Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

“Σλαβομακεδονία” προτείνει ο Μπουτάρης


Την άποψη ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις στο ζήτημα της ονομασίας και να αλλάξει τη στάση της, ώστε να καταστεί εφικτή η εξεύρεση λύσης, διατύπωσε ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε εκτενή συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων, "Ουτρίνσκι Βέσνικ" (Utrinski Vesnik), που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο κ. Μπουτάρης θεωρεί ακόμη ότι μία σύνθετη ονομασία αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση και προκρίνει την ονομασία "Σλαβομακεδονία".

"Οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στην περιοχή ζούσαν άλλοι λαοί, πολύ πριν απ' αυτούς.

Το γεγονός ότι οι Σλάβοι μετακινήθηκαν και ζουν στην περιοχή αιώνες τώρα, σίγουρα τους δίνει τη δυνατότητα να αποκαλούνται Μακεδόνες, όμως είναι απαραίτητο ένα ειδικό χαρακτηριστικό για να υπάρξει μία διάκριση, διότι εδώ, και πριν απ' αυτούς ζούσαν Μακεδόνες. 
Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα και πρέπει να γίνει σαφές σε όλους.

Αυτό που μου φαίνεται παράξενο είναι γιατί ένας Σλάβος ή μία ομάδα που κατάγεται από Σλάβους, οι οποίοι ως λαός έχουν κάνει πάρα πολλά και έχουν μία σημαντική ιστορία, για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανοι, ζητούν και θέλουν και άλλα πράγματα και άλλη ιστορία, με την οποία θα υπερηφανεύονται. Κατά την άποψή μου, η καλύτερη ιδέα για το όνομα είναι το Σλαβομακεδονία. 

Η ονομασία αυτή είναι καλύτερη από το Βόρεια ή Άνω Μακεδονία", αναφέρει ο κ. Μπουτάρης.

 Θεωρεί επίσης ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι στο συγκεκριμένο θέμα που ταλανίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ επικρίνει την πολιτική, με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

"Νομίζω ότι μία μεγάλη εστία έντασης θα αποτελέσει το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια (...). Θεωρώ τεράστιο λάθος το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο θα προκαλέσει οργή στην Ελλάδα και θα χειροτερέψει τα πράγματα (...). 

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, για προσωπικό όφελος, φαίνεται να επιδιώκει τη διατήρηση μίας κατάστασης, η οποία μας κρατάει όλους, ομήρους ενός εθνικοπατριωτισμού.

Ο μοναδικός τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι να μειωθούν οι τόνοι στις συνομιλίες για το όνομα", σημειώνει ο κ. Μπουτάρης.

Ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, στην ίδια συνέντευξή του, διατυπώνει τις θέσεις του για την ανάπτυξη και την προοπτική της πόλης, δίνοντας έμφαση στη διεύρυνση των σχέσεων της Θεσσαλονίκης και των δημοτών της, με τις γειτονικές χώρες και λαούς.

1 σχόλιο:

ΕΛΛΗΝΙΛΑΤΡΗΣ είπε...

Αγαπητέ NewNeuromancer, ο μεγάλος Ζουράρης τα έχει πει όλα περι ονομασίας των Σκοπίων.

http://www.youtube.com/watch?v=tO-71JISvYc&feature=related