Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Πού πήγαν τα χρήματα από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης;Χριστούγεννα της ανέχειας, των συσσιτίων και της οργής



Υπό κανονικές συνθήκες, το άλμα θανάτου μέσα στο ρουμανικό κοινοβούλιο θα είχε σηκώσει τον κόσμο στο ποδάρι.  Θα είχε γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου.

Χριστουγεννιάτικα, εποχή που όλα είναι γιορτινά και όλες οι σκοτούρες μετατίθενται για τον επόμενο χρόνο, μια τέτοια πτώση όπως αυτή του Ρουμάνου εργαζόμενου – και μάλιστα μέσα σε αίθουσα κοινοβουλίου - έπρεπε να είχε προκαλέσει κρότο μεγαλύτερο και από εκείνον μιας βόμβας μεγατόνων.

Και όμως.  Το γεγονός, συνοδευόμενο από μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες, συνέβη και πέρασε, όπως τόσα άλλα, μέσα σε ένα κλίμα γενικής απάθειας που έχει καταλάβει ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν καταφύγει σε δανεισμούς τύπου μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, συμπεριφέρονται σα να μην συμβαίνει τίποτε, σα να μην έχει συμβεί τίποτε.

Η φτώχεια, η αδυναμία του κόσμου να ανταποκριθεί ακόμη και στις πιο βασικές ανάγκες του, η απογοήτευση μέσα στην οποία έχουν βυθιστεί ολόκληροι λαοί, δεν μετράνε.

Οι διοικούντες κοιτάζουν μόνο προς την επόμενη δόση του δανείου. Δεν βλέπουν ούτε πίσω, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ούτε μπροστά, ώστε να μας εξηγήσουν πότε θα βγούμε από την στενωπό.

Η Πορτογαλία και η Ουγγαρία υποβαθμίστηκαν ξανά, η Ελλάδα απειλείται με νέα υποβάθμιση, η Ιρλανδία κατέρρευσε, η Πολωνία ζητά μεγαλύτερο δάνειο, η Σερβία έχει επίσης λάβει δάνειο από το ΔΝΤ.

Ειδικά αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι εξοργιστικά.  Οι εικόνες από την διανομή τροφίμων από τους δήμους και τις οργανώσεις εθελοντών δεν μας παρηγορούν. Μας εξοργίζουν.

Μια χώρα στην οποία εισέρρευσε πακτωλός χρημάτων κατόρθωσε να οδηγήσει τον λαό της στα συσσίτια.  Τα στοιχεία είναι εξοργιστικά και στοιχειώνουν τα Χριστούγεννά μας:

Την περίοδο 1985-1987 η Ελλάδα εισέπραξε από την ΕΕ το ποσό (ένα είδος δώρου) του 1,2 δις εκιού.  Ακολούθησε το πρώτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (1988-1993) με 8 δις εκιού. Ακολούθησε το Β΄ ΚΠΣ (1994-1999) με 17,5 δις ευρώ. Μετά ήλθε το Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006, που τελικά ολοκληρώθηκε το 2009) με 25 δις ευρώ.  Τώρα βρισκόμαστε στο ΕΣΠΑ, που κατ’ ουσίαν αποτελεί το πέμπτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Μάλιστα, από απολογιστική έκθεση της Κομισιόν για την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, προκύπτει ότι  η Ελλάδα εισέπραξε αναλογικά τα περισσότερα κοινοτικά κονδύλια από κάθε κράτος-μέλος μέσω του Γ΄ ΚΠΣ.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι άλλες εκθέσεις. Αυτές που μιλούν για όργιο κακοδιαχείρισης και παρατυπιών.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μιλούμε για Χριστούγεννα της οργής.  Οι Έλληνες δεν θα ησυχάσουν αν δεν δουν και στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα άλμα στο κενό. Όχι εργαζόμενου, αλλά κάποιου εκ των υπευθύνων, επιτέλους!
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: