτική χώρα αποτελέσουν το κλειδί για επιτυχή εκδίωξη του εισβολέα!



ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ


ΔΟΜΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 2011-2025: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ, ΝΑΥΤΙΚΟ & ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Παρουσιάζουμε τις προσαρμογές που έκαναν τα Γενικά Επιτελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις προτάσεις τους για τη Μελλοντική Δομή Δυνάμεων 2011-2025 ώστε να προσαρμοστούν στα δεδομένα που επιβάλλει η δυσχερής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Η ύφεση πλέον έχει κτυπήσει για τα καλά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.


ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΒΥΘΟΥ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ: ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΚ
Παρακολουθήσαμε σε απόσταση αναπνοής επιχειρησιακή εκπαίδευση στελεχών της Διοίκησης Υποβρυχίων Κατσαστροφών (ΔΥΚ) του αρχηγείου Στόλου, κάτω από τη θάλασσα και πάνω σε νησιά, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας από τους «πολεμιστές βυθού-επιφανείας»…


ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Παρουσιάζουμε τις τακτικές που ασκήθηκαν Έλληνες και Ισραηλινοί, όταν πριν από λίγες εβδομάδες ισραηλινά ελικόπτερα Apache μαζί με μεταφορικά Blackhawk προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας με σκοπό να υλοποιήσουν άσκηση στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας. Τι πραγματικά περιελάμβανε το πρόγραμμα; Τι τακτικές και τι όπλα χρησιμοποιούν τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας για να εξουδετερώσουν την απειλή που αντιπροσωπεύουν τα τουρκικά επιθετικά και μαχητικά ελικόπτερα;


ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η υιοθέτηση τακτικών των Ταλιμπάν από τις ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και η προσαρμογή στα δικά τους επιχειρησιακά δεδομένα δεικνύει την νέα φιλοσοφία των ειδικών αποστολών. Να περνάς απαρατήρητος...  


ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΙ: Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ROBO-COP ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Η προσπάθεια για να ανακουφιστεί ο μέσος πεζός στρατιώτης από το βάρος των υλικών που μεταφέρει στο φόρτο του και είναι αναγκαία για να πολεμήσει και να επιβιώσει έχει αρχίσει από τη δεκαετία του 1960. Σήμερα η εν λόγω τεχνολογία είναι όχι μόνο εφικτή  αλλά και λειτουργική, αποδεικνύοντας ότι το σενάριο της ομώνυμης ταινίας τα τέλη της δεκαετίας του 1980 δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία αλλά πραγματικότητα.


DATA LINK MANAGEMENT CELL (DLMC)
Οι σύγχρονες απαιτήσεις διακλαδικότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των Κλάδων, στο πλαίσιο συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων και ασκήσεων, καθιστά αναγκαία την αναδιανομή των πληροφοριών μεταξύ των δυνάμεων μέσω ζεύξεων (links) που τις υποστηρίζουν. Οι σύγχρονες απαιτήσεις διακλαδικότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των Κλάδων, στο πλαίσιο συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων και ασκήσεων, καθιστά αναγκαία την αναδιανομή των πληροφοριών μεταξύ των δυνάμεων μέσω ζεύξεων (links) που τις υποστηρίζουν. Η αναδιανομή των πληροφοριών επιτυγχάνεται μέσω δικτυοκεντρικών διακομιστών (network centric hubs/forwarders), που έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας στο σύνολο ή σε συγκεκριμένο υποσύνολο των ζεύξεων και δυνατότητα αναδρομολόγησης (forwarding) των πληροφοριών μεταξύ των ζεύξεων σε πραγματικό χρόνο. Σας παρουσιάζουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου διακλαδικού δικτύου διαχείρισης συστημάτων ζεύξης δεδομένων και διανομής πληροφοριών, εξετάζοντας παράλληλα τις ελληνικές προοπτικές.


ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ: ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ
Μέσα από μια πραγματική ιστορία με φανταστικά πρόσωπα, αποδεικνύεται η τραγική ελληνική πραγματικότητα όπου ότι τα «κινητά αρτοποιεία εκστρατείας» θεωρούνται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ως «αμυντικά υλικά»  που συμβάλλουν στην ασφάλεια και άμυνα της χώρας ενώ σε υπουργική απόφαση που εγκρίθηκε από επιτροπή «σοφών» του ΥΠΕΘΑ αντί να παραπέμπει στον «Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο» της ΕΕ, παρέπεμπε στις «τιμές ανταλλαγής του ευρώ». 



ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΜΕΣΩ… ΜΕΡΣΙΝΑΣ!
Η ΣΙ&Γ αποκαλύπτει το σχέδιο για τη δημιουργία όχι απλώς ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους αλλά και της συστηματικής διαδικασίας εποικισμού από κουρδικούς πληθυσμούς της περιοχής των Αδάνων και της Μερσίνας, που θα αποτελέσουν τον διάδρομο για την έξοδό του στη Μεσόγειο Θάλασσα.


Η ΝΕΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η Τουρκία εφαρμόζει μια νέα εξωτερική πολιτική με πολλαπλούς γεωπολιτικούς στόχους, αποσκοπώντας να αναχθεί σε μια από τις δέκα μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2023. Πως αυτό επηρεάζει τα εθνικά μας συμφέροντα;


ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Μια πολυδιάστατη σύγκρουση με εκρηκτικές τοπικές και παγκόσμιες διαστάσεις, απότοκο του Πολέμου της Κορέας (1950-1953). Οι λεπτομέρειες είναι πολλές και εν πολλοίς άγνωστες, οπότε οι αιτίες της πρόσφατης, παραλίγο, ανάφλεξης είναι πολύ περισσότερες από όσες βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας.
Defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: