Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

«Κλείδωσε» η συμφωνία με το Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη




Με άκρα μυστικότητα κλιμάκιο Ισαηλιτών τεχνοκρατών βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στο νησί,  συνεδευόμενο από τον Κύπριο πρέσβη στο Τελ Αβίβ Τάσο Τζιωνή.

Μετά από ολοήμερη διαπραγμάτευση, τελικά υπήρξε οριστική και ξεκάθαρη συμφωνία για τα σύνορα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης  των δυο χωρών και πλέον το μόνο που απομένει είναι να πέσουν οι υπογραφές στη Συμφωνία από τους Χριστόφια και Νετανιάχου.

Το τελευταίο διάστημα είχε γίνει σημαντική  δουλειά από τους Τζιωνή και Κασίνη στο Ισραήλ με στόχο να περάσουν από την Ισραηλινή βουλή οι ρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν το πλαίσιο για την επιδιωκόμενη συμφωνία.

Επιπλέον λειτούργησαν αποτρεπτικά στις Τουρκικές μεθοδεύσεις που δημιουργούσαν συνεχώς εμπόδια υπό την κάλυψη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Πριν τις γιορτές οι επίσημες  υπογραφές
Συμφωνά με πληροφοριες, η συμφωνία θα υπογραφεί από τους ηγέτες των δυο χωρών, κατά πάσα πιθανότητα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Αυτό είναι η βούληση και των δυο πλευρών.
Σημειώνεται ότι υπάρχει προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη Χριστόφια στο Ισραήλ στις 14 Μαρτίου. 

Πάντως η Συμφωνία κρίνεται εξαιρετικής σημασίας και για τις δύο χώρες αφού μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει και τα όρια της εκμετάλλευσης του οικοπέδου 12 από την αμερικανική NOBLE ENERGY αλλά και των άλλων δυο οικοπέδων που γειτνιάζουν και ανήκουν στον Ισραήλ.

Εκκρεμούν συμφωνίες με Συρία και Λίβανο

Με το Λίβανο έχει υπογραφεί συμφωνία και μένει να επικυρωθεί από το Λιβανικό Κοινοβούλιο (οι πληροφορίες εδώ λένε ότι Τουρκία και Συρία ασκούν έντονη πίεση και παρασκήνιο για να παγοποιηθεί το ζήτημα ), ενώ με τη Συρία το θέμα είναι σε αρχικό στάδιο με δεδομένη την μεγάλη επιρροή που έχει η Τουρκία στη  χώρα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: