Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ισραήλ: ανησυχία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου

 Τα κοιτάσματα αερίου που εντοπίστηκαν ανοιχτά του Ισραήλ θα μπορούσαν να του παράσχουν αυτάρκεια για ένα διάστημα, όμως εσωτερικές και διεθνείς διαμάχες απειλούν να αναβάλουν τα σχέδια για την εκμετάλλευση του «χρυσωρυχείου».

Το ένα από τα δύο γνωστότερα κοιτάσματα - το Ταμάρ, ανοιχτά της Χάιφα, στο Βορρά- περιέχει περί τα 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών του Ισραήλ Ούζι Λάνταου, ενώ το κοίτασμα Λεβιάθαν «ενδέχεται να περιέχει τη διπλάσια ποσότητα και να καλύψει τις ανάγκες του Ισραήλ για 25 χρόνια».

Όπως δήλωσε ο Λάνταου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η χώρα θα μπορούσε να εξάγει αέριο στην Ευρώπη. Αλλωστε «είμαστε ήδη έτοιμοι να συνεργαστούμε με ξένους επενδυτές καθώς και με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Το πρόβλημα είναι ότι τα κοιτάσματα αυτά βρίσκονται σε διαφιλονικούμενα ύδατα και χώρες όπως ο Λίβανος εκφράζουν την ανησυχία τους για τα σχέδια του Ισραήλ να τα εκμεταλλευτεί. Παράλληλα, εσωτερική διαμάχη γύρω από τη φορολόγηση, αλλά και το ποσό που θα καταβάλλεται στο κράτος από την εκμετάλλευσή τους, δημιουργεί άλλο ένα εμπόδιο.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν έχει επισήμως καθορισμένα θαλάσσια σύνορα με το Λίβανο και οι δύο χώρες - θεωρητικά τουλάχιστον- βρίσκονται σε πόλεμο. 

Ο Λάνταου πάντως δηλώνει πεπεισμένος ότι οι διεκδικήσεις του εβραϊκού κράτους θα ικανοποιηθούν. «Κανείς από τους ισχυρισμούς του Λιβάνου δεν έχει δικαστική, οικονομική ή χαρτογραφική βάση», λέει. «Το Ισραήλ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του έναντι αυτών των απειλών με όσο σθένος χρειαστεί». 

Στη διαμάχη έχει εμπλακεί και η Τουρκία, η οποία αντιδρά έντονα στη συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου για τη διευκόλυνση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο μέλλον.

Η συμφωνία σκιαγραφεί μια ελεύθερη οικονομική ζώνη με στόχο να αποτραπούν τυχόν διαφωνίες όταν οι δύο χώρες αρχίσουν να εκμεταλλεύονται τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

«Η συμφωνία με την Κύπρο ορίζει με σαφήνεια τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο», λέει ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: