Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗΣΤΟ «ΦΩΣ» ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ






Ξεκινάνε οι ανασκαφές στην Ιθάκη μέσα στον Δεκέμβριο και οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές, εφόσον ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Αθανασίου-Σχολή Ομήρου ταυτίζεται με το ανάκτορο του Οδυσσέα. 
Κατά την διάρκεια αρχαιολογικής ημερίδας, ο καθηγητής της προϊστορικής αρχαιολογίας, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την «ανακάλυψη» του Οδυσσειακού ανακτόρου επιζητώντας την έναρξη ανασκαφών.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ένα εύρημα που τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα είναι και μία κρήνη, η οποία χρονολογείται το 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας.

Στην Ιθάκη υπάρχει μία περιοχή κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος που σήμερα ονομάζεται Σχολή Ομήρου. 


Στην τοποθεσία πολλοί πραγματοποίησαν ανασκαφές, μεταξύ των οποίων και ο Ε. Σλήμαν, διαισθανόμενοι προφανώς ότι κάτι σημαντικό υπάρχει εκεί.

Η αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κλήθηκε μετά 60 χρόνια να συνεχίσει τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει στις αρχές του αιώνα η Βρετανική Αρχαιολογική σχολή.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για την έναρξη των ανασκαφών μέσα στον Δεκέμβριο. 

Οι ανασκαφικές εργασίες θα γίνουν υπό τη διεύθυνση της κας Λίτσας Κοντορλή-Παπαδοπούλου, συζύγου του καθηγητή  προϊστορικής αρχαιολογίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διέθεσε αποκλειστικά το συνολικό ποσό, το οποίο ανέρχεται στα 115.000 ευρώ.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: