Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Η κορτιζόνη σκότωσε την Κάλλας


Μια σπάνια ασθένεια και η μακρόχρονη λήψη κορτιζόνης φαίνεται ότι προκάλεσαν τον πρόωρο χαμό της μεγάλης Ελληνίδας υψιφώνου.

Η ειρωνεία της μοίρας έγκειται στο γεγονός ότι η Μαρία Κάλλας φαίνεται ότι προσεβλήθη από ασθένεια παρεμφερή με αυτήν που οδήγησε στον θάνατο τον αγαπημένο της Αριστοτέλη Ωνάση.

Αν και η ανακοπή καρδιάς από την οποία πέθανε αποδόθηκε στο ότι αυτή «ράγισε» εξαιτίας της εγκατάλειψής της από τον Έλληνα Κροίσο, νέες μελέτες φέρνουν στο φως τα πραγματικά αίτια θανάτου της «Θείας».

Οι Ιταλοί επιστήμονες  Φράνκο Φούσι και  Νίκο Παολίλο μελέτησαν  ηχογραφήσεις της σοπράνο και την αλλοίωση της φωνής της μέσα στο χρόνο,  χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. 

Οι δυο επιστήμονες  εξετάζοντας  ταυτόχρονα και την καταβολή που παρουσίαζε συνολικά ο οργανισμός  της Κάλλας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έπασχε από μια σπάνια ασθένεια  που επηρεάζει τους μυς και τους ιστούς και συμπτωματικά αντιμετωπίζεται με κορτιζόνη.

Η μακρόχρονη λήψη κορτιζόνης μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Συνεπώς, κατέληξαν οι Ιταλοί επιστήμονες  η Μαρία Κάλλας πέθανε από ανακοπή καρδιάς, συνεπεία της εκφυλιστικής νόσου από την οποία έπασχε.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: